ARTmania Festival 2020

ARTmania Festival 2020

24 Iulie 2020 - 25 Iulie 2020
Sibiu - Piata Mare, Sibiu
Pret: 290

12.02.2020

Testament, Fish si Port Noir sunt noile confirmari de la ARTmania!

 Fish, Port Noir si Testament continua seria confirmarilor la cea de-a 15-a editie ARTmania Festival, care va avea loc in perioada 24-25 iulie 2020, in Piata Mare a cetatii medievale a Sibiului.  

Legenda a rock-ului progresiv si fost solist al cunoscutei trupe Marillion, Fish (UK) va canta in premiera in Romania, la ARTmania Festival, artistul alegand acest festival ca parte din turneul de promovare a celui din urma album de studio din cariera sa.

Pe numele sau real Derek William Dick, artistul de origine scotiana a atras respectul industriei muzicale internationale de-a lungul a aproape 40 de ani de cariera, iesind in lumina reflectoarelor atat datorita timbrului vocal deosebit (descris, printre altele, drept o imbinare intre  Roger Daltrey si Peter Gabriel), cat si a versurilor compuse, considerate drept „proza poetica”.

Datorita vocii distincte, talentului muzical si prezentei scenice deosebite, Fish a ajuns pe locul 37 in „Top cele mai bune voci rock” lansat de Planet Rock (in 2009) si pe locul 49 in „The 100 Greatest Frontmen”, top realizat de Classic Rock in 2004 (Classic Rock este o cunoscuta revista britanica ce face parte din acelasi trust de presa cu publicatiile Metal Hammer si Prog).

Fish si-a consolidat notorietatea internationala ca vocal al binecunoscutei trupe de rock progresiv Marillion, impreuna cu care a contribuit la dezvoltarea industriei muzicale din 1981 pana in 1988. Acestei parti i se adauga cariera solo, in cadrul careia Fish a explorat mai multe arii artistice, de la rock, la folk sau la pop contemporan, calatorii artistice materializate in zece albume intampinate cu entuziasm de publicatiile de specialitate si de fanii genului progressive. De la materialul de debut, „Virgil in a Wilderness of Mirrors”, lansat in 1990, care a ajuns in primele locuri ale topurilor europene, discurile lansate de Fish au atras recenzii pozitive, provocand conversatii sau discutii pasionate in randul audientelor.

Port Noir (SE), un “alt rock trio” suedez in continua afirmare pe scena muzicala internationala vine la ARTmania Festival si pregateste un show care va energiza audienta cu un mix intedit de rock old school, asezonat cu insertii creative ale unor influente progressive, hip hop sau R&B.

Aparut in 2011, ca proiect al Love Andersson (bas, voce), AW Wiberg (tobe) si Andreas Hollstrand (chitara, clape si backing vocals), Port Noir a atras rapid interesul comunitatii muzicale prin mixul fresh pe care il propune, inspirat si de stilul abordarilor unor nume destul de diferite, precum Queens of the Stone Age, Daft Punk, Rage Against the Machine sau The Weeknd.

Testament (SUA), una dintre cele mai importante formatii de thrash metal americane, soseste la Sibiu

Testament este si una dintre primele trupe metal care a obtinut succes si in mainstream, odata cu lansarea albumului „Big Four of Thrash”. De altfel, formatia face parte din generatia celor care au ajuns cunoscuti drept „The Big Four”, generatia celor care au popularizat genul thrash metal. Din acest motiv, valul acestor trupe aparute in anii '80 in Bay Area mai este cunoscut sub denumirea de „The Big Eight” ai thrash metal-ului.

Proiectul isi incepe povestea in 1982 in Berkeley, California, sub numele de „Legacy”, denumire care va fi folosita timp de trei ani si va ramane, in final, doar ca titlu al primul album de studio. De-a lungul carierei de aproape 40 de ani, Testament si-a lasat amprenta asupra a generatii intregi de artisti, oferind in egala masura o mostenire impresionanta: 12 albume de studio (al 13-lea urmand in acest an), patru albume live, cinci compilatii, 12 single-uri si trei DVD-uri, ce insumeaza peste 14 milioane de discuri vandute in intreaga lume. Si au facut acest lucru ramanand fideli crezului de a aduce la lumina stilul virulent, dur, in cea mai pura forma specifica abordarilor metal, fara compromisuri si fara a indulci in vreun fel mesajul transmis.

Iar recunoasterea industriei muzicale internationale nu a intarziat sa apara, Testament castigand „Best Album” la Metal Hammer Golden Gods Awards (2008) sau ajungand pe locul 12 in Billboard Top 200 din SUA pentru „Dark Roots of Earth”, care s-a vandut in 20.000 de exemplare in prima saptamana de la lansare.

Cele trei noi confirmari vor urca pe scena ARTmania Festival alaturi de seria de artistilor deja anuntati: Amon Amarth, Clutch, Cult of Luna, My Dying Bride, Myrkur si The Vintage Caravan.

ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.

De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Carturesti, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.

08.01.2020

ARTmania Festival 2020

 Amon Amarth, Clutch, Cult of Luna, My Dying Bride, Myrkur si The Vintage Caravan fac parte din primul val de confirmari la cea de-a 15-a editie ARTmania Festival, care va avea loc in perioada 24-25 iulie 2020, in Piata Mare a cetatii medievale a Sibiului.

Amon Amarth (SE) poarta stindardul metal de peste 25 de ani, animati de aceeasi inspiratie si forta care i-a ajutat sa iasa din necunoscutul inceputurilor din Tumba (orasul natal din Suedia) in lumina scenei internationale si sa se transforme intr-una dintre cele mai apreciate trupe metal din intreaga lume, maestri moderni ai muzicii heavy metal si oaspeti obisnuiti ai celor mai importante festivaluri de profil.

Istoria suedezilor care considera heavy metal-ul nu doar un gen muzical, ci un stil de viata, incepe oficial in 1992 in Tumba. Radacinile proiectului provin insa de la grupul de death metal Scum, activ inca din 1988. Subiectele desprinse din mitologie, mai ales cea vikinga, sau cu alura istorica pot fi regasite chiar si la nivelul numelui formatiei, Amon Amarth traducandu-se in limba sindarin (limba inventata de J. R. R. Tolkien) prin „Muntele Destinului”, care este unul dintre vulcanii din Middle-earth.

Trupa a cunoscut aprecierea publicului si a inceput sa castige atentia scenei internationale inca de la albumul de debut, „Once Sent from the Golden Hall”, caracterizat drept „un mix complex de riff-uri complicate, armonii melodioase si ritmuri care-ti strivesc sufletul, completate de strigate dure de moarte, care ne fac sa retraim experienta bataliilor si tradarilor nordice”. Sau, potrivit descrierilor Allmusic, „piesele lor iti aduc sunetele haotice ale razboaielor, tipele celor pe moarte si zgomotul armelor care se confrunta”. Cu lansari care au impresionat fanii si critica de specialitate deopotriva, precum „With Oden On Our Side” (2006) sau „Twilight Of The Thunder God” (2008, ajuns pe locul 10 in topurile suedeze si locul 50 in Topul Billboard 200), Amon Amarth si-au consolidat succesul pe scena metal internationala, ajutati fiind si de energia exploziva a show-urilor live, care ofera mereu fanilor o experienta memorabila.   

Clutch(SUA) vin pentru prima data in Romania pentru a aniversa alaturi de fani 15 ani de ARTmania Festival.

Clutch sunt un nume de referinta al scenei rock internationale, care a reusit sa atraga admiratia publicatiilor de profil. Loudersound, spre exemplu, considera ca „Clutch sunt pur si simplu una dintre cele mai bune trupe rock de pe planeta si au detinut acest statut inca de la inceputurile lor. Albumele formatiei, care variaza de la abordari hardcore la blues, la stoner rock sau la influente funk, sunt compozitii complexe, valoroase, de pot fi gustate din plin de cunoscatori, compozitii care le-au castigat aprecierea internationala. Desi, trupa s-a bucurat de recunoasterea pe care o merita cu adevarat abia in ultimii ani”.

Intr-adevar, cei 4 membri fondatori au inceput sa impinga tot mai mult granitele rock-ului inca din liceu, din momentul in care s-au cunoscut. Aparuta pe scena muzicala in 1991 in Maryland (SUA), formatia a cochetat initial cu nume precum „Glut Grip” sau „Moral Minority” inainte sa decida sa continue cu „Clutch”. Navigand prin abordari ale unor genuri diferite, trupa a fost catalogata adeseori ca fiind hard rock, blues rock, southern stoner rock sau alternative metal de catre publicatii si fani, insa membri Clutch considera ca nu sunt altceva decat chintesenta unei trupe rock americane.

Pe langa albumele prin care au atras atentia industriei, grupul s-a facut remarcat inca de la inceputuri datorita turneelor constante in care s-au aflat si in care au impartit scena cu nume precum Lamb of God, Iron Maiden,

Primus, Thin Lizzy, Mastodon sau Motörhead. Iar in 2020, Clutch isi va intalni publicul in primul concert din Romania, sustinut pe scena ARTmania Festival.

Cult of Luna (SE), va aduce mult apreciatele compozitii post-metal pe scena ARTmania Festival pentru a-si reintalni fanii cu ocazia aniversarii a 15 ani de festival.

Infiintata in 1998, din ramasitele trupei hardcore punk Eclipse, Cult of Luna a castigat aprecierea scenei underground de la primele albume „Cult of Luna” (2001) si „The Beyond” (2003), pentru ca „Salvation” (2004) sa fie materialul care le va asigura ascensiunea in industria muzicala internationala, acensiune consolidata si de urmatorul album, „Somewhere Along the Highway” (2006). De-a lungul carierei, stilul trupei a trecut de la abordarile doom metal ale inceputurilor catre un post-metal, temele exprimate in melodiile lor incluzand dezgustul fata de partidele aflate la putere, propaganda, controlul statului asupra individului si diminuarea libertatii individuale prin supraveghere sau teme spirituale precum cele regasite in „Salvation”.  

Acest material, de altfel, a obtinut punctajul 10/10 al binecunoscutei reviste Metal Hammer, singurul material care a reusit aceasta performanta fiind „Metallica” - „Black Album” (cel de-al cincilea album de studio al Metallica). Au urmat Eternal Kingdom (2011), Vertikal (2012) si Vertikal II (2015), lansari urmate de turnee. Si apoi de o perioada de tacere care a durat pana in 2019, cand trupa a reaparut pe scena si in studio pentru a aduce la lumina un nou album, „Dawn To Fear”, material ce incununeaza cei 20 de ani de muzica heavy, plina de emotie, profunzine si de creativitate. Dupa cum povesteste Johannes Persson, vocal/ chitarist si compozitor principal: „In cazul fiecarui album de pana acum, am stiut foarte bine ce ne doream sa facem, ce doream sa obtinem si cum sa sune. Pentru fiecare dintre materialele de acum am avut o tema anume aleasa, selectata in functie de ceea ce ne doream sa povestim celor din jurul nostru. Insa, cu noul abum, am vrut ca lucrurile sa fie altfel. Am putut observa ca fiecare dintre noi, cei din trupa, inclusiv eu, am trecut in ultimii ani prin numeroase schimbari la nivel de gandire, de interpretare, de comportament. Si am dorit ca acest nou material sa fie nascut in urma unui proces spontan, care sa exprime la nivel melodic toate aceste evolutii”. Iar rezultatul muzical va fi impartasit live cu pasionatii de concerte in Piata Mare a Sibiului, cu ocazia sarbatoririi a 15 editii neintrerupte de festival.

My Dying Bride(UK) revin la ARTmania Festival, la 13 ani de cand au urcat pentru prima data pe scena din Piata Mare.

Formatia britanica, prezenta de aproape 30 de ani in peisajul muzical international, este una dintre trupele care au popularizat genurile gothic metal si death doom metal in randul publicului, alaturi de Paradise Lost si de Anathema, la cele trei trupe facandu-se, de altfel, referire ca la „Peaceville Three” intrucat toate se aflau la acea vreme in portofoliul aceluiasi label.

Cariera grupului ce avea sa devina cunoscut drept My Dying Bride a inceput in 1990 in Bradford (Marea Britanie), atunci cand chitaristul Andrew Craighan si tobosarul Rick Miah au dorit sa inceapa un nou proiect, dupa plecarea lor din trupa Abiosis. S-au alaturat apoi vocalul Aaron Stainthorpe si chitaristul Calvin Robertshaw. La scurt timp dupa aceea, tanarul proiect a lansat si primul single, intitulat „God Is Alone”, piesa atat de bine primita de public incat a devenit sold out la putina vreme dupa aparitia pe piata.

Debutul de succes a atras atentia label-ului Peaceville, cu care My Dying Bride a semnat si a lansat primul EP, „Symphonaire Infernus et Spera Empyrium”, urmat curand de primul album full-lenght „As the Flower Withers”, de un turneu in Europa si Marea Britanie, de inca un EP, „The Thrash of Naked Limbs” (1992), de un al doilea album de studio, „Turn Loose the Swans” (1993), de un nou turneu, de un nou EP, „I Am the Bloody Earth” (1994) si, la distanta de numai un an, de inca un album, „The Angel and the Dark River” si de un nou turneu.  

Iar efervescenta creativa a continuat din album in album, acompaniate de turnee, construind in cele trei decenii de cariera un palmares de nu mai putin de 12 albume, 3 EP-uri, 1 demo, 1 box set, 4 compilatii, 1 album live si un CD/ DVD, materiale care si-au lasat adanc amprenta asupra industriei muzicale, care au

servit drept sursa de inspiratie pentru numerosi tineri artisti si care le-au asigurat statutul etern de intemeietori ai unui nou gen muzical. Iar anul viitor, compozitiile care au hipnotizat generatii intregi de ascultatori vor rasuna din nou in Piata Mare a Sibiului.

Myrkur (DK), revine in line-up-ul ARTmania Festival si isi va sustine mult asteptatul concert in cadrul editiei aniversare.

Myrkur, termen care se traduce prin „intuneric” in islandeza, este numele proiectului muzical de black-metal si alter ego-ului artistei si fotomodelului danez Amalie Bruun. Nascut din tenebrele scandinave, Myrkur combina intensitatea bruta a energiei masculine cu tonalitatile black metal si cu muzicalitatea sofisticata si delicata pe alocuri a vocilor feminine. Albumul de debut, „M” (coprodus cu Ulver, in colaborare cu membri din Mayhem, Nidingr si Arch Enemy), a adus Amaliei Bruun premiul pentru „Cel mai bun album hard rock” la Gaffa Awards, in 2015, premiul pentru „Trupa anului” si cel pentru „Metal album of the Year” la competitia High Voltage Awards. A fost indelung laudata de critica de specialitate (Steppeulven – Asociatia Daneza a Criticilor Muzicali), a avut turnee alaturi de nume cunoscute, precum Behemoth sau Opeth si a urcat pe scenele unora dintre cele mai mari festivaluri, ca: Hellfest, Graspop sau Wacken Open Air Festival.

Cel de-al doilea album al artistei, „Mareridt” („cosmar” in daneza) reprezinta o intensa juxtapunere a intunericului cu lumina, tradusa in tonalitati, ritmuri si sunete intense, ce i-au adus premiul pentru „Albumul Anului” in cadrul galei „Golden Gods Ceremony”, organizata de Metal Hammer.

The Vintage Caravan (IS), alternativ clasic rock din Islanda, este una dintre tinerele trupe in ascensiune rapida pe scena muzicala internationala care vor canta pentru prima data in Romania la ARTmania Festival.

Dupa ce a facut senzatie inca de la prima aparitie live in 2012, la Eistnaflug festival, formatia a strans in portofoliu un numar impresionant de concerte in cadrul unor turnee europene alaturi de nume precum Blues Pills, Europe, Grand Magus sau Orchid si a urcat pe scena unora dintre cele mai cunoscute festivaluri de profil, precum Roskilde (unde au fost deja prezenti de 2 ori), Wacken Open Air (unde au cantat de 2 ori), Hellfest, Rock Werchter, Summer Breeze (pe care l-au vizitat deja de 2 ori), Graspop (cu 2 aparitii la activ) sau Ramblin’ Man Fair, pentru a mentiona doar cateva dintre ele.

Cu trei albume deja la activ, ultimul dintre ele, „Gateways” fiind de asemenea bine primit de public si de critica de specialitate, The Vintage Caravan are asigurat drumul spre succes. „Gateways”, spre exemplu, a atras unele dintre cele mai bune recenzii din partea unor publicatii de referinta. ROCK IT! (GER) considera ca „piesele The Vintage Caravan reprezinta un milestone, un punct de referinta pentru noua generatie de artisti hard rock”, in timp ce Kerrang (UK) spune ca „In cel mai fermecator mod posibil, The Vintage Caravan suna ca si cand ar fi fost prezenti dintotdeauna in peisajul muzical. Este greu sa nu te lasi fascinat si intoxicat de neinfranata bucurie a trupei de a purta ascultatorul in calatorii muzicale fantastice”. Iar Rock Hard (FR) e de parere ca „The Vintage Caravan este una dintre cele mai fascinante trupe ale noului val retro rock”.   

ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.

De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si

locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piata si de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei. 

ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian si Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.      

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Diverta, Carturesti, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX, Uman, Casa de Balet si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram



Concerte recomandate:



Cele mai citite articole

f