Dan Byron intervievat de Hotnews.ro

de Morrison

Dan Byron intervievat de Hotnews.ro

Hotnews.ro au discutat cu Dan Byron cu ocazia lansarii noului album al trupei sale, byron. Cititi un fragment mai jos apoi restul interviului pe Hotnews.

A fost implicat in proiecte ca Agathodaimon, RA, Kumm si Urma, iar in urma cu trei ani a decis sa o ia de la capat in cadrul formatiei Byron, al carei frontman este. Dan Byron (vocalist, chitarist si flautist) a vorbit pentru HotNews.ro despre cel de-al doilea album al actualei sale trupei. Noul disc, intitulat A Kind Of Alchemy, abordeaza subiecte precum creatia, mass-media, ispita facilului, alienarea societatii moderne. Materialul va fi lansat pe 23 octombrie, in clubul Silver Church, de la ora 22:00. "Sa se astepte la haos!", le transmite Dan fanilor care vor fi prezenti la concert.


Cosmin Navadaru: Numele tau de scena, devenit si numele trupei in care activezi acum, aminteste de celebrul poet nebun londonez George Gordon Noel Byron. Cumva ati vrut sa va legati de aceeasi idee de nebunie si pe noul album? Poate ca nu intamplator apari pe coperta in postura sugestiva de alchimist-compozitor "nebun"...

Dan Byron: Pe coperta albumului nu apar eu, sau mai bine zis nu apar numai eu. 6fingers, pianistul grupului, s-a ocupat de artwork-ul albumului si a inventat un personaj facut din bucati din noi toti. I-am dat si un nume - Al Kimi. Pe album ne-am ocupat un pic si de nebunie (vezi piesa King of Clowns), dar in general am vorbit despre ce ni se intampla noua ca artisti in fiecare zi.

C.N.: Dirijorul Madalin Voicu spunea ca "rockul nu suna bine in limba romana", iar in ultima vreme se observa o tendinta a trupelor rock din Romania de a canta in engleza - Byron, Urma, partial Kumm si Luna Amara si cam toate trupele indie. Voi de ce ati ales limba engleza, in detrimentul limbii romane?

D.B.: In primul rand pentru ca ne permite un mesaj universal, sa nu uitam ca engleza e limba oficiala in 53 de tari. Si da, suna mai bine, poate si din cauza ca genul asta de muzica provine din tari anglofone. In romaneste suna bine alte genuri, nascute in tara sau prin imprejurimi.

C.N.: "E bine cand mori, ca atunci devii genial", constata Ioan Gyuri Pascu, imediat dupa decesul lui Michael Jackson. Tu ce parere ai despre fenomenul mediatic si fenomenul consumeristic de dupa moartea lui Michael Jackson? (muzica lui MJ, cartile, filmele cu si despre el se vand incredibil de bine, presa are audiente enorme atunci cand pomeneste numele lui etc.)

D.B.: Michael Jackson a fost idolul copilariei unei generatii din care am facut si eu parte. Tin minte ca in 1990 au dat la TVR secventa din Moonwalker in care canta Smooth Criminal si eu eram pe pereti de isterie. Se misca si canta ca un nepamantean. In 1996 am fost la concert pe Stadionul National si am ramas foarte marcat, mi-am vazut visul cu ochii.

Fenomenul consumeristic de dupa moartea lui e ceva normal, toata lumea incearca sa profite cat poate. M-a enervat insa la culme toata parada familiei lui si bataia de joc de dincolo de vorbele pompoase. La ceremonie au lipsit oameni extrem de importanti pentru el - Diana Ross, Quincy Jones sau Elizabeth Taylor.

Continuarea pe Hotnews.ro .



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: