Cum facem o trupa mare?

de Morrison

Cum facem o trupa mare?


Tot discut cu diverse persoane implicate in miscarea noastra de picioare ca la box, numita organizarea de concerte. Cea mai recenta discutie a fost cu un prieten, ieri, la telefon, vreo ora si ceva. Discutam despre trupe, festivaluri si cum trebuie facut ca trupa X, indiferent ca este din Romania sau de peste hotare, poate aduna de la 50 la 1000 de oameni. Pentru frumusetea situatiei, sa luam o trupa straina.

Se da trupa Pix, o trupa, sa zicem, din Uzbekistan. Cea mai grea parte e inceputul, ca intotdeauna. Trebuie intai sa o aduci o data in Romania, intr-un club, unde va strange cel mai probabil 50 de persoane oricat ai pune biletul. Daca ai bafta si o poti promova in deschiderea altei trupe mai cunoscute (locale sau internationale) deja poti fi fericit, ai trecut la pasul doi pentru ca-ti vin, sa zicem, 150 de persoane (daca ai bafta). Aici e cheia. Daca Pix e o trupa serioasa care-i da in ele cu tarie de caracter, comunica cu publicul, are cu ea si niste tricouri "cool" pe care le-ai purta doar ca-s frumoase (si mai costa si ieftin), face show, antreneaza lumea, face "zidu la moarte", "cercu rotativ" si alte tehnici de angrenare a maselor, atunci te poti considera iar fericit.

Trupa lasa o impresie buna: "Bai ce tari ai au fost aia", "Au rupt, fratziwhere", "S-au pi*hat pe noi, genial!" si alte expresii din fata scenei. Daca trupa lasa o impresie buna, data viitoare cand o chemi, tot singurica sau cu alta trupa care s-o ghideze catre mai mult public, deja atmosfera se coace, oamenii o stiu, poate au si vreo 3 fani pe facebook care stiu 3 versuri de la o piesa, deja trecem la pasul trei: trupa devine semi-cunoscuta, mai vinde niste tricouri, mai scrie cineva o recenzie misto, o filmeaza Busca si o pune pe Youtube, mai o pozica, o maslina, treaba se amplifica.

Acum ajungem la pasul cel mai important din tot harnasamentul. Un organizator nebun, sau un prieten de-al lor, se hotaraste s-o bage intr-un mini festival (treaba aia cu 10 trupe pe felii diferite cu biletul 30 de lei unde lumea vine si se pune in cap). Acolo, fiind deja trupa semicunoscuta si avand in vedere ca 80 de insi vin special pentru ea, deja canta dupa lasarea intunericului pe la ora 22 cand lumea e semi-trotilata. Fan base-ul creste, trupa capata notorietate, deja devine una din preferatele publicului, musteste mosh-pit-ul in ei!

Acum ajungem la cheie, ca in Alice in Tara Minunilor. Marea problema acum este ca trupa asta nu va putea sa treaca de acest nivel fara o "interventie". Adica un prieten de-al lor cu pile, relatii pe la organizatorii de festivaluri mari care poate purta o discutie de genul: "Fratziwhere, hai s-o bagam pe trupa asta in festival ca e mega beton. Uite, a cantat de 4-5 ori in Romania, a facut show, uite aici filmari (ii arata clipul cu 180 de viewuri filmat de Busca). Ia uite pe unde au mai cantat, uite ce meserie si nu vor decat pufuleti, seminte, cazare si niste bere". Organizatorul zice:"Fugi ma cu astia de aici, n-am bani, eu chem numai valori ca e scump totul. Cu banii pe pufuletii alora mai aduc trei trupe din Sighetul marmatiei si cat canta alea 3 ore, mai vand niste bere".

Mai trece un an, nebunul cu pile si relatii ii cheama el de capul lui pe Pix si le face concert cu ei headlineri, mai baga 4 trupe romanesti in deschidere, pune biletul 15 lei si asa clubul incepe sa geama de oameni. Extraordinar, exceptional, mega fantastic, e full, e tare! Organizatorul de festivaluri de mai devreme, vine si el sa bea o bere ca e curios ca l-a batut nebunul la cap un an cu ei, ii vede si zice: "Ba, astia sunt aia ma de ziceai tu? Sa-mi bag berea, ce tari sunt frate! Incredibil cum suna!". Si asa, trupa ajunge in anul respectiv sa cante la acel festival sau concert mai mare cu o trupa serioasa si the sky is the limit.

Am ajuns astfel la problema reala: organizatorii cheama doar trupe de care au auzit (ceea ce e si normal) sau nu (ceea ce nu e normal), trupe on tour cu "viewuri pe youtube". Dragi colegi de breasla, iesiti din casa, mai dati o raita prin fabrica, B52, Colectiv, Question Mark sau alte locatii unde se canta. Puteti descoperi niste minuni si chiar le puteti ajuta, atat pe ele cat si pe voi, ca fara trupe ramaneti fara obiectul muncii curand.

Ma inclin,

Morrison



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: