Global Metal - Metalul in afara granitelor vestului

de Alin Gradinaru

Global Metal - Metalul in afara granitelor vestului


Unul din documentarele de tip film al directorilor Sam Dunn si Scott McFadyen este “Global Metal”.

Aparut in 2008, filmul ne prezinta calatoria unui metalist ,average’, cu scopul investigarii evolutiei Metal in tarile indepartate, care par a nu avea nici-o legatura cu heavy-metal-ul European sau Nord-American.

Filmul arata cum metal-ul s-a dezvoltat de-a lungul timpului, si si-a creat propria infatisare in fiecare dintre tarile vizitate. De la death metal-ul indonezian, black metal-ul chinezesc pana la trash metal-ul realizat de catre iranieni, documentarul dezvaluie o comunitate mondiala a metalistilor.

Acestia nu se inspira dupa modelul vestic, ci isi construiesc propriul stil si propria forma a muzicii rock. In fiecare dintre tarile vizitate, muzica rock a fost prezentata ca fiind ,motivul' pentru care toata comunitatea renunta la valori morale sau discriminari, si se unesc sub un singur semn, cel al Metal-ului.

De-a lungul documentarului, cantareti cunoscuti isi povestesc intamplarile si trairile la concertele pe care le-au sustinut in aceste tari. (Tom Araya, Max Cavalera, Marty Friedman etc.)

Documentarul incepe in cu calatoria lui Sam in Brazilia, unde ne sunt prezentate festivaluri ca ,Rock in Rio', tara avand pe plan principal trupa Sepultura.

Cu Max Cavalera in prim plan, acestia povestesc despre evolutia Metal-ului dupa 1985, si primi pasi in lumea rockului facut de Sepultura. Urmatoarea oprire fiind Japonia, unde fostul chitarist Megadeth, Marty Freedman, ne povesteste despre evolutia Metal-ului japonez si de asemenea aparatiei unui nou tip de Metal, Visual K.

Urmatoarele tari, fiind: China, India, Indonezia, Dubai si Israel, isi prezinta rock-ul ,matern' ce a fost dezvoltat de-a lungul timpului, in ciuda discriminarii politice sau sociale.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: