Despre mentalitate si atitudine

de Morrison

Despre mentalitate si atitudine


Sunt infipt in toata treaba asta cu muzica si showbizul de vreo 15 ani si am vazut multe trupe si organizatori luand parte la acest frumos joc de "rise and fall". Nu stiu daca sunt in masura sa fac observatii asa ca voi emite doar niste pareri simple despre ce cred eu ca se intampla. Probabil voi supara foarte multa lume dar pana la urma cine are ceva intre urechi va intelege ce zic si va trage concluziile potrivite.

Cele de mai jos vin de la un organizator de concerte, producator, agent de booking, om de vanzari si de marketing si mai ales ascultator inrait de muzica.

Eterna problema in Romania a tuturor este ca "de ce nu vine lume la concertele mele?" si mereu se da vina pe public. Cred ca avem o piata suficient de matura (asa cum e ea) astfel incat sa intelegem ca oamenii muncesc pentru banii pe care ii platesc pe bilet si nu ii fura (majoritatea). E la latitudinea oricui sa vina la concertul X sau Y si pana la urma nu poti invinui pe nimeni ca nu a venit si ca a ales sa bea o bere in oras cu prietenii sau cu o metalista focoasa (metalist, dupa caz).

E vorba de cerere si oferta: daca nu il atragi cu nimic, de ce sa vina la tine la concert? Daca nu stie de concert ca are loc ca te promovezi pe Facebook Event, cum sa vina la concert? Daca faci mereu aceleasi chestii de cand existi, de ce sa vina sa te vada? Ce-i oferi nou? Cu ce ii faci viata mai buna sau mai interesanta?

Pune-ti toate intrebarile asteea chit ca esti artist sau organizator de concerte si vei vedea ca totul se rezuma la PLUS VALOARE ADUS potentialului platitor de bilet si cum tu poti sa-i faci lui un serviciu, nu el tie platind bilet. Industria muzicala nu e Crucea Rosie, nimeni nu vrea sa ajute pe absolut nimeni. Nimeni nu va plati un produs neinteresant sau slab. Degeaba marketezi ceva slab sau fara valoare ca nu se va vinde, indiferent cati bani bagi in respectivul produs (da, trupa ta e un produs, concertul tau e un produs).

Atitduinea face mai mult rau decat absolut orice. Sa spui: "Rusine publicului ca nu a venit la concert" sau "Din pacate oamenii nu au venit" inseamna ca declari raspicat ca ai pierdut razboiul deja.

Gandeste-te de ce mergi tu la concertele altora indiferent ca sunt artisti romani sau straini? (daca mergi) Ce te atrage? Atmosfera? Pretul berii? Distanta fata de casa? Atunci nu mergi ca sa asculti muzica, mergi la agatat sa iesi in oras (nu ca ar fi o problema cu asta, e OK)

Nu te mai vaita, nu mai plange dupa public. Publicul se atrage prin valoare si prin ceva nou, inedit care sa-i faca viata mai frumoasa, mai interesanta. De ce ti-ai lua noul model de Aifo ? Ca e cool? Ok, aia reprezinta 10% din piata dar cred ca ti-l cumperi pentru utilitate si pentru ca-ti face viata mai usoara. La fel e si cu biletul la concert. Nu faci ceva interesant, nu va veni nimeni.

Schimba-ti atitudinea, gandeste diferit, incearca sa intelegi ce e in capul omului aluia din fata scenei ca s-au dus vremurile cand era cool sa te imbraci in negru cu tinte si bocanci si sa te spargi de bautura si sa te bati cu bodyguarzii. Oamenii sunt foarte selectivi ca oferta e deja mare. De ce sa mai mergi in club cand poti vedea vara o gramada de festivaluri si artisti mari? Dupa ce au calcat Rammstein, AC/DC sau Bon Jovi prin Romania s-a schimbat tot. Plus ca oamenii se uita la bani, ca e viata grea si daca scot chiar si un leu din buzunar il scot ca le satisface o nevoie, chiat ca e de "going out", de culturalizare sau de a face parte dintr-o comunitate. Cred ca in cazul nostru e vorba de muzica si doar de muzica. Muzica te face sa simti, sa gandesti diferit, sa tremuri cu frenezie in fata scenei, sa ti se faca pielea de gaina si daca cel din fata scenei nu simte asta la showurile tale, nu va mai calca pe la ele. EVER!

Hai sa gandim diferit.

Morrison



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: