Showbiz-ul romanesc: Sursa de prostitutie si incultura

de Buvnitz

Showbiz-ul romanesc: Sursa de prostitutie si incultura


Cine mai tine minte fenomenul Caritas? Credea romanul ca a dat de sacul fara fund si toate problemele au disparut. Tot ce a disparut atunci a fost visul la o viata mai buna, o iluzie de care romanul trage inconstient de ani buni fara sa faca cu adevarat ceva in acest sens.

Apoi s-a trezit media sa ridice in slavi romanul cum ca e talentat. E adevarat, romanul e talentat insa de obicei acel roman a cautat sa se afirme in zone cat mai departate de aceasta 'media' tocmai pentru ca nu exista un suport real iar ajutorul vine de la sine doar daca exista un interes in spate. Iar cand respectivul a ajuns unde trebuie ne trezim sa-l ridicam in slavi ca si cum noi l-am fi dus acolo. Mai penibil e cand respectivul e roman doar cu numele sau un stramos uitat dar asta nu inseamna ca nu e al nostru si evident, tot noi l-am dus unde e.

Mai nou a aparut conglometarul X Factor, Romanii au Talent, Vocea Romaniei s.a.m.d. care imi aminteste fix de fenomenul Caritas iar cozile inumane de la preselectii concureaza cu devotamentul batranilor pe care-i vezi la 6 dimineata in fata bisericii la cele mai anonime sarbatori sau moaste.

De ce sa ne intereseze? Zilele trecute am gasit pe YouTube o filmare de la preselectia din Constanta unde un baiat pe nume Emil s-a prezentat in fata juriului pentru a-si incerca norocul. Doar ca baiatul a nimerit unde nu se putea mai 'bine' si cu o piesa pe masura anume Deep Purple, Soldier Of Fortune. Piesa cantata impecabil, talent inascut, tot ce trebuie. Nu si pentru juriu. Reactia o puteti urmari mai jos. Va recomand cu mare caldura sa urmariti acest material pentru ca e ceva unic si totusi atat de normal in ce privim noi drept showbiz in Romania.

Asadar, ce a mers prost aici? E suficient sa ne uitam la cei trei membri ai juriului. Cred ca in viata mea nu am auzit o aberatie mai mare precum prezentarea acestui juriu anume 'cele mai importante nume ale industriei muzicale din Romania.' Anume Paula Seling, Adrian Sana si si si...Mihai Morar. Asta vine din partea unei televiziuni care initial negociase cu Oana Zavoreanu (un alt nume cu experienta desigur), intelegerea fiind anulata cand femeia a inceput sa cocheteze cu scandalul Pepe/Pro TV.

Pai Adrian Sana e baiatul care a facut cunostinta pe vremuri cu Auto-Tune (pentru cei ce nu stiu e un procedeu folosit in studio pentru a regla tonalitatea vocii si implicit a nu falsa) in Akcent, formatie care a venit si a plecat..la fel de repede. Chiar si dupa destramare Domnul Sana a ramas in aceeasi scena electro/house unde si-a descoperit talentul de producator, desigur o cariera la fel de importanta ca si cea de solist in Akcent. Mie mi se pare un fel de Marius Moga in varianta second hand.

Singurul om din acel juriu care intradevar are legatura cu muzica si isi merita locul este Paula Seling. Femeia are voce, are experienta si implicit stie sa judece o voce de calitate chiar si atunci cand nu vorbim de piese Alexandra Stan sau Inna. Totusi am impresia ca locul ii era mai degraba in trustul Pro.

Marea dilema este alta. Ce naiba cauta Mihai Morar acolo? Ce-l recomanda pe Mihai Morar ca om cu experienta in muzica si mai ales cu ce tupeu vine sa judece un baiat de 19 ani care a ales sa ignore muzica de popcorn si care nu va avea nevoie vreodata de auto-tune? Domnul Morar nu a facut altceva decat sa arate ce inseamna showbiz-ul romanesc: prostitutie. Si a avut nevoie de mai putin de un minut sa faca asta. Adica mai pe sleau a zis-o direct: Degeaba ai voce daca n-ai chef sa canti Maroon 5 sau Coldplay. Mai ai si tupeu sa vii cu piesele astea obosite de acum aproape 40 de ani.

Nu cred ca a venit cineva la Pink Floyd sa le zica 'bai baieti, bagati si voi un rock n roll ca se cere acuma in anii 70'. Nici la Rolling Stones nu cred ca a venit cineva (si baietii aveau albume foarte inaccesibile la acea vreme). Lista de exemple poate continua.

Ce tupeu! Am impresia ca Mihai Morar a intrat in schema asta mai degraba din dorinta postului Antena 1 de a castiga suportul postului Radio Zu si implicit de a avea o promovare care ar putea concura cu Pro. N.R: Ulterior am fost informat ca Antena 1 si Zu fac parte din acelasi trust fapt ce ma duce la gandul ca se culege de unde se poate. Miscare mai proasta nici ca se putea iar 'epic failul' lui Morar de a poza in Simon Cowell de Romania s-ar putea sa ramana in istoria showbizului romanesc drept una din cele mai mari gafe inregistrate.

Altceva ar trebui sa ne atraga atentia. Unul din finalistii X Factor America tocmai scoate album...e rock. Judas Priest live la X Factor, o alta trupa de dinozauri la care Morar sigur ar avea ceva de comentat. Ce sa mai zicem de Polonia unde toata biserica catolica s-a aliat impotriva lui Nergal (sau cum l-a numit Morar intr-un mesaj pe YouTube, Behemoth din Gdasnk. Din nou o alta incercare esuata de a iesi basma curata si cunoscator al fenomenului. Cine stie, poate a intrat pe METALHEAD si a vazut ceva.). Nu fac pe promoterul miscarii rock aici ci sunt exemple cat se poate de clare pentru a face diferenta intre o tara sanatoasa si una cu adevarat bolnava unde stirile de la ora 5 raman un trademark pentru cei trecuti de a doua varsta. Credeti ca daca Susan Boyle aparea in fata lui Morar auzea presa internationala de ea?

In Romania treaba e cat se poate de clara: 'Nu faci cum zicem noi? Ia-ti bagajele si du-te acasa. Nu ai ce cauta aici, printre noi. Esti nimeni. N-ai chef de Alexandra Stan, Inna sau (ca sa ne dam si noi 'rockeri') Maroon 5? Atunci ce cauti aici?'

S-a dovedit inca odata ce stiam cu totii deja. Showbiz-ul in Romania este un dezastru. E bolnav. De Revelion tot pe Adi Minune o sa-l vedem si la Antena 1 dar si la Pro Tv, poate in acelasi timp. Finalist la orice emisiune va fi in continuare acela care are cat mai putine rude in viata. Iulia Vantur va spune in continuare cand 'vise' cand 'visuri'. Nu e un secret faptul ca actuala generatie tampeste pe zi ce trece tocmai din cauza unei industrii la baza careia se afla oameni la fel de inculti ca si cei care ii ridica in slavi.

In Romania nu exista media, nu exista showbiz ci doar un marketing de prost gust. Romania se reflecta mai degraba prin vanzarile Libertatea si Can Can. Cu asta avem cu asta defilam.

In fine, subiectul este unul lung ce ar trebui larg dezbatut. De fapt cineva ar trebui sa faca ceva.

La final, un mesaj pentru Emil: Cea mai mare greseala din viata ta ar fi sa-i asculti pe acesti 'experti'. Nu te integra in ce inseamna showbiz, urmeaza-ti calea pe care o stii tu.

Si un mesaj pentru domnul Morar: Cred ca ati uitat cand acum 2-3 ani faceati emisiuni cu Simona Senzual.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: