Melodeath Spotlight No. 16: Novembers Doom

de Chris Chris

Melodeath Spotlight No. 16: Novembers Doom


Trupa americana Novembers Doom s-a format in 1989 sub numele de Laceration (death/thrash), iar mai tarziu urmand sa-si schimbe numele in corformitate cu schimbarea de sunet. Fiind una din primele trupe de peste ocean ce a abordat subgenul death doom, pe parcursul celor 8 albume au gasit o atractie pentru sunetul mai melodic.

Amid its Hallowed Mirth (1995) – Of Sculptured Ivy and Stone Flowers (1999)
Cand vorbesc de aceasta perioada aduc in calcul si creatiile celor de la Anathema, My Dying Bride si Paradise Lost din acea perioada, acel ceva comun (death doom) cantat intr-un stil al lor (sau mai bine zis, ce urma sa devina). Amid its Hallowed Mirth este direct, naucitor cu riffurile sale si arata o inchegarea trupei dobandita in cei 6 ani de zile de la formare. Of Sculptured Ivy and Stone Flowers a pus accentul pe un sunet mai melodic si pe alocuri “firav”.
Chorus of Jasmine [Amid its Hallowed Mirth]

All the beauty twice again [Of Sculptured Ivy and Stone Flowers]


The Knowing (2000) – To Welcome the Fade (2002) – The Pale Haunt Departure (2005)
Daca Of Scultured Ivy and Stone Flowers a fost primul intr-un sunet mai melodic, perioada aceasta a aratat o evolutie naturala a trupei. Punctele cele mai puternice, riffurile si vocalul au ramas pe pozitii centrale, iar in jurul lor au fost presarate restul elementelor din sunet. Un alt atuu al trupei il reprezinta versurile introspecte ce se muleaza pefect pe instrumental.
In memories past [The Knowing]

Dark fields of brilliance [To Welcome the Fade]

Through a child’s eyes [The Pale Haunt Departure]


The Novella Reservoir (2007) – Into Night’s Requiem Infernal (2009) – Aphotic (2011)
Cu o afinitate pentru compozitii mai rapide si agresive si mai putin accent pe doom, The Novella Reservoir arata urmatorul pas al trupei in evolutia sunetului. Datorita growl-ului similar, ai senzatia ca asculti Amon Amarth in unele momente pe The Novella Reservoir si Into Night’s Requiem Infernal. Aphotic nu beneficiaza de acelasi ritm alert insa ramane in acelasi registru cu celelalte 2 albume.
The voice of failure [The Novella Reservoir]

Lazarus regret [Into Night’s Requiem Infernal]

Six sides [Aphotic]


Recomandarea mea este sa asculti de la inceput, insa pentru cei ce n-au rabdare si vor sa vada trupa in cea mai buna forma le recomand To Welcome the Fade.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: