Black Metal: arta spirituala. Prezentul (partea 2)

de Marcel Mirea

Black Metal: arta spirituala. Prezentul (partea 2)


Exista doua tipuri de oameni si trupe in black metal, cei ce vor sa ridice nivelul acestui gen, vand sa creeze arta, ignorand limitele puse de altii absolut nejustificat, si cei ce vad si nu vor ca acest gen sa fie nimic altceva decat divertisment. Ultimii mentionati constituie cam vreo 90% din scena si pe acestia ii voi ignora concentrandu-ma pe primii metionati.

Peste ocean inca din anii 90’ apareau trupe ce abordau acest stil, dar in present, trupele ce fac asta sunt cu mult mai bune, dintre care voi prezenta 4:

1. Weapon – From The Devil’s Tomb

Prima dintre ele Weapon, ce provine din Canada. Trupa a lansat 2 albume de studio, remarcandu-se cu cel mai recent “From The Devil’s Tomb”. Este un album foarte variat, poate avea momente foarte dure cu blast-beaturi si riffuri puternice si in acelasi timp poate fi interrupt si de cate o linie melodica, iar black metalul nu este singura forma a sa, este puternic si vizibil influentat de death metal.

Exista un cliseu conform caruia “americanii nu sunt in stare sa faca black metal cum trebuie”… Muzica urmatoarelor 3 trupe spune altceva:

2. Nightbringer – Lucifer Trismegitus

La fel ca Weapon, si forma muzicii trupei Nightbringer nu este in totalitate cea de black metal, lasand si death metalul sa fie auzit pe alocuri.

3. Avichi – Under Satan’s Sun

Avichi este in opinia mea, trupa cu cel mai bun album black metal din anul 2011. “The Devil’s Fractal” nu este un album tipic de black metal, in care blastbeaturile si riffurile cantate pe coarda a treia sa consiste 80-90% dintr-acesta, ci este unul cu un ritm mai lent in care instrumentele spun alta poveste decat de obicei. Tema acestui album are la baza istoria lui Lucifer, pornind de la felurile in care a fost portretizat de oameni, religii, literatura si prin arta de-a lungul timpului.

4. Black Witchery – Holocaustic Church Devastation

Poate fi doar cazul meu, dar cred ca orice fan Black Witchery este entuziasmat de muzica acestei trupe. In special de ultimul album “Inferno Of Sacred Destruction”. Nu este nimic nou sau revolutionar in acesta fata de precedentele dar caracteristicile ce definesc modul in care suna trupa par ca au fost toate dezvoltate si formulate intr-un mod mai bun si eficient decat inainte. Este un masacru de 20 si ceva de minute cantat cu fanaticism in numele intunericului, mortii si blasfemiei!

5. Fides Inversa – Homicidium

Trupa italiana Fides Inversa este una din putinele ce au inregistrat un monument in ziua de azi. “Hanc Aciem Sola Retundit Virtus(The Algolagnia Divine)” este numele albumului. Contine 4 piese, fiecare de circa 10 minute, toate compuse perfect din punct de vedere artistic. Ascultand acest album se poate simti naturaletea cu care este totul aranjat, putand fi una cu manifestarea spiritual-anti-cosmica, de adversar al legilor si ordinii cosmice, de oposant al lui Dumnezeu si voii lui.

6. Corpus Christii – Delieverer Of Light

Din punct de vedere muzical trupa portugheza Corpus Christii era neinteresanta pana la ultimul album “Luciferian Frequencies” – abordand pana aunci un stil cam comun si uzat de black metal - pe care il consider ca fiind al doilea cel mai bun de black din 2011. Inca se observa influentele trupelor din al doilea val dar pe acest album este de observat cum trupa incepe sa devina idependenta de acele influente fiind propria influenta.

Primitivismul in black metal e considerat inca de anumiti muzicieni ca fiind de baza, acesta fiind modul de abordare musical al urmatoarelor trupe:

7. Acrimonious – Luciens Nux

Acrimonious din Grecia este o trupa ce ramane traditionala din punct de vedere al modului in care canta acest gen, influente ca Marduk, Darkthrone ramanand amprenta ce constutuie muzica acestei trupe. Dar ce face trupa asta diferita fata de altele, destule la numar care suna cam la fel? Citind versurile in timp ce asculti muzica va demonstra ca aparentele inseala neavand foarte multe in comun cu trupe de acelasi stil.

8. Teitanblood – The Origin Of Death

Teitanblood este o trupa spaniola ce ramane primitiva si loiala nu trupelor din al doilea val, ci trupelor din primul val, ca Von sau Blasphemy. Albumul din 2009 “Seven Chalices” este un monument in cadrul a ceea ce abordeaza aceasta trupa, fiind un instrument perfect pentru canalizarea experientelor practivarii magiei qliphotice.

9. Wrathprayer – In Utter Darkness

Si trupa chileana Wrathprayer ramane fidela muzicii trupelor ca Blasphemy sau Von dar reproduce o muzica si mai primitiva decat acestea 2. Si este primitiva in adevaratul sens al cuvantului, sunand de parca ar fi fost inregistrat intr-o pestera iar vre-un demon a pus mana pe microfon.

10. Katharsis – Kroos Fyre

Katharsis din Germania este alta trupa ce poate spune ca a creat un monument! Este vorba de albumul “WorldWithoutEnd”. Orice modalitate si varianta de black metal primitiv(cu atmosfera cu tot) este surclasata de acest album. Nimic nu se ridica la energia si agresivitatea acestui album, nici macar primele albumele Darkthrone . Muzica este pe masura versurilor anti-umane, blasfemice, distructive, venerand fortele haosului, satanismul fiind fanatic!

Scena franceza:

Franta a fost o tara importanta in harta black metalului inca din al doilea val. Toata lumea stie de “Les Legiones Noires” dar in present, aceasta tara are unele dintre cele mai representative trupe pentru black metal.

1. Drastus – Resonance Of Naught

“Serpent’s Chalice – Materia Prima“ este ultimul material lansat de Drastus. Acest EP este cel mai relevant material al trupei fiind ceea ce are nevoie black metalul. Trupa nu vine neaparat cu idei noi, revolutionare, dar le aplica intr-un mod original ce face arta sa se intample. Este un ep creat conform evolutie genului din present, nemodelandu-l, dar fiind parte din acesta.

2. Merrimack – In The Halls Of White Death

Dupa cum am spus mai sus in cazul trupei Drastus, este valabil si pentru trupa Merrimack. Nu vine cu ceva revolutionar pentru gen dar merge odata cu evolutia acestuia iar cu fiecare album pare ca dezvolta un sunet ce ar putea sa devina in viitor o identitate prroprie.

Nota! In cazul tuturor trupelor mentionate si pe care le voi mai mentiona, revolutionar este conceptul, si de la asta trebuie sa porneasca o trupa ce se vrea a fi black metal in primul si-n primul rand, genul – bineinteles - neinsemnand doar muzica in sine.

3. Arkhon Infaustus – When They Have Called

Arkhon Infaustus ar putea fi categorisita ca o trupa de blackened death metal, dar termenul correct ar fi “deathened black metal”. Trupele de ceea ce este numit blackened death metal imbina cele 2 genuri, black si death, dar death este cel ce iese cel mai mult in evidenta(Behemoth, Hate), in vreme ce in cazul Arkhon Infaustus black-ul este cel ce iese in evidenta. Prin imbinarea celor doua genuri, trupa tot reuseste sa creeze o atmosfera sinistra, specific death metalului fiindu-i mai mult energia decat atmosfera. Cat despre concept, este la un nivel academic, implicand studii teologice cat si stiinta, altfel spus, metafizica.

4. Antaues – Rot

Spunand mai sus de Franta ca are printre cele mai representative trupe in ziua de azi in black metal, Antaeus este una. Trupa poate fi comparata de anumiti fani cu 1349, dar in mod clar Antaeus face ce face mult mai bine.Primele 2 albume sunt foarte bune, dar “Blood Libels” este un monument. Este un monument de violenta, ura si distrugere, agresivitatea fiind la un nivel si mai mare fata de precedentele albume. Este in mod clar unul dintre cele mai agresive sau mai degraba violente albume din black metal.

5. Deathspell Omega – Diabolus Absconditus

Vorbind de reprezentativitate, monumente, metafizica., Deathspell Omega! In primul rand nu e vorba ca aceasta trupa e reprezentativa pentru acest gen, ci e in topul acestuia, stralucind pe podium in prezent cu alte 2 trupe. DsO era la inceput doar o simpla trupa(mediocra chiar) de black metal, formata de Hasjarl si Shaxul dupa ce trupa din care faceau parte, Hirlorn s-a destramat. Au lansat ca Deathspell Omega prima data albume tipice de black metal ca “Infernal Battles” si “Inquisitors Of Satan” ce nu erau decat venerari pentru ceea ce au facut Darkthrone, Mayhem, Burzum si alte trupe din al doilea val iar la nivel conceptual, era vorba de simple manifestari anti-crestine si sataniste. Dupa cum spunea Hasjarl “… sentimentele banale anti-crestine nu sunt decat manifestarea rebeliunii de gradul I. Stii acea faza prin care aproape orice om trece cand este adolescent? De a nega paradigma culturala si religioasa curenta nu este decat o miscare logica, dar daca nu se intampla nimic pe langa acea negare, pai, nu trebuie sa explic eu ce nivel intelectual implica asta, nu-i asa?” Shaxul in schimb dorea sa ramana la acest stadiu primitiv, astfel parasind DsO. Noi membri despre care nu stie nimic(cati si cine sunt) au fost recrutati in trupa dupa aceea de Hasjarl si de atunci o munca imensa a fost depusa pentru ca “Si Monumentum Requires, Circumspice” sa fie finalizat – fiind cazul si urmatoarelor materiale. Efortul colosal pe care l-a necesitat acest monument este acceptarea! Este vorba de acceptarea lui Dumnezeu. Cunoasterea adevarata incepe prin frica fata de Dumnezeu. Si de la asta va continua tot ce va fi urmat sa faca DsO pana in ziua de azi. La nivel muzical nu are rost sa relatez nimic. Fiecare poate auzi pentru el. Si muzical si conceptual in acelasi timp, DsO ridica black metalul la nivelul la care niciodata nu a ajuns. De la SMRC toate albumele si ep-urile sunt monumente!

Scena suedeza:

Suedia este fara indoiala cea mai importanta tara din harta black metalului. Nu numai pentru ca aici a inceput genul, Bathory fiind prima trupa de black metal indiscutabil(asta in forma lui completa), ci si pentru ca in fiecare perioada a acestui gen, trupe din aceasta tara au aparut, multe dintre ele inovand genul la cel mai mare nivel. Inspirate in cea mai mare masura de Bathory, trupele norvegiene au creat monumente iar toata lumea aminteste si isi aminteste de asta dar nu dau mare atentie unor trupe ca Nifelheim, Marduk si Dissection. Nimeni din scena norvegiana nu avusese curajul sa ridice black metalul la nivelul la care a facut-o Dissection fiind prea constransi de propriile limitari auto-impuse in mod voit. Asa a si ramas scena norvegiana, lipsita de curaj si viziune in vreme ce trupele suedeze au continuat sa inoveze genul, aducandu-l la ceea ce trebuia intotdeauna sa fie, o experienta spirituala aproape totala.

1. Mortuus – The Constant Descent Of Seraphim

Singurul album al acestei trupe “De Contemplanda Morte; De Reverencie Laboritus Ac Adorationis” este din categoria monumentelor acestui gen. Foarte unica abordare asupra black metalului cat si conceptul. Albumul are un sunet hipnotic de la inceput pana la sfarsit in care este venerata Moartea! Si nu are nicio legatura cu moartea de care vorbesc trupele de death metal, e vorba despre moarte ca etapa a vietii spirituale si ca starea primordiala de dinaintea creatiei(timpului, spatiului, universului).

2. Ondskapt – Feeding The Flames

Onskapt in primul rand nu are absolut nimic in comun co o trupa standard de black metal. Asta este prin pricina faptului ca nu resping crestinismul si Dumnezeul acestuia, ci-l “imbratiseaza” si ca nu adopta pozitia standard “de a salva lumea de religia crestina” fiind o dovada de egalitarism si umanitarism, trupa sustinand idea de distrugere a umanitatii. Albumul “Dodens Evangelium” este un alt monument in black metal. Spre deosebire de trupele standard de black metal care cauta sa obtina o atmosfera malefica, folosindu-se de diferite procedee pentru asta, Ondskapt nu face asta decat prin simpla creatie artistica si sincera.

3. Heresi – Infusco Ignis

Unul dintre mombrii fondatori Ondskapt a parasit acea trupa din cauza unor probleme psihice avand nevoie de ajutor specializat. Credinta a ramas aceeasi in schimb, astfel aparand Heresi. Prin voia si puternica adoratie a Diavolului sunt create 2 materiale “Psalm I” si “Psalm II – Infusco Ignis”. Cel din urma este o munca imensa ce da senzatia ca ar continua de unde Mayhem s-a oprit avandu-l pe Euronymous ca, compositor.

4. Malign – Ashes And Bloodstench

Malign este una dintre trupele cele mai marcante ale scenei black metal din ziua de azi(partea relevanta din scena). Cele 2 ep-uri “Fireborn” si “Divine Facing” constituie intr-o mare masura amprenta soundului trupelor moderne(si Deathspell Omega fiind o trupa influentata puternic de Malign) ale scenei. Aceste 2 ep-uri au o valoare infinit mai mare decat discografiile foarte multor trupe auto-proclamate black metal.

5. Ofermod – Pralayic Withdrawal

La fel ca Malign, si Ofermod prin ep-ul “Mysterion Tes Anomias” a fost la randu-si o mare influenta pentru scena moderna. Albumul “Tiamtu”, cel mai recent este si acesta tot un monument. Este abordat un stil pe care l-a deszoltat Michayah Belfagor(fondatorul trupei), fiind nevoie de ceva unic pentru onora versurile in cinstea zeitei Lilith, care este qliphotul si haosul sip e care o numeste Tiamtu. Vocalist si pentru Ofermod este Nebiros de la Malign.

6. Nefandus – Behind The Red Lotus

Nefandus este unul dintre proiectele in care este implicat M. Belfagor. Nu suna ca Ofermod, dupa cuvintele lui Michayah, “aici fiind loc de mai multe experimente”. In acest proiect, Michayah colaboreaza cu Kristoffer Andersson de la trupa de death metal Sargatanas Reign, iar pe ultimul album a avut invitati ca Morgan Hakansson(Marduk) si Thomas Karlsson(liricistul Therion).

7. Funeral Mist – Circle Of Eyes

Am spus despre Deathspell Omega ca straluceste pe podium alaturi de alte doua trupe. Una dintre acelea este Funeral Mist. Impreuna cu Ofermod si Malign, si Funeral Mist a avut o mare influenta asupra dezvoltarii scenei moderne cu ep-ul “Devilry”. Suna primitiv, agresiv si sinstru, si totusi nu are mai nimic in comun cu vreo alta trupa de black metal, desi ar fi oarecum o formula standard?! Prin fruntea monumentelor black metalului se afla bineinteles albumul “Salvation”, asta pentru ca este aproape l’art total! Ascultand albume legendare ca “De Mysteriis Dom Sathanas”, “Under A Funeral Moon”, “In The Nightside Eclipse” iti poate trece prin gand ce insemna black metalul in perioada acelor albume, cum era sa iti placa acest gen care iti dadea fiori cel mai mult din motivul ca era ceva nou si diferit si te mai si putea speria. Nu e nevoie de asta in schimb pentru un album ca “Salvation”. Indiferent de imprejurare albumul acesta poate speria si soca pe oricine si spre deosebire de cele mentionate mai devreme, este desprins de timp, nefiind nevoie si neavand vreun rost sa fie asociat cu vreo perioada anume. Nu exista un alt album care sa fie atat de tehnic din punct de vedere instrumental si in acelasi timp sa ramana atat de agresiv si sinistru, cu o atmosfera atat de intunecata si melefica. Albumul – si in general Funeral Mist – reprezinta Satanism, si este de cea mai fanatica natura. Si ultimul album, “Maranatha” este un monument de asemenea, dar “Salvation” este monument printre monumente! Geniul din spatele creatiei Funeral Mist este Arioch, cunoscut de mai multi ca Mortuus, vocalistul trupei Marduk.

8. Triumphator – The Triumph Of Satan

Triumphator a fost un proiect al unui fost membru Malign,caruia i s-a alaturat mai tarziu Arioch pentru albumul “Wings Of Antichrist”. Soundul poate face sa se creada ca este un album Marduk in prima faza, mai ales stiind ca Arioch este vocalistul trupei iar tobele suna la fel ca pe albumul “Nightwing”. Asta este datorita fapului ca Fredrik Andersson de la Marduk a fost invitat pe acest album la tobe. Si productia suna ca cea de pe Nightwing dar asta pentru ca albumul a fost inregistrat in studioul The Abyss al lui Peter Tagtgren. Sarind peste comparatia cu Nightwing, care ii vine prima data ascultatorului, “Wings Of Antichrist” este un album mult mai bun.

9. Watain – Waters Of Ain

Alaturi de Funeral Mist si Deathspell Omega, nu putea sa fie alta trupa pe podium decat Watain. Watain este fara indoiala cea mai importanta si completa formatie a black metalului curent. Incepe de la imagine, si continua pana la muzica, versuri, la show-urile live care sunt cele mai unice si incredibile experiente de aceasta natura. Nicio alta trupa nu transmite atata energie si nu transcede ceea se afla in vers mai bine ca Watain. Acesta este si scopul trupei, dupa cum declara Erik Danielsson, sa transceada cat mai complet si natural esenta artistica ce se afla inauntrul lor pana cand vor deveni una cu aceasta(muzical vorbind). Esenta Watain este adoratie si dragoste neconditionata pentru Diavol si tot ceea ce reprezinta, Adversarul fiind cheia pentru arta totala! Watain a inceput cam ca orice trupa de black metal, printr-un demo exprimand o furie specifica unei varstei fragede, fata de Dumnezeu si crestinism. Nu a fost decat pana la al doilea album “Casus Luciferi” cand Watain a ajuns la o maturitate ce permitea o exprimare artistica inalta. Haosul si intunericul acelui album era o dovada ca black metalul este dus la un alt nivel, la un nivel de trascendenta. Cat de departe mai puteau sa mearga lucrurile? Dupa ce Jon Nodtveidt a fost eliberat din inchisoare, a gasit doi membrii pentru Dissection dar era o nevoie constanta de un basist! Pentru o scurta perioada de timp, Erik Danielsson a fost basist pentru Dissection unde a legat o prietenie stransa cu Jon. Dupa ce monumentul “Reinkaos” a fost lansat, Jon s-a sinucis. Acest album de cand a fost lansat este o mare influenta pentru black metal(la nivel conceptual) prin conceptul sau Satanist Anti-cosmic.La un an dupa “Reinkaos” apare albumul Watain “Sworn To The Dark” care ii este dedicat lui Jon.. Intunericul si Haosul sunt si mai puternice pe acest album, la fel si emanatia lor, unde se vede clar influenta ultimului album Dissection. Si dupa asta, se mai putea merge mai departe? Apare la 3 ani dupa, “Lawless Darkness”. Intunericul si Haosul devin mai puternice in lumea Watain cu fiecare album. La fel se intampla si cu muzica in sine, care este dezvoltata cu fiecare album. Dupa cum sugereaza titlul, este vorba in acest album despre locul in care libertatea poate fi totala. Este vorba de intunericul Haosului Primordial unde fiind una cu acesta, este gasita libertatea totala.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: