Cronica Byron - Forbidden Drama

de Morrison

Cronica Byron - Forbidden Drama
Parea ca Dan Byron Radu nu va reusi niciodata sa se aseze intr-un loc anume si sa construiasca ceva de la A la Z. Dupa ce a venit si a plecat, consecutiv, in si din Kumm si Urma, Dan Radu a hotarat ca cel mai bine e sa nu se mai duca nicaieri, ci sa cheme el pe altii.

Daca cei care au venit sunt simpli executanti ai muzicii lui Byron (totusi, el semneaza aproape integral compozitiile albumului...) sau sunt parte sufleteasca din proiect, ramane, momentan, o enigma pentru mine. Istoria rock e complicata si a aratat ca, de multe ori, mai multe creiere care creeaza nu aduc armonie ci, dimpotriva, conflict. Pe de alta parte, uneori un singur creier e prea mult...

Cronica Byron - Forbidden Drama
Byron - Forbidden Drama

"Forbidden Drama" e un album impregnat de sonoritatile anilor '70, incepand de la influentele vocale gen David Bowie si terminand cu prezenta pasajelor progressive, in special in partitura de clapa executata de 6fingers, dar si de sonoritati mai recente, cum ar fi Jeff Buckley sau Chris Cornell.

Albumul se deschide cu "Fake Life", un inceput excelent, plin de nerv si energie. Tensiunea se acumuleaza pentru a lasa locul unui refren deschis si melodios in care vocile se impletesc armonios. Piesa-titlu mi-a adus aminte de primul album Kumm, "Moonsweat March". Cred ca cel mai interesant lucru la acest produs este incercarea de a amesteca, in mod echilibrat, noul si vechiul. Parerea mea e ca nu reuseste, insa asta, cumva, nu e in detrimentul materialului. Muzica buna a anilor '70 constituie o baza suficient de valoroasa si interesanta.

"Crossroads" nu mai lasa nici o urma de indoiala in ceea ce priveste calitatile componistice ale proiectului armoniile se alatura pentru a forma un intreg exceptional, un cantec cald si profund.

"Watercolor" continua pe aceeasi linie, visatoare si melancolica, cu o foarte frumoasa partitura de keyboards. "Losing Control" rupe visarea, energica, ritmata, cu o linie de voce nervoasa si muscatoare. Uneori, acest fortaj al vocii mi se pare un pic prea mult, totusi. As abuza mai rar de el.

"The Dawn Of A Drunk Bum" complica putin lucrurile, prin succesiuni armonice mai neobisnuite pentru cei care nu sunt familiari cu acest stil de muzica. Per total, nu e cea mai grozava piesa, lasandu-ti sentimentul ca e compusa, cumva, de amorul artei.

"Far Away" are o tenta de blues, intima, rupta, pe final, de o explozie de ritm si sunet. "Annoying Detail" se doreste a fi o mica bijuterie muzicala, interpretata cu sensibilitate si grija, mai pop decat celelalte, insa o calatorie muzicala valabila.

Cronica Byron - Forbidden Drama
Byron - Forbidden Drama

"On The Road" alatura instrumentelor deja existente viori; reteta e aceeasi, cu strofe calme si explozii sonore pe refren. Armoniile si vocea raman punctele forte ale pieselor. "Essential Piece" e una dintre cele mai accesibile, ca sa spun asa, piese ale albumului. Pachetul de coarde ii da o caldura anume si cred ca succesul ei consta tocmai in simplitatea abordarii.

"Blow Up My Tears" respira, are ritm, iar finalul il gaseste pe Dan Radu intr-o demonstratie de forta mai rara prin muzica noastra. "No Man's Land" suna ca un clasic al anilor '70, lucru ce poate fi pozitiv pentru unii si negativ pentru altii; totusi, e un track cu un pas in spatele majoritatii cantecelor de pe album.

Care album se incheie cu "Toast Proposal", o concluzie muzicala interesanta, o alegere buna pentru final, ceea ce demonstreaza ca materialul a fost gandit ca o poveste sau o calatorie care sa duca ascultatorul spre ceva anume...

Byron debuteaza cu un sound particular in peisajul muzical romanesc. Paradoxal, vocea lui Dan Radu isi releva caldura si timbrul special mai degraba pe inregistrari decat in concert, unde e o aparitie mai curand rece.

Alaturi de instrumentisti buni si foarte buni, el creeaza un sound ce se potriveste, dupa parerea mea, mai curand scenelor de club, mai intime. Pentru ca muzica Byron are nevoie de intimitate. Si de un public avizat, lucru destul de rar pe la noi...

Auditie placuta!

cronica de Mihnea Blidariu pentru Bestmusic.ro


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: