Skalmold - Born Loka (recomandare)

de Alex Warheart

Skalmold - Born Loka (recomandare)


Din august 2009 si pana in prezent, Skalmold s-au remarcat prin componenta si unicitate in ceea ce priveste aprofundarea mitologiei nordice pe cele doua albume lansate.


In recomandarea de astazi, am preferat sa redactez cateva idei despre cel mai nou album al formatiei, anume Born Loka, disponibil in magazinele de specialitate din Europa inca de zilele trecute, via Napalm Records.


Fiind un popor nordic, genul interpretat de Skalmold (n.a. in traducere - Era Sabiilor) nu putea fi altul decat folk/pagan metal.


In viziunea mea, albumul reuseste sa capteze treptat atentia ascultatorului si sa aprofundeze, exact asa cum s-a dorit, mitologia nordica, devenind de la o piesa la alta, mai interesant si mai rapid.


Odinn, prima compozitie inclusa pe disc, da startul unei calatorii printre legendarele istorisiri, membrii formatiei, alaturi de un cor de voci feminine, transpunand melodios versurile in limba de origine (n.a. islandeza).


Odata indusa starea necesara, calatoria se cutremura atunci cand vine vorba de Sleipnir (n.a. armasarul lui Odin), pe tot parcursul compozitiei riff-urile devenind mai rapide si mai melodioase, impletindu-se pe alocuri cu nechezaturi de cal si chiar si cu un ton mai puternic al vocii.


Intre Gleipnir si Fenrirsulfr exista o stransa legatura, iar asta la propriu (n.a. afla mai multe aici)! In ceea ce priveste compozitiile, ele se completeaza reciproc si confera albumului un sound agresiv, convingator.


Reusind in cele din urma sa ajungem in casa lui Heimdallr, suntem intampinati de o serie de lupte aprige, zgomotoase, care tulbura sunetul cu care am fost deja obisnuiti pe restul albumului.


Midgardsormur (n.a. adesea numit si Jormungand in mitologia nordica), prezinta de asemenea latura inedita a formatiei, o latura ce imbina elementele folk si pagan cu cele thrash, moderne. Din punctul meu de vedere, compozitia leaga mitul de realitate, reusind in acelasi timp sa prezinte lupta continua dintre Thor si Jormungand (n.a. afla mai multe aici)


De la luptele purtate de Thor cu Jormungand, ajungem la Narfi (n.a. un alt personaj mitic, care a fost ucis de catre fratele sau, Vali), o compozitie care aduce in prima faza mai multa voie buna si elemente de folk metal decat restul compozitiilor, pe parcurs, relatand melodios, ca si restul pieselor diferite mituri din scrierile nordicilor.


Se trece mai apoi intr-un mediu profan, asta abia atunci cand vine vorba de piesa Hel, stabilindu-se in acelasi timp o legatura intre Narfi si Vali, toate cele trei amintite fiind adevarate reusite, combatand astfel monotonia, cel putin atunci cand vine vorba de solo-uri si voci feminine.


Loki nu este deloc un pacalici, sau nu in cazul in care discutam despre cea de-a zecea compozitie inclusa pe "Born Loka". Se pot spune numai lucruri pozitive despre cea mai lunga si prodigioasa melodie de pe album, care stabiliste totodata o armonie nemaintalnita intre instrumentele si vocile artistilor.


Fiind un bonus track, Eldur va ramane "ca tema pentru acasa", incercand sa va exprimati propria opinie despre aceasta.


Acum tin sa punctez ca inainte de a incepe lucrul la aceasta recomandare credeam ca totul va fi mult mai simplu, si ca ma voi putea lega doar de aspectele muzicale pe care le prezinta. Ei bine, nu a fost chiar asa, iar acum pot spune despre acest album ca a fost o interesanta lectie audio despre mitologia nordica.


Materialul nu este unul usor de priceput, dar captivant, eu declarandu-ma total surprins si “nou-venit” in ceea ce priveste formatia si tot ceea ce inseamna noul album, Born Loka.


Totusi, doresc sa recomand CD-ul celor interesati sau poate chiar pasionati de muzica folk/pagan metal, cat si de mitologia nordica, inca odata.


Constient de faptul ca articolul nu a prezentat esentialul si nu alcatuieste tocmai o scriere profesionista, va salut si incerc sa scap de feedback-ul negativ.


Pana la viitoarea recomandare, ROCK ON!


Vezi si:

Pagina de Facebook a trupei

Website-ul trupei

Pagina de Wikipedia a trupei

Alte recomandari





Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: