ARTmania Festival 2021

ARTmania Festival 2021

22 Iulie 2022 - 24 Iulie 2022
Sibiu - Piata Mare, Sibiu
Pret: 290

09.07.2021

ARTmania Festival s-a repregramat pentru perioada 22-24 iulie 2022

 Noi nume se alatura line-up-ului ARTmania Festival 2022, toate fiind deja binecunoscute pe scena metal romaneasca. Bucovina, Dirty Shirt, Implant pentru Refuz, Lucifer - A Rock Opera, Taine si White Walls vor canta alaturi de trupele internationae in cadrul marii sarbatori care va avea loc in perioada 22 - 24 iulie, la Sibiu.

Desi 2020 a fost un an greu, festivalurile europene isi revin incet, sperand la o intoarcere la normal bazata pe rezultatele inovative ale stiintei. Inca aflat pe un teritoriu nou, comunitatea rock si metal internationala se pregateste pentru o sarbatoare a muzicii si artei si in Romania, inauntrul zidurilor cetatii medievale a Sibiului, in inima Transilvaniei.

Bucovina, o prezenta bine-cunoscuta pe scena romaneasca, a debutat ca trio in 2000, cu un sound vinking-black. Mai tarziu, expresia sa muzicala s-a dezvoltat intr-o combinatie rafinata de elemente folk mixata cu tematici black si heavy metal. De-a lungul carierei, trupa a lansat o serie de albume iconice, de la materialul de debut, "Ceasul Aducerii-Aminte", un produs muzical influent in scena metal romaneasca si deja o piesa de colectie in jurul lumii, pana la Duh (votat printre cele 5 influente albume metal din Romania post-comunista) si Septentrion in 2018. Lansarea din 2018 a fost urmata si de un turneu european care a inclus si primul show in Marea Britanie a trupei, care a demonstrat ca "The Underworld Camden" era prea mic pentru numarul mare de oameni veniti sa ii asculte.

Dirty Shirt este o trupa romaneasca de crossover folk-metal, care s-a clasat pe locul al doilea in finala Wacken Metal Battle 2014 si a castigat si multe alte premii. Stilul unic al trupei deriva din mixul sunetului heavy al rock-ului/metalului modeern cu ambianta festiva a muzicii traditionale est-europene, eclectismul world music (ritmuri country, reggae si tribale), sound-ul electro al muzicii industriale, energia hard-core si funk-ul groove. Deloc surprinzator, mixul original propus de Dirty Shirt a primit aprecieri in intreaga lume - in reviste recunoste precum Metal Hammer (DE, HU), Rock Hard (DE, FR, SLK), Metalsucks (SUA), Hard Rock Mag (FR) sau Terrorizer (Marea Britanie), alaturi de o prezenta consistenta la nivel international (turnee si media).

Implant pentru Refuz este una dintre cele mai longegive trupe romanesti si o reprezentata puternica a scenei muzicala alternative, suprinzandu-si constant fanii cu stilul proaspat si continua evolutie a soundului in ultimii 25 de ani. Munca lor creativa, atat sensibila cat si plina de forta, descrie progresul sectorului alternative muzical local in 9 albume de la “Implant pentru refuz” (1996), “Monolith” (2007), pana la “Cartography” (2015) si “SubRadar” (2009).

Bazat pe poemul Luceafarul scris de Mihai Eminescu si tradus in engleza de Dimitrie Cuclin - Lucifer - A Rock Opera este compusa si produsa de Adrian Tabacaru, un cunoscut membru al comunitatii rock-metal romanesti. Albumul include muzicieni si actori din Romania si Marea Britanie care au adus la viata poemul eminescian intr-o interpretare univa si vibranta, care subliniaza maiestuos tema generala a acestei poezii - dragostea.

Povestea progressive metal a White Walls a inceput la malurile romanesti ale Marii Negre si este asociata cu genuri muzicale precum progressive metal, metalcore si melodic metal. Dupa debutul de succes "Mad Man Circus" (2010), primit foarte bine atat de public cat si de critici, trupa a cantat nu mai putin de 15 concerte in 6 tari, fiind prima trupa romaneasca invitata la festivalul ProgPower Europe in 2011 si, in acelasi an, cantand in deschiderea concertului Pain of Salvation de la noi. White Walls imbina, de multe ori, elemente de lumina si intuneric cu riff-uri neobosite, sonoritati melancolice si un mix balansat intre agitatie si infranare. Influentati de mai multe subgenuri muzicale, sound-ul lor a fost comparat cu al unor trupe ca The Ocean, Opeth, Tool sau Karnivool.

Noile trupe confirmate vor urca pe scena ARTmania Festival alaturi de trupele internationale deja anuntate (in ordine alfabetica): Amon Amarth, Clutch, Cult of Luna, My Dying Bride, Port Noir, Testament si The Vintage Caravan.

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro, international prin www.kooltix.com si in magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.

10.06.2020

ARTmania Festival 2021

 Noi confirmari si premiere in line-up-ul ARTmania Festival 2021: Fish, Port Noir si Testament fac parte din cel de-al doilea val de artisti confirmati.

Fish, Port Noir si Testament continua seria confirmarilor la cea de-a 15-a editie ARTmania Festival, care va avea loc in perioada 24-25 iulie 2020, in Piata Mare a cetatii medievale a Sibiului.  

 Legenda a rock-ului progresiv si fost solist al cunoscutei trupe Marillion, Fish (UK) va canta in premiera in Romania, la ARTmania Festival, artistul alegand acest festival ca parte din turneul de promovare a celui din urma album de studio din cariera sa.

Pe numele sau real Derek William Dick, artistul de origine scotiana a atras respectul industriei muzicale internationale de-a lungul a aproape 40 de ani de cariera, iesind in lumina reflectoarelor atat datorita timbrului vocal deosebit (descris, printre altele, drept o imbinare intre  Roger Daltrey si Peter Gabriel), cat si a versurilor compuse, considerate drept „proza poetica”.

Datorita vocii distincte, talentului muzical si prezentei scenice deosebite, Fish a ajuns pe locul 37 in „Top cele mai bune voci rock” lansat de Planet Rock (in 2009) si pe locul 49 in „The 100 Greatest Frontmen”, top realizat de Classic Rock in 2004 (Classic Rock este o cunoscuta revista britanica ce face parte din acelasi trust de presa cu publicatiile Metal Hammer si Prog).

Fish si-a consolidat notorietatea internationala ca vocal al binecunoscutei trupe de rock progresiv Marillion, impreuna cu care a contribuit la dezvoltarea industriei muzicale din 1981 pana in 1988. Acestei parti i se adauga cariera solo, in cadrul careia Fish a explorat mai multe arii artistice, de la rock, la folk sau la pop contemporan, calatorii artistice materializate in zece albume intampinate cu entuziasm de publicatiile de specialitate si de fanii genului progressive. De la materialul de debut, „Virgil in a Wilderness of Mirrors”, lansat in 1990, care a ajuns in primele locuri ale topurilor europene, discurile lansate de Fish au atras recenzii pozitive, provocand conversatii sau discutii pasionate in randul audientelor.

Cel mai nou album, „Weltschmerz”, programat sa apara in luna mai, va fi si ultimul capitol din calatoria muzicala a artistului, potrivit propriilor declaratii. Pentru a incheia cercul, in turneul de promovare a acestui din urma album de studio, Fish va canta atat piese de pe primul sau material solo, cat si piese de pe „Weltschmerz”. Fanilor prog li se pregateste o experienta muzicala speciala la ARTmania festival.

Port Noir (SE), un “alt rock trio” suedez in continua afirmare pe scena muzicala internationala vine la ARTmania Festival si pregateste un show care va energiza audienta cu un mix intedit de rock old school, asezonat cu insertii creative ale unor influente progressive, hip hop sau R&B.

Aparut in 2011, ca proiect al Love Andersson (bas, voce), AW Wiberg (tobe) si Andreas Hollstrand (chitara, clape si backing vocals), Port Noir a atras rapid interesul comunitatii muzicale prin mixul fresh pe care il propune, inspirat si de stilul abordarilor unor nume destul de diferite, precum Queens of the Stone Age, Daft Punk, Rage Against the Machine sau The Weeknd.

De la materialul de debut, „Puls” (2013), la „Any Way the Wind Carries” (2016) si pana la cel mai recent, „The New Routine” (2019), trupa si-a continuat ascensiunea, ajungand in turneu alaturi de formatii precum In Flames, Pain of Salvation sau Karnivool.  

Testament (SUA), una dintre cele mai importante formatii de thrash metal americane, soseste la Sibiu

Testament este si una dintre primele trupe metal care a obtinut succes si in mainstream, odata cu lansarea albumului „Big Four of Thrash”. De altfel, formatia face parte din generatia celor care au ajuns cunoscuti drept „The Big Four”, generatia celor care au popularizat genul thrash metal. Din acest motiv, valul acestor trupe aparute in anii '80 in Bay Area mai este cunoscut sub denumirea de „The Big Eight” ai thrash metal-ului.

Proiectul isi incepe povestea in 1982 in Berkeley, California, sub numele de „Legacy”, denumire care va fi folosita timp de trei ani si va ramane, in final, doar ca titlu al primul album de studio. De-a lungul carierei de aproape 40 de ani, Testament si-a lasat amprenta asupra a generatii intregi de artisti, oferind in egala masura o mostenire impresionanta: 12 albume de studio (al 13-lea urmand in acest an), patru albume live, cinci compilatii, 12 single-uri si trei DVD-uri, ce insumeaza peste 14 milioane de discuri vandute in intreaga lume. Si au facut acest lucru ramanand fideli crezului de a aduce la lumina stilul virulent, dur, in cea mai pura forma specifica abordarilor metal, fara compromisuri si fara a indulci in vreun fel mesajul transmis.

Iar recunoasterea industriei muzicale internationale nu a intarziat sa apara, Testament castigand „Best Album” la Metal Hammer Golden Gods Awards (2008) sau ajungand pe locul 12 in Billboard Top 200 din SUA pentru „Dark Roots of Earth”, care s-a vandut in 20.000 de exemplare in prima saptamana de la lansare.

Cel mai recent episod din povestea Testament urmeaza sa fie scris anul acesta, prin lansarea celui de-al 13-lea album de studio, „Titans Of Creation”. Albumul este conceput din dorinta de a pastra radacinile traditionale ale genului thrash metal si de a le imbogati cu ingrediente progressive, pentru a aduce audientei un mix complex si surprinzator. Ascultatorul va fi condus printr-o varietate de stari cu ajutorul fiecarei piese de pe noul disc, toate melodiile urmand firul rosu al oricarui proces de creatie, proces urmat inevitabil de jumatatea sa eterna: distrugerea. Iar de varietatea de stari emotionale si de energia debordanta a concertelor live Testament se vor putea bucura pe deplin toti cei care vor fi parte din publicul editiei aniversare ARTmania.

Cele trei noi confirmari vor urca pe scena ARTmania Festival alaturi de seria de artistilor deja anuntati: Amon Amarth, Clutch, Cult of Luna, My Dying Bride, Myrkur si The Vintage Caravan.

ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.

De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si

locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piata si de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.  

ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian si Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.      

Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Metrou Unirii 1, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal,carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram



Concerte recomandate:



Cele mai citite articole

Calendar de Concerte

L M M J V S D
f