Biografie CompactCompact

Genuri muzicale:
Heavy

Trupe similare:
Metallica  AC/DC  Iron Maiden  Truda  Guns N Roses  Ozzy Osbourne  Pantera

Teo Peter si Costi Camarasan s-au cunoscut intr-unul din parcurile cartierului "natal", Gheorgheni, unde zeci de tineri clujeni se adunau, seara, pentru a canta la chitara. S-au imprieteni si au infiintat Break Group, care s-a destramat dupa trei ani, o data cu plecarea fiecaruia din ei in armata.
Odata intorsi "barbati", Teo si Costi s-au reintalnit si s-au gandit ca ar fi cazul sa-si continue cariera muzicala. I-au coptat in proiect pe Marius Luca, Cornel Moldovan si Balacs Laszlo, iar numele trupei l-au ales la fostul birt al politehnistilor clujeni (cunoscut sub numele "Decanat").
Se intampla in 1977, iar trupa Compact a ajuns, cativa ani mai tarziu, una din cele mai populare din Romania.
Au reusit sa obtina o sala de repetitii la Clubul Universitatii (cladirea Echinox) si s-au pus pe treaba.In '78, trupa a cantat, pe toata durata sezonului estival, pe litoral. La final, baietii au semnat un contract cu Agentia Romana de Impresariat Artistic (ARIA).
In '81, Compact era programata la Electrecord, pentru inregistrarea albumului de debut. Pentru o trupa atat de tanara si, pe desupra, infiintata in provincie, insemna enorm. Dar nu a fost sa fie. La finalul sezonului estival, baiatii s-au certat pentru prima data, din cauza banilor si in scurt timp trupa s-a destramat.
Din cinci au mai ramas doi: Constantin Camarasan si Teo Peter. Compact trebuia, insa, sa mearga mai departe. "Pe Paul Ciuci si pe Lelut Vasilescu ii remarcasem la un spectacol "Cantarea Romaniei", care se desfasurase la Cercul Militar din Cluj. Pe vremea aceea erau in trupa Telegraf, din Campia Turzii. I-am reintalnit, ulterior, la Medias, un festival, asa ca primul meu gand a fost la ei",a marturisit Costi Camarasan mai tirziu.
Discutia "decisiva" a avut loc in toamna lui '81, cu ocazia unui concert pe care Telegraf l-a sustinut pe stadionul din Turda. Ciuci si Vasilescu au fost de acord, asa ca trupa Compact a si inceput repetitiile, in noua formula.
Marele succes si marea despartire
In '82, Compact a imprimat primul LP, impreuna cu trupa 2005, din Turnu Severin. Postul national de radio a inceput sa le difuzeze tot mai des piesele, iar Petre Magdin, de la TVR, a realizat o prima filmare cu "compactii" pe plaja de la Costinesti.
In '83 au scos primul album complet, "Fata din vis", pe care apar compozitii semnate atat de Ciuci, cat si de Camarasan. Baietii au inceput sa petreaca tot mai mult timp in Capitala. Au obtinut o sala de repetitii la Clubul Universitatii din Bucuresti, in aceeasi cladire cu Rosu si Negru, Vali Sterian si Sfinx, cele mai importante nume ale momentului din muzica romaneasca, iar in patru ani ieseau pe piata cu marele succes "Cantec pentru prieteni", album realizat in totalitate de Paul Ciuci.
 Se pare, insa, ca succesul nu era prielnic trupei, pentru ca, imediat dupa lansare, Compact s-a rupt in doua.
Din acel moment, drumurile vechilor prieteni Teo si Costi s-au separat: Teo a infiintat Compact B (de la Bucuresti), iar Costi, Compact C (de la Cluj).
Drumuri separate
Dupa marea ruptura din '87, Ciuci a plecat in Statele Unite dar nu a lipsit mult din tara, reintorcandu-se la Cluj.
"Dupa trei luni am refacut trupa, cu Paul ca solist vocal. Am lucrat si la un album, "Profetul" dar, inainte de lansarea lui, in '92, Ciuci a plecat la Sfinx Experience", rememoreaza Camarasan. Compact C a scos trei albume, cu Mircea Rusu solist: "Vin vremuri noi", "Transilvania" si "De la Compact la un alt inceput".
Dupa ce a plecat de la Sfinx Experience, in '97, Ciuci s-a intors la Compact, dar nu la C, ci la B, alaturi de Teo si Lelut. Compact B scosese, inainte de venirea lui, doua albume: "Cine esti tu oare?" si un "Best Of". Dupa revenirea lui au mai iesit pe piata inca trei albume: "Pe tine te-am ales", "100% Compact" si "5.compact".
Turnee in strainatate
Compact e una din putinele trupe care a participat, inainte de 1989, la turnee in strainatate. Primul a avut loc in 1985, la Dresda (foto), in fosta RDG, unde se desfasura cel mai important festival rock destinat tarilor din blocul comunist.
"Atunci am fost la doua secunde de a castiga premiul de popularitate. N-am stiut ca acesta se acorda in functie de aplauzele publicului, care erau contorizate, si am iesit de pe scena. A castigat o trupa din Albania, pentru ca erau peste 600 de studenti albanezi la Dresda, care si-au aplaudat favoritii cu... doua secunde mai mult decat pe noi", povesteste Ciuci.
Urmatoarea iesire a fost in 1986, cand Compact a cantat in URSS si in Bulgaria.
Dupa 1990,Compact a cintat in deschiderea unora dintre cele mai renumite trupe ale rock-ului mondial printre care si Nazareth.
 
Un alt inceput
 Dupa cele doua tragedii din 2004 si 2005, cand Teo Peter si Emil Laghia si-au pierdut viata in mod violent, membrii trupei au decis ca spectacolul trebuie sa continue. Paul Ciuci ,Dan Stesco, Aurel Vasilescu  si Adrian Tinca sint cei care  canta sub titulatura Compact.
"Compact continua, evident!" a spus liderul trupei, Paul Ciuci. "Ramanem deocamdata in formula de patru. Nu ne putem opri aici dupa 25 de ani de munca. Vom continua atat cat ne vor tine puterile".

Stil: rock

Discografie:
1982 - Rock 6
1981 Compact 1
1985 Fata din vis
1988 Cintec pentru prieteni
1991 Cine esti tu oare
1994 - Ma voi intoarce
1996 - Compact '88-'95
1997 Pe tine te-am ales
1999 100% Compact
2002 5.compact
2005 In memoriam
COMPACT
www.myspace.com/paulciuci