Reinvie Nirvana?

de robert Ionescu

Reinvie Nirvana?


Citizen Journalism: Dupa ce Kurt Cobain si-a dus parerile negative despre viata pana la extrem acompaniat nu de o chitara ci de o arma, Dave Grohl si Kris Novoselic au decis sa mearga mai departe. Ceea ce cunoastem astazi cu totii drept creatia si gloria lui Dave, adica trupa Foo Fighters a fost la inceput proiectul comun al bateristului si basistului din legenda grunge crescuta de Cobain in Seattle.

Exista o problema insa, lumea iubea Nirvana si iubea Nirvana lui Cobain, legenda functiona mai bine ca niciodata iar teama de a fi doar epigonii marelui disparut i-a facut pe cei 2 sa opteze pentru drumuri diferite.

Daca lucrurile ar fi ramas definitiv asa am fi putut vorbi despre Sweet 75 a lui Novoselic sau am fi putut rememora performantele mult mai galonatei Foo Fighters unde Dave chiar a facut si face o treaba excelenta. Dar nu a fost astfel, in 2002 prietenii s-au reintalnit pe taramul muzicii pentru albumul One by one unde Novoselic a colaborat cu trupa lui Grohl pentru piesa Walking a Line, un tribute pentru Cobain, o modalitate inteligenta de a experimenta muzica fara a fi pusi in situatia de care vorbeam mai devreme, in amintirea lui Kurt era ok, se putea realiza un astfel de proiect.

A mai trecut timpul, Foo Fighters si-a consolidat pozitia cu albume de mare impact precum In Your Honor al carui turneu de promovare, Foozer Tour a avut parte de episoade incredibile precum colaborari cu Lemmy de la Motorhead sau Brian May si Roger Taylor de la Queen. A urmat castigatorul premiilor Grammy Best Rock Album si Best Hard Rock Performance: Echoes, Silence, Patience & Grace. Pe de alta parte Novoselic a activat 2 ani in formatia Flipper, intre 2006 si 2008. In acelasi timp a desfasurat si alte activitati cum ar fi implicarea in politica si scrierea unei carti. Totusi, aceste actiuni aveau de asemenea legatura cu muzica, cartea se numeste Of Grunge and Government Let’s fix this broken democracy, iar activitatea politica a fost desfasurata in cadrul unei asociatii numita Joint Artists and Musicians Political Action Comitee sau mai simplu spus JAMPAC, orientandu-si in special atentia asupra reformei electorale.

Iata insa ca vine anul de gratie 2010 care aduce 2 evenimente mult asteptate de cei care ii apreciaza pe acesti 2 muzicieni : Dave Grohl anunta la Radio BBC ca Novoselic va fi basistul Foo Fighters pentru 2011. Pe de alta parte o stire de ultima ora ne semnaleaza faptul ca cei 2 au compus impreuna o piesa stil Nirvana. Daca luam in considerare toate aceste aspecte, daca acceptam ca peste Kurt Cobain s-a asternut suficient timp incat legenda sa-si deschida un nou capitol, daca suntem de acord ca renumele muzical al lui Dave si impactul politic al lui Kris sunt argumente suficiente pentru a realiza in sfarsit ceva bun in continuarea muncii pe care au inceput-o cu marele disparut, atunci putem nadajdui intr-o surpriza placuta si intr-o noua pagina de istorie rock.

Reinvie Nirvana, sub orice forma ar fi ea ?



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: