Jason Becker: O poveste incredibila

de aciobanitei andrei

Jason Becker: O poveste incredibila


Citizen Journalism: Jason Becker este un chitarist si compozitor american nascut pe data de 22 iulie 1969, in Richmond, California.

In anul 1986, la varsta de 16 ani, a infiintat alaturi de Marty Friedman formatia Cacophony. Trupa a pus pe piata 2 albume, Speed Metal Symphony (1987) si Go Off! (1988). Desfiintata in anul 1989, Cacophony si-a gasit, in doar trei ani de existenta, un loc aparte pe scena metal datorita partiturilor de chitara speed si neo-clasice extrem de tehnice. De asemenea, duelul Friedman – Becker, unul foarte bine sudat in scurt timp, si-a pus amprenta pe renumele formatiei. Inca de la acea varsta, Jason Becker demonstra o virtuozitate de invidiat care anunta sosirea in lumea muzicii a unui talent a carui evolutie merita tinuta sub supraveghere.

In anul 1988, apare pe piata albumul sau solo, Perpetual Burn. Discul contine bijuterii chitaristice care atesta talentul componistic al lui Becker dublat de o tehnica uimitoare. Un alt aspect care l-a scos in evidenta pe Jason este sunetul pe care reusea sa-l scoata din chitara, cel mai bine observat pe superba piesa Ocus Pocus care si incheie discul.

Dupa desfiintarea Cacophony, Jason a fost racolat de David Lee Roth pentru albumul A Little Ain`t Enough din 1991, inlocuindu-l in trupa pe Steve Vai. Din nou prestatia chitaristului american este de cea mai buna calitate aducand aminte pe alocuri de unul din eroii sai, Eddie Van Halen, in special la piesa It`s Showtime!.

In pregatirea turneului pentru promovarea discului, incepe tragedia lui Jason Becker. Simtind o amorteala la piciorul stang, Jason merge la un control medical. Este diagnosticat cu boala Lou Gehrig (afectiune de care sufera si renumitul om de stiinta Stephen Hawking), iar doctorii ii dau intre 3 si 5 ani de viata. Nemiloasa boala duce la paralizia totala a trupului, totusi neafectand capacitatea mintala a pacientului, memoria si personalitatea, si nici simturile de auz, vaz sau miros.

Lansat in anul 1996, cel de-al doilea album solo, Perspective, contine piese compuse in totalitate de Jason, cu exceptia cover-ului Bob Dylan, Meet me in the morning. Munca la acest produs a inceput inainte ca boala (cunoscuta si sub numele de amyotrophic lateral sclerosis, prescurtat ALS) sa-i afecteze total abilitatile tehnice. Pe parcursul inregistrarilor starea lui s-a agravat, la un moment dat neputand folosi decat o singur mana. Atunci a recurs la folosirea keyboardului. Cand fizic i-a fost imposibil sa foloseasca si acest instrument Jason nu s-a dat batut si cu ajutorul prietenului sau, producatorul Mike Bemesderfer, a continuat sa compuna prin intermediul unui program de calculator, special pentru compus muzica, care ii citea miscarile capului si ochilor.

Astfel, Becker, in pragul paraliziei totale, scria in continuare, muzica. Si nu de orice fel. Iata ce spune Steve Vai despre albumul Perspective: „Pe acest album, Jason a descoperit o sursa superba de inspiratie in sufletul sau. Adanca sa cautare de sine a dus la compunerea unei muzici curajoase si emotionante”. Joe Satriani declara: „Este un album triumfator, puternic si frumos!”. Steve Morse spune si el: „Nu stiam la ce sa ma astept. In prima piesa am descoperit un sound proaspat, superb insotit de un ritm si o melodie captivante. Chiar am inceput sa ma intreb cum a facut aceste lucruri posibile?”. Pentru completarea si inregistrarea muzicii compuse de Jason si-au adus aportul Steve Perry, Michael Lee Firkins, Matt si Greg Bissonette, Steve Hunter si membrii grupului vocal Voicestra al lui Bobby McFerrin.

Doua colectii de arhiva cuprinzand demouri apar in 1999 (Raspberry Jams), respectiv 2003 (Blackberry Jams).

In anul 2008, apare albumul Collection pentru care Jason a scris trei piese noi, din nou, doar prin miscarile ochilor, singura parte a corpului pe care Jason o mai poate controla in prezent. Restul de piese sunt compozitii mai vechi, unele dintre ele nepublicate anterior. Pentru finalizarea discului si-au adus aportul prietenii sai buni Marty Friedman, Greg Howe, Joe Satriani, Michael Lee Firkins, Steve Vai si Steve Hunter.

Tot in anul 2008 Paradise Guitars au colaborat cu Jason pentru realizarea modelului de chitara personalizat Jason Becker, inspirat de chitarile Peavey.

La aceasta ora se lucreaza la un film documentar despre viata lui Jason, intitulat Perpetual Burn. Ce titlu mai potrivit decat acesta?

Astazi Jason Becker traieste, in Richmond, California, alaturi de familia sa o viata, dupa propriile sale declaratii, implinita si plina de bucurii. Comunicarea cu cei dragi lui se realizeaza prin miscarile ochilor si printr-un sistem dezvoltat de tatal sau care se numeste The Eye Communicate Becker System. Recomand oricarui cititor al acestui articol sa intre pe pagina de myspace a lui Jason Becker si sa-i citeasca interviurile, declaratiile si interventiile de pe blog. Veti descoperi un om cu un umor devastator care stie sa se ironizeze si sa se bucure de viata. Veti descoperi un erou, un model de caracter de la care toti avem de invatat foarte mult. De asemenea, pe site-ul www.jasonbeckerguitar.com puteti gasi oamenii esentiali din viata sa si cartile scrise de unii dintre acestia care l-au facut pe Jason optimistul si indragostitul de viata care este in prezent.

Pana la aparitia documentarului mai sus mentionat, pe youtube se poate gasi un altul cu o durata de 20 de minute. Va previn ca exista posibilitatea sa sfarsiti vizionarea in lacrimi. Mai apoi, cu siguranta veti fi cuprinsi de o admiratie fara margini si de o pofta de nestapanit de muzica marelui Jason Becker.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: