Concert Maria Raducanu & Krister Jonsson in The Hockey Club pe 8 martie

Concert Maria Raducanu & Krister Jonsson in The Hockey Club pe 8 martie

08 Martie 2015
Brasov - The Hockey Club
Pret: 50 lei

Benediktus Production impreuna cu The Hockey Pub prezinta:  Maria Raducanu in concert alaturi de Krister Jonsson din Suedia!

Maria RADUCANU s-a nascut pe 03 noiembrie 1967, in Husi, judetul Vaslui, Romania.

Nu-i plac cv-urile si nici cv-urile n-o plac pe ea. Nu crede in etichetari, “recomandari”, “festivitati de premiere”.
Se considera o "simpla" cantareata sau, si mai bine, O BOCITOARE DE RIT BIZANTIN. Prezenta constanta pe scenele cluburilor de jazz (si nu numai), din Romania si din strainatate.

A colaborat cu majoritatea muzicienilor de jazz din Romania (Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Pedro Negrescu, Mihai Iordache, Eugen Nichiteanu, Sorin Terinte, Puiu Pascu etc) si cu personalitati ale jazzului occidental (intre care germanii Maurice de Martin, Jan Roder si Michael Griener, americanii Marc Ribot, Chris Dahlgren, Ben Abarbanel-Wolff si Travis DiRuzza, francezii Siegfried Kessler si Malo Vallois, suedezul Krister Jonsson).

Dezvolta un proiect de "cantece" (rusesti, sefarde, spaniole, italiene, sud-americane etc) in duo cu chitaristul clasic Maxim Beciug.

In 2009, Marreterraniu Production din Corsica si MEZZO VOCE au produs pentru Televiziunea Franceza dvd-ul MARIA RADUCANU QUARTET, continand 53 de minute de muzica live. Protagonistii acestui eveniment sunt, in afara de artista, Krister Jonsson (ghitara), Derek Shirley (contrabas) si Michael Griener (percutie).

In aprilie 2010, la invitatia celebrului muzician american de avantgarda, JOHN ZORN, inregistreaza la New York, pentru prestigiosul label TZADIK, un album ce va fi lansat in octombrie acelasi an. Partener, pe albumul respectiv, ii este ghitaristul de jazz MARC RIBOT (castigator a numeroase premii Grammy, printre altele).
Maria Raducanu este o artista greu de categorisit stilistic.

De un clasic nonconformism, ea isi provoaca publicul, cu fiecare noua aparitie, la sinceritate, deschidere, decliseizare.

Maria Raducanu nu canta pentru snobi, desi muzica ei este una de rafinament.
Ca se afla stand turceste pe o straduta din Paris sau pe scena unei Filarmonici, cantul ei sta sub semnul aceluiasi crez "dostoievskian", conform caruia Frumosul va mantui Lumea.

Discografie:

Pe Vale - 2002, La Strada Music, cu V. Golcea(contrabas) si S. Romanescu(ghitara electrica)
Colinde - 2002, La Strada Music, cu V. Golcea (cbass) si S. Romanescu (ghitara electrica)
Lumini - 2004, La Strada Music, in duo cu Mircea Tiberian (pian)
Cantece din Rasarit/Chants du Levant - 2005, in duo cu Jan Roder (contrabas, Berlin), INSTITUTUL CULTURAL FRANCEZ din Bucuresti
La Tarara / cantece vechi spaniole - 2005, ARBORE SONOR, duo cu Maxim Belciug (ghitara clasica)
TROIKA / cantece traditionale rusesti - 2005, ARBORE SONOR, duo cu Maxim Belciug
PURE MUSIC - 2008, The End Film, in duo cu Krister Jonsson (ghitara electrica, Suedia)
ZIORI – 2010, TZADIK label, NY, in duo cu Marc Ribot (ghitare, USA)
Vocal pe albumele Viata Lumii (2003, Jam Records, Mircea Tiberian Quartet) si Margento - musical paintings out of the poetry oven (2005, SOFT RECORDS, album multimedia, proiect ce imbina action painting cu poezia si improvizatiile muzicale, in formula Chris Tanasescu (lead, cuvinte), Vali Baicu (keyboards, compozitie), Vali Q (percutie), Grigore Negrescu (action painting), Maria Raducanu (improvizatii vocale).
Referinte de presa
Maxim Belciug, “VOCEA de PE VALE”, Dilema, anul X, nr.493

” (...) Maria Raducanu – o voce greu de descris. Tot ce as putea spune ar tine de domeniul elogiului (ditirambului, laudativului iesit din orice matca...). Ma voi rezuma la o numi VOCEA in continuarea acestui text. VOCEA aceasta aminteste de o alta VOCE a romanilor, Maria Tanase, sau de una a francezilor, Edith Piaf, sau a portughezilor, Amalia Rodrigues, sau de altele, in acelasi mod exceptionale (Cesaria Evora, Mahalia Jackson...). Am numarat aceste voci nu pentru a mi se raspunde ca exista mari diferente intre ele, dupa diverse criterii, ci sperand sa se inteleaga ceea ce le uneste: o simtire “anume”, o cantitate si o calitate a ei.(...) “
Matei FLORIAN, “Despre duhuri si har”, DILEMA VECHE, 2005
“(...) Vocea Mariei Raducanu a fost, neindoielnic, blagoslovita de har. (...) Usurinta cu care intra in intimitatea melodiei, eleganta cu care stie sa-i foloseasca si cel mai neinsemnat detaliu, delicatetea cu care atinge cuvintele desferecandu-le de praf si de zgura, nonsalanta cu care isi leagana cantecul te duc cu gandul la o plutire pe care numai glasul celor alesi ti-o poate darui.(...)

Ioan Cristescu, “Maria Raducanu si muzica straveche”, ZIARUL FINANCIAR, iulie 2005
“(...) Pentru multi, personalitatea Mariei Raducanu nu mai este un secret, fiind una dintre cele mai populare cantarete de jazz. Usurinta cu care trece din domeniul jazzului la folclorul romanesc, spaniol, rusesc surprinde si da “nemasura” unui talent cu adevarat exceptional. Desi a debutat discografic destul de tarziu, are deja 7 cd-uri la activ, in mare parte in colaborare cu artisti straini (Franta, Germania, SUA), dar si romani. Pentru cei care au ascultat-o, intensa emotie cu care interpreteaza, fuga de clisee, de manierisme si absenta comercialului sunt deja marci Maria Raducanu. Actualul CD “Cantece din Rasarit-Chants du Levant” (...) nu-si propune sa promoveze folclorul, ci, mai ales – cu ajutorul unui artist strain care nu cunoaste “calapoadele” stilistice romanesti, Jan Roder – sa redescopere arhaicul uitat. (...) Maria Raducanu si Jan Roder se bazeaza pe simplitate si esentializare. Muzica si vocea au o forta pe care Maria Raducanu o readuce dintr-un illo tempore arhaic, cu inflexiuni ritualice si cu indemnul subsidiar de a ne intoarce privirea spre noi insine ca locuitori binecuvantati ai unui Levant universal si nu ai kitschului balcanic recent. (...)”

Virgil Mihaiu, AVANT JAZZISTIC LA I.C.R. STOCKHOLM SI VIENA, revista STEAUA, Cluj-Napoca, noiembrie 2007
“Cantareata romanca poate concura de la egal la egal cu marile individualitati ale jazzului mondial vocal actual, in care monopolul limbii engleze s-a diluat in beneficiul sonoritatilor lingvistice tot mai variate. Ea a interpretat piese in romana, portugheza si aromana, cu deplin control asupra nuantelor semantice, dar si asupra intregului spectru sonor al vocii. Maria Raducanu are harul innascut si inconfundabil al marilor artiste, de factura unor Maria Tanase sau Amalia Rodrigues, cu aplicatiune pentru creativitatea specifica jazzului. (...)”
TZADIK label, www.tzadik.com, (on album ZIORI)

“Avand una dintre cele mai speciale voci din lume, Maria imbina cantecele romanesti cu fado, rembetika, blues si improvizatie, dand nastere unei muzici pure, profund emotionale si care merge direct la suflet.”
Krister Jonsson is a jazz guitarist and composer. Born in Sundsvall, Sweden in 1971, he was educated at Skurups and Fridhems Folkhögskola and at the New School in New York.

Krister Jonsson has for a long time been one of the most respected and coveted musicians from Malmö and has been highly recommended by critics, audience and musicians all over Scandinavia. His varying and expressive guitar playing has been listened in groups as Fredrik Lundin Overdrive, Cennet Jönsson Quartet, Linda Pettersson Bratt/Krister Jonsson Duo and Peter Danemo Kapell, etc. He has recorded 3 albums with his own group, Krister Jonsson Trio, featuring cellist Svante Henryson on the most recent one. Krister has also performed with Miroslav Vitous, Dave Liebman, Marilyn Mazur, Trine-Lise Vaering, Jim Black, Rigmor Gustavsson, Anders Bergcrantz, Audun Kleive and others.

Krister Jonsson is currently working with Viktoria Tolstoy, Hanne Boel, Bo Stief, Maria Raducanu, Linda Pettersson and others.
His new CD with Almaz Yebio, and his new record with his old band with a new name, Krister Jonsson Deluxe, have received a warm welcome.
You can find more about him on his website: www.kristerjonsson.net.

Albums:
Out To Lunch – 1999, Music Mecca, with Jesper Løvdal, Peter Dahlgren, August Engkilde, Karsten Bagge Featuring Tim Hagans
I'll stay out here and... – 1999, LJ, Krister Jonsson Trio
Waiting for Atonesijka - 2001
Pure Music – 2008, The End Film, with Maria Raducanu
Flamingo Sky – 2014, Stunt Records, with Marilyn Mazur and Josefine Cronholm
Truckload – 2014, Stunt Records / Sundance, Krister Jonsson Deluxe



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram



Concerte recomandate:


f