Cronica Byron la Cluj

de Morrison

Cronica Byron la Cluj
In sfarsit, am prins un concert de club cu trupa BYRON! Nu apucasem sa-i vad decat la Stufstock 2007, unde recitalul a fost viciat de un sunet destul de slab. Nu ma asteptam la o sonorizare grozava nici in Irish Music Pub, insa baietii au venit cu sunetistul dupa ei, asa ca asteptarile, din acest punct de vedere, mi-au fost inselate.

De fapt, si din celalalt punct de vedere, muzical, asteptarile mi-au fost inselate. Recunosc, ramasesem setat pe impresiile de dupa ascultarea lui "Forbidden Drama"; iar albumele, cel putin prin Romania, nu reusesc nicicum sa redea emotia si intensitatea unei interpretari live.

Cronica  <a href=Byron la Cluj" title="Cronica Byron la Cluj">

Ce sa mai lungim vorba, BYRON au sunat mai bine in concert decat pe album! Cu un Dan Radu in mare forma desi nu tin minte sa fi auzit vreodata ca a cantat aiurea pe undeva un setlist axat in principal pe piesele de pe albumul de debut, dar si cu bucati noi si cateva cover-uri, cei 5 muzicieni au creat o atmosfera ce a pendulat intre exteriorizari energice si meditatii profunde.

In afara de "Toast Proposal", s-au cantat toate piesele de pe album. Mi-au placut in special "Far Away", "Crossroads" si "Blow Up My Tears", insa tot concertul a fost excelent, fara timpi morti si fara vreun moment in care publicul sa oboseasca.

Cele doua piese noi, "A Peaceful Mind" si "Blinded By Sunshine" mi-au atras atentia asupra unei intentii muzicale noi, una ce tinde spre simplificarea scheletului armonic, in ideea de a construi linii de voce mai usor de retinut.

Prin comparatie cu piesele de pe "Forbidden Drama", care abunda in acorduri si modulatii multiple, toate de bun simt si de rafinament artistic pentru cineva familiarizat cu stilul, dar destul de solicitante pentru un simplu ascultator, piesele noi par a face o concesie in directia publicului mai putin avizat, tocmai, probabil, pentru a-l seduce.

Cronica Byron la Cluj

Oricum, rezultatul e unul bun si, intr-un concert foarte "bogat" armonic, aceste doua bucati muzicale mai simple au picat la fix. La fel ca si cover-urile prestate de BYRON, dintre care "Grace", semnata Jeff Buckley, mi-a lasat o impresie deosebita. Poate ca eu nu as fi fost cel mai in masura sa-mi dau cu parerea, insa langa mine se afla cel mai mare fan Jeff Buckley din Romania, care s-a declarat incantat de interpretare.

Au mai fost "Lazy" (Noir Desir) si "Get Off" (Prince), ultima fiind prilej de dezmat solo-istic, fiecare din cei cinci muzicieni facandu-si de cap cum au stiut mai bine. N-as putea spune ca a fost un punct in plus pentru toti din formatie; personal, mi-au ramas in minte momentele de bass si clape.

Cineva, o persoana din lumea muzicala, mi-a marturisit dupa concert ca ii vin in cap o gramada de idei pentru piese. Alti artisti sa plece inspirati de la concertul tau iata cel mai mare compliment pe care BYRON l-au primit joi, 21 februarie, la Cluj...

Cronica de Mihnea Blidariu pe Bestmusic.ro.

NOTA: Pozele sunt din data de 12.10.2007


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook