Istoria si declinul muzicii grunge

de Buvnitz

Istoria si declinul muzicii grunge


Multi considera ca scena grunge a murit odata cu Kurt Cobain. Adevarul e ca dupa acel moment foarte multe formatii s-au destramat sau au disparut din mainstream, singurele doua constante fiind Pearl Jam si (mai tarziu) Alice In Chains.

Celebrul Soundgarden a ramas in tacere pentru multi ani iar Chris Cornell a decis sa formeze Audioslave pentru ca mai tarziu sa renunte si la acest proiect in favoarea unei cariere solo ce a cunoscut (probabil) sfarsitul cu lansarea unui album puternic inradacinat in stilul electro/dance.

Poate cel mai bun lucru rezultat din moartea scenei grunge a fost dorinta lui Dave Grohl de a forma Foo Fighters si ulterior de a lucra cu Queens Of The Stone Age si Nine Inch Nails. Chiar si Alice In Chains au reusit ulterior sa se ridice la reputatia de altadata.

Succesul acestei miscari a lasat insa urme grave in istoria fiecarui muzician implicat. Evident ca cel mai celebru caz este moartea lui Kurt Cobain. Cobain suferea de o boala de stomac pentru care renuntase la medicamente in favoarea heroinei. Nu a durat mult pana cand a devenit dependent.

Dupa mariajul cu Courtney Love si vestea ca va deveni tata, Kurt a incercat sa renunte la obicei. In acea perioada artistul arata mai rau ca niciodata avand din nou dureri pe care nu le putea ameliora. In martie, 1994 Cobain a fost spitalizat pentru supradoza iar zvonurile spuneau ca a murit.

Dave Grohl isi aminteste de acea vreme:

'Mi-au spus ca a murit in Roma si imediat am intrat in panica. Mi-am pierdut mintile. Pe cat de instabila era relatia dintre noi doi nu puteam sa-mi imaginez o asemenea tragedie. 20 de minute mai tarziu am aflat ca n-a murit. Cred ca a fost unul din cele mai fericite momente din viata mea. I'am spus ca nu vreau sa moara. I-am spus ca imi pasa mult de el. Incercam sa-l ajut insa la acel moment n-a fost de ajuns. In final a disparut. Parea ca vrea sa dispara. Sincer n-am crezut ca e in stare sa se sinucida.'

Moartea lui Cobain ramane si in acest moment un mister. In data de 10 aprilie a avut loc o ceremonie de comemorare in Seattle unde au participat peste 10.000 de oameni.

Acel moment a marcat sfarsitul erei grunge.

Insa cand a inceput aceasta miscare? Probabil ca la finele anilor 80 cand trupele incepusera sa fie cunoscute si in afara zonei Puget Soud. Printre formatiile 'respectate' la aces vreme se numarau Soundgarden, Mother Love Bone (ulterior transformati in Pearl Jam), Nirvana si Screaming Trees.

La acea vreme soundul grunge a inceput sa devina mainstream. Soundgarden se departau treptat de soundul metal pentru a explora un sound sumbru ce ulterior a fost imortalizat pe albumul Badmotorfinger din 1991.

Mother Love Bone ar fi fost probabil ACEA trupa insa moartea lui Andrew Wood in 1990 a sistat orice plan al trupei. Moartea aristului a dat nastere proiectului Temple Of The Dog in care activau Chris Cornell, Eddie Vedder si Mike McCready.

Adevarata explozie a avut loc pe 24 septembrie, 1991 cand Nirvana au lansat celebrul album Nevermind. Discul a devenit un succes peste noapte iar Smells Like Teen Spirit a devenit una din cele mai populare piese lansate vreodata in istoria muzicii. Pana si Michael Jackson n-a putut face fata succesului acestei formatii iar Nevermind a ajuns direct pe primul loc in Billboard.

Odata cu Nirvana au aparut si alte nume ce ulterior si-au lasat amprenta asupra sceie rock. Pearl Jam au lansat albumul Ten la scurt timp dupa Nervermind. Cu un an mai devreme a fost lansat si albumul Facelift semnat de Alice In Chains, insa formatia nu era la fel de populara precum Nirvana sau Pearl Jam. Totusi vocea lui Layne Staley a devenit curand un trademark pentru o intreaga generatie.

Odata cu succesul au aparut si partile negative. Odata ce scena mainstream a fost invadata de fenomenul 'grunge', intreaga piata a vrut sa stie cum se poate vinde aceasta muzica cat mai bine. Marea intrebare era de fapt 'Ce vrea generatia anilor 90?' Raspunsul a fost unul foarte simplu: 'Nirvana'. Ce a urmat a fost 'cea mai mare exploatare a unei subculturi de la aparitia miscarii hippie in anii 60.'

Pearl Jam
au lansat in 1993 al doilea album Vs, considerat de multi fani drept cel mai bun album al trupei. Desi nu a avut acelasi succes ca Ten, Vs. a prezentat un Pearl Jam mult mai energic si furios. Pearl Jam au devenit atat de populari incat Eddie Vedder a aparut pe coperta revistei Time.

'Cred ca e o porcarie. Arat ciudat. E revista parintilor mei. Suntem pe coperta unei reviste de entertainment. Cred ca devin paranoic. Stiati ca declaram razboi impotriva Haiti?' declara Vedder.

Termenul de grunge a fost prima data folosit in 1981 pentru a descrie formatia Mr. Epp and the Calculations. Era vorba de Mark Arm, cel care ulterior avea sa conduca nume importante ale scenei, inclusiv Green River si Mudhoney.

Genul s-a schimbat la fel de mult ca si trupele. Ca rezultat, scena devenise la fel ca o familie instabila.

La baza putem vorbi de un mix in punk si metal cu foarte multe influente din scena rock a anilor 60. Nu este un secret faptul ca Neil Young a influentat foarte multe trupe din acest curent. Insa probabil prima formatie de grunge a fost Green River adica Jeff Ament, Mark Arm si Stone Gossard.

Ament si Gossard au disparut mai intai in Mother Love Bone apoi in Pearl Jam iar Arm a format Mudhoney.

Asadar, daca vorbim despre istoria grunge aceasta s-ar intinde undeva in perioada 1980-1994 (imediat dupa moartea lui Kurt Cobain).



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: