Muzica Rock: Romania versus Occident (partea a 2-a)

de aciobanitei andrei

Muzica Rock: Romania versus Occident (partea a 2-a)


Mai jos va prezentam un articol adaugat de ghostofperdition cu ajutorul tool-ului de Citizen Journalism oferit gratuit de METALHEAD. Scrie si tu !

Daca in prima parte a acestui articol am analizat partile negative survenite din comparatia muzicala Romania-Anglia, aici voi aduce in prim plan, in mod real si pozitiv, cel mai important factor al fenomenului rock, in general: ascultatorul de rock.

Tin sa precizez de la bun inceput ca in ce priveste fanii devotati diferitelor trupe ale genului, Romania nu este cu nimic mai prejos si poate sta cu fruntea sus in comparatie cu orice locatie de pe acest mapamond. Aceasta este ideea de baza pe care imi voi construi demersul.

Un prim aspect asupra caruia as vrea sa aduc putina lumina este cel al vanzarilor, in Romania, de produse oficiale ale trupelor de rock, in mare parte cd-uri, in comparatie cu download-ul gratuit si ilegal de pe diferite site-uri. Din punctul meu de vedere, cea mai mare parte a celor care fac acest tip de download nu pot fi invinuiti. Nu sunt de acord ca suntem mai putini fani daca utilizam „torentii” pentru descarcarea de muzica.

Trebuie luat in calcul aspectul financiar. Este, de fapt, si cel mai important. Daca, in mod utopic, as transfera climatul banesc britanic in Romania (salarii, preturi, magazine on-line etc) adevaratii fani rock de la noi si-ar cumpara albumele favorite, in dauna download-ului gratuit. Dar, in situatia actuala din Romania, asa ceva este imposibil. Un cd original este prea scump in raport cu salariul mediu. Si apoi, un ascultator de rock nu va avea de cumparat doar un disc-doua pe luna, ci mult mai multe. Asta pentru ca spectrul rock este uimitor de variat.

Pun la bataie ca argument cazul personal. Mi-am inceput colectia personala compact disc in noiembrie 1995. De atunci si pana in august 2007 am achizitionat 4 discuri originale, restul fiind celebrele cd-uri „bulgaresti” sau copii dupa alte discuri. In Anglia, in decursul a trei ani, am cumparat peste 300 de titluri fara sacrificii mari. Intotdeauna voi lua apararea fanului rock roman in ce priveste download-ul, pe fondul situatiei grave constante din Romania.

O alta situatie care merita explorata este comportamentul fanilor cand vine vorba de un concert. Din nou, un capitol la care nu suntem cu nimic mai prejos decat nimeni. Am auzit de cateva ori comentariile unor spectatori de la evenimentele din tara, care au avut ocazia sa mearga si in Occident. Discursul era de genul „ca noi nu suntem civilizati, ca nu stim sa ne comportam, sa stam la rand ordonat inainte de concert” etc. Nu sunt de acord. In Anglia, ce-i drept, se sta in sir ordonat, la rand, inainte de acces. Locul fiecaruia in rand este respectat.

Odata intrat in sala, in majoritatea cazurilor, daca stai in fata scenei, nimeni nu te va impinge sa-ti ia locul „la gard”. Se va respecta faptul ca ai ajuns acolo mai devreme. Acum vin cu o intrebare. De cate ori a vazut publicul britanic Iron Maiden – e doar un exemplu – si de cate ori i-au vazut romanii? Aici este cheia, consider eu. Din acest motiv niciodata nu am judecat pe cel din spate care vrea sa se prinda si el de „gard”, care ma impinge, incearca sa ma dea la o parte. Acea persoana nu o face pentru ca are ceva personal cu mine sau ca nu este de bun simt. Se vede in privirea lui pasiunea, fara sa mai pun la socoteala ca spune „Scuze. Incerc sa-i vad si eu mai bine”. Nu.

Acel fan care a suferit ani intregi fara sa-si vada idolii isi doreste la fel de mult ca si mine sa-i vada cat mai de aproape, sa traiasca concertul cat mai intens. De ce? Pentru ca intrebarea chinuitoare „cine stie daca-i voi mai vedea vreodata” te apasa. Daca as sti ca vad Dream Theater o data la doi ani nu as mai veni cu 4 ore inainte de acces, cum am facut la Bucuresti.

Un alt argument in apararea romanilor bolnavi de rock este ca cel mai aspru sistem comunist din blocul estic european, la noi s-a intamplat. Iau acum booklet-ul cd-ului Live After Death – Iron Maiden. Aici este dat parcursul turneului World Slavery Tour `84-`85. 190 de concerte in 11 luni. Primele 5 unde au avut loc? Polonia. Mai departe, rasfoiesc carrticica cd-ului Somewhere In Time. Turneul Somewhere On Tour debuteaza in septembrie 1986 in Belgrad, totalizand 12 date in Europa de Est. Romania, nu mai e un secret, nu avea dreptul sa viseze la asa ceva. Si revin cu intrebarea.

Cum sa nu-mi dau sufletul sa ajung cat mai in fata stiind tot acest trecut negru si avand la orizont un viitor tare nesigur? Dream Theater au cantat la Bucuresti in 2002. James La Brie a spus atunci: „We will be back”. Suntem in 2010 si revenirea nu s-a produs si zeci de mii de fani asteapta si sufera.

O alta chestiune care, desi pare absurda din punctul meu de vedere, trebuie analizata, este aceea ca trupele mari de rock ar da prestatii mai bune si mai intense in tari ca Anglia sau Germania, de exemplu, decat in Romania. Nimic mai fals. Afirmatia e subreda si nu are cum sta in picioare. In primul rand, se uita ca vorbim de nume imense al caror profesionalism atinge culmi maxime. In al doilea rand, aduc experienta personala din nou in discutie ca atu.

Am vazut trei trupe atat in Romania cat si in UK: Dream Theater, Down si Ac/Dc. Ei bine, Down, din pricina prestatiei si atitudinii lui Anselmo pe scena, a facut ca showul din Bucuresti sa fie peste cel de la Brixton Academy. Intre showurile Ac/DC, Piata Constitutiei – Wembley Stadium, nu a existat diferenta in ce priveste calitatea prestatiei australienilor. Iar concertul Dream Theater de la Arenele Romane, fiind unul devastator, a fost pus pe DVD de catre formatie, in cadrul colectiei Official Bootlegs.

Ce concluzie trebuie trasa? Aceea ca nu avem de ce sa ne rusinam, ca suntem la fel de dedicati rockului ca cei mai inflacarati fani de pe mapamond. Ca putem tine fruntea sus oriunde in lumea rock. Ca vom putea sta mereu la loc de cinste la concerte Paul McCartney sau The Eagles, fie ele in Hyde Park sau O2 Arena.

Long Live Rock`n`Roll!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: