Melodeath Spotlight No. 14: Before the Dawn

de Chris Chris

Melodeath Spotlight No. 14: Before the Dawn


Am avut trupe care cantau melodeath in stilul gothenburgez, combinat cu progressive sau cu doom. Azi avem una care-l imbina cu gothic. Finlandezii si-au inceput drumul in 1999, iar de atunci au lansat 7 albume. Trupa are un stil asemanator de riff-uri ca cel al lui Omnium Gatherum (sau mai bine spus ca si OM se inspira din stilul gothenburgez) si se foloseste de 2 vocali. Unul dintre ei este nimeni altul decat Tuomas Saukkonen despre care vorbisem in articolul cu Black Sun Aeon. In present este singurul ramas din formula originala a trupei. Alaturi de el sunt: Juho Raiha (2007- ; chitara), Pyro Hanski (2011- ; bass) si Joonas Kauppinen (2011- ; tobe).

My Darkness (2002) – 4:17 AM (2004) – The Ghost (2006) – Deadlight (2007) – Soundscape of Silence (2008) – Deathstar Rising (2011)

Trupa a avut in aceasta perioada a avut acea formula de 2 vocali de care vorbeam. Fata de BSA, Tuomas s-a ocupat numai de growluri la BtD, iar de vocal curat s-au ocupat Panu Willman (2000-2004) si Lars Eikind (2007-2011). Intre ei, as spune ca Panu a avut o voce mai memorabila si mai potrivita pentru sunetul trupei. Chitarile pe The Ghost si Soundscape of Silence sunt mixate ceva mai prost si chitarile nu au acel "tais".

My Darkness [My Darkness]

Wrath [Deadlight]

Winter Within [Deathstar Rising]

Rise of the Phoenix (2012)

Aici s-a petrecut o schimbare mai notabila, fiind primul album al trupei in formula cu un singur vocal. Tuomas spunea intr-o inregistrare din studio ca dupa schimbarile de component, trupa a simtit nevoia sa renasca (de unde si numele albumului). Astfel albumul a urmat un sunet mai direct si mai agresiv, si mai putin concentrat pe atmosfera si pe elementele de gothic metal.

Pitch-black universe [Rise of the Phoenix]

Phoenix rising [Rise of the Phoenix]

Recomandarea mea este sa ascultati Rise of the Phoenix, My Darkness si Deathstar Rising.

Until next time I shall see you where death is most alive.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: