Cronica Fightclub and NoiseFun

de Morrison

Cronica Fightclub and NoiseFun
Noisefun, un concept ce promitea destul de mult, un festival care-si propunea sa arunce pe aceeasi scena cele mai importante trupe de muzici *core si punk autohtone si headlineri de exceptie din aceste zone muzicale.

Au fost al naibii de multe trupe asa ca voi puncta in cateva randuri lucrurile ce merita precizate.

Iod ... o chitara cam ciudata insa un plus la partea de sunete auxiliare, cu acel turntable. Stilul lor muzical un prea mai e "la moda" insa daca se tin de treaba, poate-or evolua.

Proof Bucharest Hardcore, combina in proportii egale Hardcore old-school cu bucati de HC new-school cu influente metal. Proof sunt o trupa intensa pe scena, reprezentanti ai noii generatii, care arata ca prin munca, implicare si comunicare, o trupa poate reusi sa cante exact ce-si doreste, chiar si in Romania. Proof pot fi vazuti si Joi alaturi de Guerillas in Fire Club, unde puteti prinde si un cover foarte bun dupa MADBALL.

DoDiez un metal tehnic cu o componenta *core ce aproape nici nu mai poate fi sesizata. Desi poate ca acum pot aborda si segmente de metalisti old-school cu muzica pe care o fac,

DoDiez raman etichetati gresit, in opinia mea, ca metalcore. Ceva probleme cu vocea care nu s-a prea auzit.Godmode au un basist nou, nu stiu unde-a plecat baiatu' cu dreaduri. Paul a fost foarte intens, a sarit si-a dat totul din el pe scena. Cu un delay pe voce, Paul a tot aruncat cu bani in nuntasii hardcore ajungand la un moment dat la fabuloasa suma de 50 de milioane. El e mai bogat asa, isi permite.

Pistol Cu Capse sunt un fel de cult band, show-urile lor strang si 200 de oameni cu o atmosfera pozitiva. Nu stiu ce-as putea spune despre ei decat ce s-a mai spus, majoritar ascultati de pusti, Pistol Cu Capse canta cam ce le place. Din pacate, n-a prea fost public de-al lor la eveniment.

Crize ... au rupt totul. A doua trupa a serii dupa Born From Pain, indraznesc sa spun ca au fost si peste Death Before Dishonor. Public mai intens uneori chiar si decat la prestatia BFP, picioare in aer, haos. Oameni din Bucuresti, Brasov, Constanta sau Cluj au facut o atmosfera cum vezi pe youtube pe la concertele de-afara.

Crize au luat energia publicului si-au dat si mai mult din ei si asta s-a vazut. Nu exista dubii, Crize sunt momentan in opinia mea cea mai buna trupa de metal extrem din Romania.Coma au bagat bine, a lipsit Hefe dar vocea lui Dan s-a auzit foarte bine. Oamenii din public s-au intrebat constant pe unde-i Hefe, era probabil ocupat cu organizarea. Demn de mentionat e coverul Refused si piesa Ratmahatta cantata cu un om din Brazilia care s-a descurcat mai mult decat bine.

IPR cu o prestatie buna, ca de obicei. N-am vazut niciodata un concert pe care IPR sa nu-l abordeze cu profesionalism, fie ca au cantat 20 de minute ori o ora jumate. La Noisefun au bagat vreo 30 de minute, unele parti bune, insa ascultatorii de hardcore nu i-au prea bagat in seama. De fapt, singurele trupe la care publicul hardcore a raspuns pozitiv au fost Crize, Born From Pain si Death Before Dishonor.
Born From Pain headlinerii serii din punct de vedere al prestatiei, m-au facut sa uit ca mai urmau si alte trupe dupa ei. Zeci de pile-upuri in fata scenei, hardcore dancing intens, circlepituri infernale si un sunet de exceptie.

Publicul a facut tot show-ul, unii oameni de pe margine filmau circlepiturile cu telefoanele mobile, fascinati parca de ceea ce vad. Un ultim "Glorious Pile-up" in fata scenei a vazut peste 50 de oameni strigand in microfon, 2-3 sesiuni simultane de stagediving si chestii pe care le mai vezi doar pe la concertele de-afara. Nimeni nu s-a lovit, nimeni nu s-a accidentat, daca cineva aluneca sau cadea era imediat ridicat de pe ciment. A fost un show grozav, ma bucur ca pot vedea asa ceva si in Romania.
A urmat o asteptare de mai bine de o ora, cele 3 trupe din State au ramas blocate in trafic. Frigul, umezeala si statul in picioare a creat o senzatie de disconfort general care s-a vazut la prestatia trupei Burn The 8 Track. Nimanui nu i-a pasat de baietii astia, oricat de tare s-ar fi straduit. Pur si simplu, muzica lor nu incita la nimic. Toti asteptau sesiunea de Boston HC.

Cei ce asculta Hardcore stiu ce reprezinta Death Before Dishonor. Fara toale de firma, fara trend, fara endorsement de marca, DBD sunt mai mult decat reprezentanti ai unui gen muzical, sunt reprezentanti ai unui stil de viata. Din pacate insa, n-au prea putut exprima in totalitate acest lucru in cele aproximativ 20 de minute cantate.

N-a fost timp nici de mare interactiune cu publicul, au fost 20 de minute de intensitate si o ultima explozie de energie pentru oamenii din fata scenei in care Death Before Dishonor au incercat sa ingramadeasca cat mai multe melodii. Boston belongs to me, piesa mea favorita de la ei n-a mai fost aruncata in playlist, headlinerii Ignite trebuiau sa urce pe scena si Death Before Dishonor au incasat una pentru echipa.
Mare pacat, zic eu ... cred ca cea mai mare parte a celor ce-au asteptat mai bine de o ora trupele americane vroiau sa-i vada pe Death Before Dishonor.

Ignite ... si-au facut treaba si atat. Nimic demn de mentionat, deja o mare parte din public a plecat dupa Death Before Dishonor, aratand inca o data ca fest-ul a avut mai degraba un caracter hardcore decat unul punk. Am plecat si eu dupa cateva piese Ignite pentru ca deja aveam dureri in tot corpul.

Cam asta a fost tot ...

Noisefun un ansamblu de puncte forte si puncte slabe care n-au tinut in totalitate de organizatori. Cu siguranta pot spune insa ca punctele forte le-au intrecut ca numar pe cele slabe.Heath Scumm

O galerie foto a evenimentului poate fi gasita pe METALHEAD.ro aici.

xx
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:

Înscrie-te la newsletter


Join the ranks ! LIKE us on Facebook