Cronica Byron la Suceava

de Morrison

Cronica Byron la Suceava
Vineri 29 februarie 2008 in clubul Arena din Suceava a fost programat un concert Byron. Dan Byron era cunoscut prin oras ca mai trecuse pe cand era componentul Kumm si am impresia ca si cu Urma, ceilalti baieti mi se pare ca erau pentru prima data. Eu am ajuns aproximativ la ora cand pe afis zicea ca incepe concertul, adica ora 21.

Cum publicul adunat era cam putin, cred ca vreo 50 de platitori, invazia de snobi si de bagatori de seama nu a avut loc la cotele la care ma asteptam, organizatorii au mai asteptat si pe la 21:30 cand am vazut ca baietilor abia li se dadea pizza am plecat vis-a-vis, unde la un alt club, amicul Olaf taia bilete si se ocupa si de garderoba.Multifunctional cetateanul asta, insa acum trece printr-o complexa drama si nu stie sa se bucure sau sa planga, pana o sa se lamureasca a inceput sa-si descopere inaintasii si citea sau frunzarea, nu mi-am dat seama, o carte numita "Carmi din Iudeea", primita de la niste prozeliti religiosi iudeo-crestini.

Pe la 21:45 m-am dus inapoi sa vad ce e cu concertul. Lumea inca socializa. Peste inca vreo 10 minute baietii s-au dus la instrumente si au inceput. Ce m-a surprins inca de la inceput a fost sunetul, mi-a placut mult de tot cum s-a auzit.

Dupa cum zicea pe acolo Dan, au ajuns destul de repede in Suceava si cred ca au avut suficient timp sa gadile instrumentele. Problema: daca Byron au ajuns la Suceava in 3 ore si distanta Suceava Bucuresti sau invers e de 450 de km (grosso modo), calculati viteza medie cu care s-au deplasat.Recitalul s-a intins pe mai bine de doua ore cu un bis de cateva piesa Amuzanta era cetateana organizatoare care la un moment dat s-a transformat in agitator de detasament de pionieri ceausisti cu cheia de gat si cerea imperativ liceenilor de pe acolo sa strige toti in cor "Byron".

Nu ca ei nu ar fi strigat, da de fiecare data e nevoie de o Agripina sau Ana Pauker care sa traseze sarcini. Concertul a curs frumos si s-a incheiat si mai frumos. Baietii au cantat compozitii proprii de pe recentul disc lansat "Forbidden Drama", compozitii ce urmeaza a fi imprimate pe viitor si vreo doua preluari.

Ma asteptam ca restul trupei sa stea in umbra lui Dan, zis si Byron si 6fingers, zis si Popa Nicodim, insa talentul, calitatea si virtuozitatea fiecaruia in parte, cat si ceea ce reusesc sa faca impreuna a demonstrat ca Byron e o trupa de artisti care face o muzica speciala: rock alternativ cu foarte multe influente, mai ales dinspre blues si jazz, dar si pop si care se bazeaza pe momentele de virtuozitate ale componentilor ei.Folosirea flautului ii da personalitate si particularitate, insa flautul fermecat al lui Dan i-a dat ceva batai de cap in timpul concertului. Acte de nesupunere a aratat si o chitara acustica folosita sporadic de frontman, in sensul ca prelua vibratiile sonore de pe scena si le baga in sala, astfel alterand sunetul, insa a fost potolita rapid din potentiometru.

Tobarul tinea mortis cand apuca sa ne arate cum se invart betele in sensurile trigonometric si al acelor de ceasornic si Byron baga tigara de la tigara ca minorii de acolo sa inteleaga ca principalul catalizator al actului de cultura este tutunul si nu Rispenul asa cum cred ei. Oare daca zic ca 6fingers e cel mai tare clapar de pe la noi se supara careva?

Daca da, sa fie sanatos si sa munceasca mai mult. El mai baga si cu gura, e adevarat putin mai mult decat baga Iantu pentru Banica. La un moment dat a fost indemnat si publicul sa cante onomatopee, public care asa putin cum era a intrat in joc si daca vorbesc de public sa spun ca au avut o atitudine destul de calduroasa fata de trupa.Cam la 5 - 6 minute intrau in club, nu stiu daca plateau sau nu, tot felul de cocalari care defilau pe acolo, aruncau priviri chiorase si se topeau. Inca o treaba si gata cu chestiile pe langa. 6degete si-a adus tot sistemul de calcul de acasa, astfel batandu-i pe alti clapari posesori de clape "catchy" cum zic cronicarii si rapsozii (de ce sunt catchy ba, clapele, sunt unse cu miere sau cu rahat?), care in concerte ne spanzura de instrumente un laptop.

Baietii si-au facut o reusita iesire din scena prin recitaluri solo de doua trei minute in care instrumentele se retrageau rand pe rand lasand doar percutia, pentru ca mai apoi sa revina tot rand pe rand pentru a incheia la inaltime.

Muzica degaja un sentiment de liniste, adica te poarta, te duce aiurea printre amintiri si fantezii si la un moment dat totul incepe sa se zguduie, incep convulsiile si framantarile, pentru ca mai apoi sa se linisteasca si sa continue eterna pace. Am gasit excelente unele compozitii, altele m-au plictisit pentru ca mi s-au parut excesiv de taraganate si trase de par.

A fost un binevenit concert pentru Suceava, o prestatie la superlativ a trupei, insa pentru mine muzica lor e de urmarit pe viu, pe un suport audio acasa isi pierde tot farmecul si devine doar zgomot de fond.Incheiat concertul am plecat. Am trecut iar pe la amicul Olaf, caruia Dumnezeu tocmai ii pusese mana in cap, adica au aterizat acolo un grup de personaje aflate intamplator in Suceava si care voiau sa sarbatoreasca 1 martie, ca deja trecusem in noua zi.

Pe acolo se mai puteau vedea procente insemnate din presa suceveana care dupa profilul pomanagiului demn de o flegma in fata in care se incadreaza perfect, intrau pe ochi frumosi si asa fac la multe evenimente, e adevarat ca la alea la care ma duc eu nu prea se duc ei, insa mai sunt vreo doi care vin, fac poze, raman oleaca cu gura cascata si se pleacat.

Laureatul rubricii Te cunosc dupa sandale Cenusareaso este urmatorul cetatean care a impresionat juriul, poate si fiindca la acest concert toata lumea a stat jos, fiindca muzica trupei este una de audiat si nu de ars calorii.Cat am mai stat pe acolo ma amuza teribil cum ma salutau toate cefele rase si toti masliniii burduhosi, cred ca toti angajati pe la firme de paza si protectie. Probabil din cauza bocancilor si a costumatiei or fi crezut ca suntem colegi de breasla.

Lucian Sv


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Like us on Facebook