In Romania, nici rockerilor nu le poti canta rock

de musat alex

In Romania, nici rockerilor nu le poti canta rock


Stiti ce este trist?

Intr-o tara in care toata lumea spune ca nu poti canta rock din cauza faptului ca nu este public, eu sunt de parere ca, paradoxal, nu le poti canta rock nici macar rockerilor.

Daca am aduna cele cateva mii de persoane ascultatoare de metal/hard/heavy din tara si le-am pune pe toate intr-o camera, am observa ca pentru un procent semnificativ dintre ei, rock = Sandman, Highway To Hell si Breaking The Law. Deci, in momentul in care le bagi Highway To Hell, i-ai lesinat. Bine, sunt si exceptii, dar nu destui incat sa construiasca un public pe care sa te poti baza.

Rocker-ul roman nu face diferenta intre o trupa buna si una proasta. Nu face diferenta intre riffareala schioapa si armonii bine puse la punct. Atata timp cat poate sa se duca in carciuma, sa bea o bere si sa dea din cap (preferabil pe Highway To Hell), altceva nu mai conteaza. Nu conteaza versurile, nu conteaza compozitia, nu conteaza sincronizarea dintre toba mare si bass. Rock-ul se rezuma la a da din cap. Cine canta, unde, cum, asta nu mai conteaza.

Sincer, de ce ne plangem ca multi muzicieni romani, multe trupe de la noi pleaca sa se afirme in afara? De fiecare data cand apare o noua trupa (aici ma refer cu membrii pana in 18 ani), sunt imediat categorisiti drept “pokemoni, emonei” sau mai stiu eu ce alte chestii. De fiecare data cand cineva incearca ceva, nu-i bine. “Daca nu-i cu riffareala pe care sa-mi pot eu crapa berea, atunci nu ma intereseaza. Sa se duca dracu’ de pokemoni cu pile!”.

“Aaaa, e Trooper ? ( exemplu luat la intamplare). Hai sa mergem! Misto! Tot ce canta astia e misto.”

“Aaa, e trupa X? Astia-s romani? N-am auzit de ei. Eh, lasa, oricum canta prost”

Puteti sa nu fiti de acord cu mine, dar dupa parerea mea, asta e tristul adevar.

Trupele din Romania canta in conditi mizere, in cluburi in care iarna e tot timpul frig, in fata unui public adeseori nepregatit si deloc interesat.

Atunci, de ce sa ne mai chinuim sa scoatem albume bune, sa incercam sa organizam evenimente de calitate, sau sa compunem versuri inteligente? Putem la fel de bine sa urcam pe scena si sa cantam Enter Sandman cu chitarile dezacordate. Oricum, cei care vor face diferenta vor fi putini…



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: