Biografie BurzumBurzum

Genuri muzicale:
DarkAmbientalBlack

Trupe similare:
Negura Bunget  Cradle of Filth  Venom  Dimmu Borgir  Behemoth  Immortal  Marduk

Burzum a inceput in 1987 ca un proiect solo de black metal norvegian. A fost infiintat de catre Varg Vikernes (sau Count Grishnackh, numele sau "de scena"). Rolul sau a fost esential in cristalizarea black metal-ului timpuriu, acest lucru datorandu-se in mare parte notorietatii dobandite dupa uciderea lui Oystein Aarseth (membru al trupei Mayhem, cunoscut mai ales sub pseudonimul de Euronymous).
Prima trupa fondata de Varg s-a numit Kalashnikov, al carei nume a fost la scurt timp schimbat in Uruk-Hai, insemnand "neamul orcilor" in limbajul lui Tolkien. In 1989 se alatura trupei de death metal Old Funeral.
In 1991 infiinteaza un proiect prin care dorea sa exprime o muzica mai personala si originala decat ceea ce realizase pana atunci. Astfel a luat fiinta trupa Burzum. Numele semnifica "intuneric" in limba vorbita in taramul Mordor, influenta lui Tolkien facandu-se simtita in versurile primelor albume Burzum.
Muzical vorbind, Burzum au urmat o traiectorie de la raw black metal, la un metal cu mai multa atentie acordata atmosferei. Vikernes descrie Burzum ca pe un soi de "vraja" sau recreare a unei lumi imaginare, inradacinata in istoria pagana. Fiecare album, sustine el, a fost creat ca o "vraja" in sine, cu fiecare melodie de inceput intentionand sa faca ascultatorul mai receptiv la "magie".
In 1993, Varg este inchis pentru uciderea lui Euronymous. Inregistreaza doua albume in inchisoare. Este vorba despre "Daui Baldrs" si "Hliskjalf".
Majoritatea albumelor Burzum au ca artwork desene realizate de artistul Theodor Kittelsen.
Albumul favorit al lui Varg este cel din 1994, "Hvis Lyset Tar Oss".
O stire de ultima ora de pe site-ul oficial Burzum anunta posibilitatea eliberarii conditionate a lui Varg in aprilie 2008.


Stil: Black metal, black metal ambiental

Componenta:
Count Grishnackh (Varg Vikernes) - voce, chitara, sintetizatoare, tobe
Samoth (Tomas Haugen) - bass
Euronymous - chitara
AiwarikiaR (Erik Lancelot) - tobe

Discografie:
Burzum (Promo) - (1992)
Burzum - (1992)
Aske [EP] - (1993)
Det Som Engang Var - (1993)
Hvis Lyset Tar Oss - (1994)
Filosofem - (1996)
Dau?i Baldrs - (1997)
Hliskjalf - (1999)
BURZUM
www.burzum.org
www.myspace.com/norwayburzum