FanFest 2013 - Programul celei de a 8-a editii

15 August 2013 - 17 August 2013

09.08.2013

FanFest anunta zeci de evenimente la Rosia Montana intre 15 si 18 august

9 August 2013, Rosia Montana. Aflat la cea de-a doua editie, Forumul Social de Activism din cadrul FanFest continua sa aduca la Rosia Montana  activisti, studenti, tarani, ONG-uri grassroots sau membri ai unor miscari si grupuri informale din intreaga lume. Fie ca se opun si rezista in fata proiectelor distructive de exploatare sau chestioneaza si expun neajunsurile sistemelor de guvernare actuale si chiar initiaza alternative orientate catre nevoile reale ale oamenilor si mediului, experientele sunt nenumarate si valoroase pentru o actiune colectiva in sprijinul justitiei de mediu si sociale. Printre temele acestei editii a forumului enumeram: alternative de dezvoltare, grupuri grassroots, campanii si miscari sociale, patrimoniu cultural, campanii impotriva mineritului cu cianuri.

 
Ca in fiecare an, si la aceasta editie FanFest am pregatit o selectie de filme documentare care aduc in actualitate probleme stringente ale lumii contemporane. Mineritul cu cianuri, gazele de sist, reciclarea gunoaielor si transformarea prin arta, miscarea occupy – sunt doar cateva dintre temele abordate in cadrul sectiunii de film, care vor putea fi apoi dezbatute in discutiile de dupa proiectii, impreuna cu regizorii si invitatii prezenti. 
 
Anul acesta ne-am propus, ca si in celelalte editii, sa ne concentram pe literatura romaneasca de-acum, cea care se scrie bine, destept, ironic sau genial, in carti, pe bloguri sau pe pereti tocmai pentru ca stim ce bine le sade cartilor in mijlocul muntilor si pentru ca FanFest este menit sa lupte prin cultura pentru natura. Astfel veti (re)cunoaste autori care-si dau scrisul lumii pe care o vor mai buna, mai sanatoasa-n gandire, mai pura si mai plina de visuri. Pret de trei zile, la FanFest vom citi, vom asculta si vom scrie alaturi de Orlando Balas, Mihai Gotiu, Gabriel Bota, Petra Balu, Oana Maria Zaharia si Stefan, Marcel Visa, iar la sfarsitul festivalului toate aceste cuvinte le vom aseza intr-o poveste de la Rosia Montana.
 
Pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte, va aratam, ca la fiecare editie FanFest, Rosia Montana in fotografii. Expozitiile din acest an incearca sa surprinda peisajul uluitor al Apusenilor, monumentele nepretuite din Rosia, dar si activitatea celor implicati in efortul de a pastra totul asa cum este, oprind distrugerea unui sit istoric, natural si cultural pe care avem datoria sa il lasam celor care vin dupa noi. Nu mai putin de cinci expozitii vor fi gazduite de diferite locatii inedite din Rosia Montana.
 
De asemenea, in cadrul festivalului participantii pot asista la o serie de ateliere demonstrative care se vor desfasura prin Programul Adopta o Casa. Aceste ateliere vor beneficia de participarea mesterilor locali si se vor axa pe revitalizarea unor mestesuguri traditionale ca realizarea sindrilei, zidarii de mortar de var, zidarii seci (mauri), tencuieli cu mortar de var.
 
Din experienta anilor trecuti, stim ca unul din cele mai importante motive pentru care foarte multi se implica in campania Salvati Rosia Montana este acela ca ne dorim cu totii ca si copiii si nepotii nostri sa o cunoasca si sa o iubeasca, atunci cand va veni vremea. si in acest an, ca si in anii trecuti, ne-am gandit si la cei mici si avem placerea sa anuntam mai multe activitati dedicate celor mai tineri dintre participanti la aceasta editie FanFest. Jocuri, jonglerii, jucarii, spectacole, teatru de papusi dar si numeroase ateliere vor avea loc incepand cu 15 august la Rosia Montana.
 
“Dupa succesul editiei de anul trecut ne straduim si in acest an sa facem ca Rosia Montana sa devina pentru patru zile capitala activismului din Romania. Am pregatit foarte multe evenimente, vremea se anunta favorabila si incepand de joi, 15 august, ii asteptam pe toti cei ce vor sa cunoasca sau sa revada Rosia Montana intr-un cadru festiv” a declarat Calin Capros, vice-presedinte Alburnus Maior.
07.08.2013

FanFest 2013 - Programul celei de a 8-a editii

In ceea ce priveste distrugerea Rosiei Montane, Celelalte Cuvinte vor exprima un Implant Pentru Refuz. Pentru ca politicienii astia de Trei Parale, care n-au nici un respect pentru acest Altar care e natura, par  a fi intr-un Mushroom Story, sub Methadone Skies, de parca-s Blanoz si au fumat Travka. Dar e in Zadar: oamenii liberi, la fel ca Omu Gnom, nu pot fi tinuti intr-un Shadowbox. Oamenii liberi, sub acest Sky Swallows Challenger, sub o Luna Amara si sub un Norzeatic, asculta si inteleg Aria Urbana. Ei stiu ca totul e doar o Theory Of Mind, ca lumea asta e un Kaleidonescu si are nevoie de Burning Tables pentru a intelege ca e Justice Nowhere!

 

15 August, ora 21

„The Wind” – film mut cu muzica live 

Burning Tables 

Mushroom Story 

Methadone Skies

Kaleidonescu 

 

16 August, ora 17

Justice Nowhere (Nepal/UK) 

Theory Of Mind  

Trei Parale

Omu Gnom 

Norzeatic & Avant’n’Gard 

ALTAR 

Travka 

Blanoz 

 

17 August, ora 19

Zadar 

Sky Swallows Challenger 

Luna Amara 

Celelalte Cuvinte 

Implant Pentru Refuz 

Aria Urbana 

Shadowbox 

 Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: bit.ly/METALHEAD-Newsletter

Concerte recomandate:


Înscrie-te la newsletter


Join the ranks ! LIKE us on Facebook