Integrala Phoenix Celelalte Cuvinte Cargo la DocumFest

de Morrison

Integrala Phoenix Celelalte Cuvinte Cargo la     DocumFest
Evenimentul DocumFest va avea loc in CLUB 30, Timisoara, pe 6 noiembrie 2008.

Intalnire cu muzicienii si muzica anilor 60, 70, 80. Masa rotunda cu muzicienii rock-folk-jazz timisoreni, proiectia unor documentare cu Phoenix, PROGRESIV TM, PRO MUSICA, RICHARD OSCHANITZKY, GRAMOFON / POST SCRIPTUM, CARUSEL, CARGO / METAMORF, Celelalte Cuvinte, SURVOLAJ s.a. Prezinta: Doru Ionescu - TVR

Detalii pentru ordinea proiectiilor (fiecare emisiune are circa o ora, mai putin portretele Doru
Apreotesei POST SCRIPTUM si Harry Coradini - PROGRESIV TM (cate jumatate de ora):

Integrala PHOENIX 40, prima parte : Vremuri (anii '60). Sumar: toate filmarile din perioada 1968 1970, descoperite in Arhiva Multimedia TVR, cu Moni Bordeianu solist vocal, Nicu Covaci si Claudiu Rotaru chitaristi, Bela Kamocsa basist, Pilu Stefanovici si Dorel Vintila Zaharia bateristi; intervievati: Nicu Covaci, Bela Kamocsa, Mircea Baniciu, Petru Umanschi, Aurel Gherghel, Octavian si Florin Silviu Ursulescu, Florian Pittis, Paul Grigoriu, George Stanca, Camil Petrescu jr. si Doru Tufis.

Integrala PHOENIX 40, partea a doua: Cei ce ne-au dat nume (anii '70) trece in revista cu de-amanuntul perioada Etno, cea mai fasta din istoria trupei, anii '70 ai totalei maturitati creatoare, dar si ai interzicerilor de tot felul. Piese de pe cele trei albume si EP-ul inregistrate cu noii membri Mircea Baniciu solist vocal, Costin Petrescu baterist si Jozsef Kappl basist. Intervievati: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Tandarica, textierul Serban Foarta, ziaristii Petru Umanschi, Octavian si Florin Silviu Ursulescu, George Stanca si Daniela Caraman Fotea, actorul colaborator Florian Pittis, cercetatorul Andrei Oisteanu, operatorul si DJ-ul Adrian Valentir.

Integrala PHOENIX 40, partea a treia : Fie sa renasca (anii '80). Interviuri in premiera cu Ioji Kappl, Moni Bordeianu, Valeriu Sepi, Paul Suvagau (luate in dimineata concertului istoric de la sfarsitul anului trecut), primele interviuri din '90, la Bucuresti si Osnabruck, noi imagini din anii '70 (filmate de Nutu Carmazan), muzica si fotografii din anii '80 (inclusiv Nicu Covaci cantand, acasa la Mircea Florian, in toamna lui '89), primul concert PHOENIX in Romania (la ROCK '91), prima lor reunire de la Paris (primavara '90), si recitalul de la Mamaia '92. Nu lipsesc, fireste, Nicu Covaci, Mircea Baniciu (din anii '80 !), Ovidiu Lipan Tandarica. O emisiune realizata cu sprijinul extraordinar al lui Nicu Covaci, care ne-a pus la dispozitie zeci de casete video!

Integrala "PHOENIX 40 de ani" (partea a patra, anii '90): PHOENIX, insa Nicolae Covaci! Istoria celui mai celebru grup rock romanesc continua in anii postdecembristi, fara a fi ocolita de surprize. Numeroase fapte necunoscute, petrecute in Romania, dar si Germania, Franta sau Spania, sunt iterate de membri PHOENIX si de apropiati ai lor: Nicolae Covaci, Mircea Baniciu, Ioji Kappl, Costin Petrescu, Moni Bordeianu, Bela Kamocsa, Ovidiu Lipan "Tandarica", Serban Foarta, iar in premiera de violonistul Mani Neumann. Festivalul ROCK '91, primul turneu in marile orase ale tarii dupa revenire, aparitia la festivalul "Mamaia 1992", prima intalnire - la Timisoara, in 1994 - a unei formule beat (din anii '60), lansarea discurilor noi "Symphoenix" (1992) si "Aniversare 35", culminand cu turneul
CANTAFABULE (1998) consemneaza legenda care traieste in continuare si nu da semne de oboseala! Vor mai aparea in premiera si alti oameni implicati din umbra: Dan Chisu (scenograf al ultimelor puneri in scena din anii '70, artizanul proiectelor PHOENIX in primii ani '90), Dorian Ciubuc, cel care i-a adus pentru prima data in Romania, dupa mai multe incercari nereusite ale altora, Anca Vijan Graterol (CATENA, membra in prima formula germana de dupa fuga, dar si in primul comando nouazecist de la Palatul Copiilor). In premiera mondiala, vor putea fi ascultate fragmente de pe discul inca neaparut "Cantafabule" (remixat si adaugit in studioul lui Ioji Kappl)!

Integrala PHOENIX 40 Anotimpul 5. A cincea parte a legendei, adusa pana in prezent si centrata in jurul intalnirii undergROund organizata de emisiunea noastra in 2 oct. 2002 la Club A cu membrii trupei care cateva zile mai tarziu sustinea concertul aniversar de peste 5 ore la Sala Polivalenta din Bucuresti. Alte cantari "citate" si comentate: 1992 undeva in Politehnica Bucuresti, 1996 Sala Radio (impreuna cu ansamblul VALAHIA), concertul "Ora Hora" (2000 Sala Palatului). Intervievati: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Ioji Kappl, Moni Bordeianu, Dorel Vintila Zaharia, Ovidiu Lipan Tandarica, Costin Petrescu, Mani Neumann, Cornel Calboreanu, Octavian si Florin Silviu Ursulescu, Aurel Gherghel, Dan Chisu. Inregistrari video (acasa la Mircea Florian, in 1989, primul concert din 2001 cu Mircea Baniciu revenit in trupa, o repetitie in 2004 cu Nicu si trei vocali) si audio (Cornel Chiriac vorbind la Radio Europa Libera, cu Moni Bordeianu, despre cenzura unor piese PHOENIX din anii '60!) de senzatie!

Integrala PHOENIX 45 (partea a sasea): Apocalipsa dupa PHOENIX: "Baba Novak". Secvente de arhiva recenta, continuarea povestii intre cele doua aniversari (2002 2007), momente de la inregistrarea, lansarea si promovarea ultimului disc, culminand cu turneul de doua saptamani "Baba Novak" (2006), STUFSTOCK 06 - 07, Nicolae Covaci si Florian Pittis la "Folk You!" (2006), PHOENIX 45 la TNB si Sala Palatului, ceremonia de la Cotroceni. Interviuri cu: Nicolae Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Ovidiu Lipan "Tandarica", Mani Neumann, Ionut Contras, Cristi Gram, apropiati ai grupului.

Integrala CELELALTE CUVINTE. Dinainte de 1980, chitaristul Calin Pop activa intr-o trupa de liceu (SONIC), pe care la un moment dat a innoit-o cu Leontin Iovan tobe si Marcel Breazu bas. Cei trei isi dau intalnire, ca studenti, la Timisoara, astfel ca din 1981 Casa Studentilor de pe Bega are un nou si foarte interesant grup, care se impune rapid (cu Radu Manafu la cealalta chitara, Ovidiu Rosu la pupitrul de sunet, fosti colegi de liceu in Severin). Banda cu primele inregistrari (la RADIO CLUJ) este confiscata de Motu Pittis, care le da ulterior un telefon pentru a-i anunta ca cele patru piese figureaza pe discul "Formatii ROCK" nr. 8, aparut in 1985! Timisorenii asalteaza Bucurestiul cu la fel de mare succes (piesa "Iarba prin par" a stat saptamani in sir pe primul loc in topuri), la Tanase, Preoteasa, Polivalenta. Apare primul album integral si, dupa cooptarea claviaturistului Tiberiu Pop, al doilea disc LP, cu la fel de bune ecouri. Dupa Revolutie, este singura trupa dintre cele de linia intai care nu este fluierata in concerte de fanii rock-ului (ultrametalic, la moda). Noul album "Se lasa rau" contine piese actuale in epoca, dar si doua reveniri la repertoriul primei
perioade, care ar fi trebuit sa apara pe un disc conceptual, intermediar, "Oglinda". Stilul
oradenilor a ramas inconfundabil pana in prezent, cu toate ingerintele speed'n'thrash (simtite si pe "Armaghedon" 1995) si alternative ("Ispita" 1997). Restrangerea scenei rock pe de o parte, departarea de Bucuresti pe de alta, au lipsit grupul din marile concerte ale ultimilor ani. Din fericire, in studioul propriu de acasa eRA finisat, la data interviului, noul album, o motivatie in plus pentru documentarul REMIX (cu posibile accente subiective, realizatorii fiind, in anii '80 '90, fani CELELALTE CUVINTE pe buna dreptate!). Secventele de arhiva se datoreaza in cea mai mare parte membrilor formatiei, unele tinand de istoria superlativa a Rock-ului Romanesc: TIMROCK VII (1988), TOP T Buzau (1988), concertul datat acelasi an de la Oradea, apoi Costinesti 1991, Timisoara 1992, Deva 1994, SKIP ROCK 1995, clipuri (unele difuzate in premiera la TV).

Integrala "CARGO, destine banatene" (I: Ieri, la Timisoara...). Povestea grupului timisorean si a componentilor sai, de dinainte si de dupa, incluzand un moment in memoriam Dinel Tollea. Filmari CARGO incepand cu 1987, platouri TVR (1990, Teletop cu Petre Magdin), festivalul "Rock '91" (prezentat de Florian Pittis) si terminand cu "Skip Rock '94", dar si METAMORF, SECTOR si FLYING WOOD, trupe infiintate de fosti membri. Interviuri cu Adi Barar, Tavi Iepan, Ramon Radosav, Tavi Pilan, Leo Iorga, Dixie Krauser.

CARGO, destine banatene (partea a doua): "...Azi, in toata tara!" Imagini de la concertele SKIP ROCK '94, VIVO LIVE ROCK NIGHT si Conventia pentru CARGO (1995), CERBUL DE AUR si DIN DARUL MAGILOR (1996), STUFSTOCK 2004, TVR 50 - Timisoara (2006), alte filmari din 1998, 2001, 2003. Intervievati: Adi Barar, Adrian Igrisan, Tavi Pilan, Ramon Radosav, Cristian Pup, Alin Achim, Ovidiu Ioncu "Kempes".


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: