Biografie Chris CornellChris Cornell

Genuri muzicale:
GrungeHard RockHeavyAlternative

Trupe similare:
Metallica  AC/DC  Iron Maiden  Truda  Guns N Roses  Linkin Park  Ozzy Osbourne

Cantaretul a inceput cariera in muzica interpretand melodii in formatia Soundgarden din Seattle. Dupa dezmembrarea grupului a urmat o cariera solo. Nascut in Seattle pe data de 20 iulie 1964, Chris nu si-a dezvoltat talentul decat in adolescenta, cantand la toba intr-o trupa care prelucra melodii punk-new wave (Police) si metal (AC/DC). Desi a petrecut cea mai mare parte din adolescenta in singuratate, muzica rock l-a ajutat sa se integreze in diverse anturaje.
Dupa ce a renuntat la scoala si s-a angajat ca si bucatar, Cornell a decis ca venise timpul pentru a isi forma o trupa. Surprinzator, ambitia lui s-a materializat si Soundgarden a devenit o formatie influenta si de mare succes. Cantaretul a activat ca solist, sustinad concerte alaturi de basistul Hiro Yamamoto, chitaristul Kim Thayil si tobosarul Matt Cameron. Impreuna cu Melvins, Soundgarden a fost prima formatie care a influentat prin rock miscarea energica punk.
Primele sale piese au fost realizate in colaborare cu diferite studiouri dar cea mai mare realizare a fost contractul cu A&M, care a lansat Louder Than Love" in 1989. In acelasi an, Yamamoto a decis sa plece si in locul sau a venit temporar Jason Everman de la Nirvana si definitiv Ben Shepherd. Trupa a devenit una din cele mai populare formatii rock mai ales prin creatiile sale: Badmotorfinger" din 1991, Superunknown" din 1994 si Down on the Upside" din 1996. Cu fiecare noua aparitie, performanta lui Cornell se imbunatatea si vocea ragusita se transforma in tonuri calde, puternice si rasunatoare.
Cantaretul si-a dovedit talentul in compunerea versurilor, cuvintele fara muzica fiind insa lipsite de orice farmec. Pe langa experientele traite alaturi de cei de la Soundgarden, acesta a creat un proiect in onoarea artistei Andrew Wood, intitulat Temple of the Dog" si aparut in 1990. Prima lansare oficiala ca si cantaret solo s-a realizat prin intermediul colectiei de melodii Seasons". Compilatia A Tribute to Jimi Hendrix" i-a evidentiat timbrul vocal si a impresionat audienta prin melodia Hey Baby (New Rising Sun)". A colaborat la scrierea versurilor cu formatii precum Flotsam & Jetsam si Alice Cooper si a produs Uncle Anesthesia". Dupa ce a parasit Soundgarden in aprilie 1997, Cornell a inceput sa lucreze la un album cu prietenul sau de la Eleven.
 Lansat in 1999, Euphoria Morning" era cu mult diferit de muzica formatiei careia apartinuse, promovand mai degraba vocea si versurile decat sunetul ascutit de chitara. Imediat dupa comercializarea lui, Cornell a plecat in turneu, mixand melodii din intreaga lui cariera. Melodia Mission" a fost selectata pentru coloana sonora a filmului Mission Impossible 2". Pe langa evenimentele fericite din familie nasterea fiicei lui cantaretul a decis sa elaboreze un proiect ce presupunea o colaborare pe tema clasic-hard rock. Rage Against the Machine a hotarat sa nu se dezmembreze in urma plecarii solistului Zack de la Rocha ci sa caute un alt vocalist. Cornell a acceptat invitatia de a canta impreuna cu ei cateva piese dar a ramas in final ca membru de baza. In prezent formatia inregistreaza melodii pentru a fi lansate anul acesta.


Stil: alternative rock/grunge

Discografie:
Ultramega OK (1998)
Lounder than Love (1989)
Screaming Life/Fopp (1990)
Badmotorfinger (1991)
Superunknown (1994)
Down on the Upside (1996)
A-Sides (1998)
Temple of the Dog (1991)
Audioslave (2002)
Out of Exile (2005)
Revelations (2006)
Euphoria Morning (1999)
Carry On (2007)
CHRIS CORNELL
http://www.chriscornell.com
www.myspace.com/chriscornell