Bucium a lansat 'Voinicel instelat', piesa nascuta in urma cu 18 ani

de Andreea Gherfi

Bucium a lansat 'Voinicel instelat', piesa nascuta in urma cu 18 ani


Uneori se intampla ca melodii sau chiar albume intregi sa nu vada lumina zilei timp de ani intregi, materiale la care se sculpteaza necontenit, pana in momentul in care artistul este pe deplin multumit de forma finala. Acesta este cazul si cu “Voinicel instelat”, piesa semnata de trupa rock-folk Bucium si lansata zilele trecute, dar care s-a nascut… in urma cu aproximativ 18 ani.

Piesa a fost compusa la inceputul anilor 2000, perioada marcata de lipsa posibilitatilor tehnice si financiare. Perfectionisti si inarmati cu rabdare, membrii trupei au preferat sa amane momentul in care o vor face publica, la fel ca si toate celelalte piese de pe albumul Miorita, pana cand acestea au fost aduse la nivelul dorit.

Basul a fost inregistrat de Alex Pascu, liderul trupei Goodbye to Gravity si prieten apropiat al trupei Bucium, cu doar doua saptamani inainte de tragedia intamplata in octombrie 2015 in clubul Colectiv.

“Voinicel instelat” a ajuns ulterior in Elvetia, in studioul Little Creek, unde i-a fost realizat mixul si masterul. Producatorul V. O. Pulver, cel care a adus-o in forma finala, este cunoscut in nisa de metal pentru colaborarile cu trupe internationale precum Pro-Pain, Destruction, gurD, Monster Magnet si multe altele.

Piesa a putut fi ascultata in prima faza exclusiv de catre fanii apropiati ai trupei, cu care Bucium tine legatura in mod direct prin intermediul unui newsletter. Cei interesati se pot abona gratuit pe site-ul www.bucium.com.ro.

In aceasta perioada, membrii Bucium isi impart zilele intre deplasari la concerte si lungi sesiuni de inregistrari in studio, pentru a finaliza munca la viitorul album, “Miorita”.

Cei aflati in aceasta perioada in concediu in tara au ocazia sa asculte live noua piesa in cadrul concertelor pe care Bucium le va sustine la munte si pe litoral. Joi, 3 august, vor avea un show acustic in gradina cetatii Rasnov, cu ocazia Festivalului de Film si Istorii Rasnov, urmand ca pe 5 august sa fie live in Vama Veche, in clubul Famagusta.

Noua piesa “Voinicel instelat” poate fi ascultata aici:

CREDITE:

1. Alexa Nicolae Milea - vioara

2. Alex Pascu - bas

3. Mihai Balabas - vioara, sfx

4. Andi Dumitrescu - voce, chitari

5. Cristi Raducanu - tobe

Muzica si versuri: Andi Dumitrescu

Inregistrata de Costin Dumitrache si Andi Dumitrescu

Orchestrata de Andi Dumitrescu si Mihai Balabas

Mix si master: V.O. Pulver @ Little Creek Studio Elvetia

Artwork: Radu Mircea Damian

Audiosama Records

VERSURI:

Voinicel instelat

Cine strai ti-o udat?

Cu-a sa roua din plans

Cine-n suflet te-o strans?


Cine-n flori te-o-mbracat

Cu adanc suspinat?

Cine-n dor te-a jelit?

Caror maini le-ai lipsit?


Ale cui mangaieri

S-au risipit nicaieri?

A cui vorba de drag

S-o facut lemn de fag?


Gandu' cui te-o catat

Cu al sau suspinat?

Caror lumi te-ai pierdut?

Caror veci te-ai trecut?

Poze Poze pentru articole - bucium

DESPRE TRUPA:

Bucium este o trupa rock cu influente folk, ambiental si metal simfonic, caracterizata prin folosirea a doua viori alaturi de chitara, bas, tobe, instrumente traditionale si voce.

Albumele Bucium sunt conceptuale, imbinand legendele si basmele romanesti cu o muzica introspectiva, spirituala, adusa intr-o nota contemporana. Prin fiecare show si piesa, ascultatorii pot regasi puritatea copilariei, in care se asculta basme, explorandu-se un univers fantastic.

Toate materialele Bucium au radacini in mituri si legende, insa versurile si muzica sunt compozitii originale.

Showurile live au un concept sincretic, muzica fiind sincronizata cu proiectii video special gandite sau mapping-uri spectaculoase.

In anul 2008, trupa a lansat albumul de debut "Voievozii", mixat si masterizat in Germania de catre Franky Winkelmann (Lake of Tears, Gurd, Destruction). Albumul, distribuit in Romania prin A&A Records, a avut parte de numeroase recenzii favorabile in presa de specialitate.

Pe 1 decembrie 2016 au lansat albumul “Live in Codrul Ascuns”, care contine variantele live ale pieselor cele mai apreciate de catre publicul prezent la concertele Bucium. Inregistrarileau fost facute de Alex Pascu, liderul trupei Goodbye to Gravity si prieten apropiat al trupei. El a apucat sa mixeze prima piesa de pe album, insa procesul a fost intrerupt de momentul Colectiv.

Pe disc sunt incluse si doua bonus tracks, ca omagiu adus lui Adrian Rugina, fostul tobosar al trupei. Adrian a decedat in momentul Colectiv, in timp ce incerca sa salveze mai multi oameni din incendiu. Piesele bonus reprezinta prima si ultima piesa inregistrate alaturi de Adrian.

In prezent, Bucium se pregateste de lansarea unui nou album, “Miorita”, planificat a fi lansat pana la sfarsitul acestui an. Acesta contine piesele ce au cristalizat conceptul de Bucium, piese compuse in perioada 1999-2003.
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: