Lawless (In afara legii), un film pe muzica lui Nick Cave

Lawless (In afara legii), un film pe muzica lui Nick Cave

07 Septembrie 2012 - 14 Septembrie 2012

LAWLESS/IN AFARA LEGII este un gangster-movie in care bine-cunoscutul regizor John Hillcoat ofera publicului o felie din tumultoasa istorie a faradelegilor din America. Filmul este povestea adevarata a faimosilor raufacatori Bondurant: trei frati care fac contrabanda cu bauturi alcoolice si care isi incearca norocul la visul american in statul Virginia, in era Prohibitiei.

Pelicula, ce are la baza relatarea fictionalizata lui Matt Bondurant despre familia sa, are in distributie actori-vedeta din generatia tanara  - Shia LaBeouf, Tom Hardy, Jessica Chastain, Jason Clarke, Mia Wasikowska, Dane DeHaan, bucurandu-se si de prezenta unor nume sonore precum Guy Pearce si Gary Oldman. O poveste fascinanta despre crima si coruptie, loialitate si iubire, brutalitate si tandrete, LAWLESS/IN AFARA LEGII vine sa completeze panoplia filmelor cu gangsteri.

In muntii din Franklin County, Virginia, fratii Bondurant sunt niste personaje notorii. Cel mai mare dintre acestia, Howard (Jason Clarke), a reusit sa supravietuiasca Primului Razboi Mondial, dar s-a intors acasa complet cutremurat de experientele de pe front. Fratele sau Forrest (Tom Hardy) a fost la un pas de a-si pierde viata din cauza gripei spaniole, dupa ce aceasta boala necrutatoare le-a ucis parintii. El a reusit sa infranga boala datorita fortei tacute si a invincibilitatii viscerale si feroce care au ajuns sa-l defineasca. Jack (Shia LaBeouf), mezinul, este impresionabil, sensibil, inteligent.  Cei trei traiesc vremurile grele dar au spirit de antreprenori si reusesc sa puna pe picioare o afacere infloritoare, fabricand bauturi alcoolice in mod ilegal. Dar se pare ca zilele de contrabanda cu bautura din tinutulul Franklin sunt pe sfarsite atunci cand in oras soseste un nou serif, Charlie Rakes (Guy Pearce), venit tocmai de la Chicago. Legea adusa de acesta este letala si corupta si va pune in pericol tot ce au resit sa construiasca fratii Bondurant, precum si tot ce reprezinta ei. Dar in timp ce restul lumii cedeaza sub presiunea exercitata de Rakes, cei trei frati nu sunt gata sa se predea.

Pe masura ce familia isi aduna puterile pentru a se lupta cu Rakes, dinamica fraterna se schimba. Odata ajuns la maturitate, ambitiile si incercarile lui Jack afecteaza echilibrul de putere dintre cei trei. Visand la costume scumpe, masini puternice si femei frumoase, Jack pune la cale propria afacere de contrabanda, impreuna cu prietenul sau Cricket (Dane DeHaan) care il ajuta sa construiasca alambice mai mari si mai puternice, in ciuda impotrivirii lui Forrest. Jack incepe sa aiba din ce in ce mai mult succes, vanzandu-si marfa lui Floyd Banner (Gary Oldman), un gangster pe care acesta il idolatrizeaza. Vietile celor trei frati sunt pe cale sa se schimbe radical odata cu aparitia frumoasei Maggie (Jessica Chastain), care ascunde un secret si care ii capteaza atentia precautului Forrest, si a pioasei Bertha (Mia Wasikowska), care ajunge incet-incet in bratele lui Jack.

Curand, Jack devine neglijent, iar consecintele vor duce la o serie de evenimente ce vor pune sub semnul intrebarii loialitatea dintre cei trei frati, periclitandu-le totodata si vietile. Hotarati sa lupte pentru ceea ce le apartine, fratii Bondurant se inarmeaza si pornesc la lupta cu fortele corupte ale legii intr-o infruntare care va stabili cine conduce tinutul cu cel mai mare trafic de bautura din lume.


Faimosul gangster Al Capone spunea ca ”Prohibitia nu a adus decat probleme” si ca ”Eu sunt ca oricare alt om. Nu fac decat sa indeplinesc o cerere a pietei.” Cu toate ca  afacerile sale se desfasurau in Chicago, cei trei frati Bondurant din Virgina ar fi fost complet de acord cu Al Capone. Fratii de alama, asa cum fusesera numiti Howard, Forrest si Jack conduceau o afacere cu bautura contrafacuta in Franklin County, Virginia, unde se zice ca dealurile erau aramii de la culoare numeroaselor alambicuri ilegale.

Cartea scrisa de Matt Bondurant a pornit de la dorinta acestuia de a povesti uimitoarele aventuri ale bunicului sau Jack si a fratilor acestuia Forrest si Howard. Desi romanul este inspirat de evenimente reale, el este totusi o opera de fictiune si nu toate evenimentele relatate sunt reale. Asa cum recunoaste insusi autorul, ”Aceasta poveste este inspirata din anecdotele si povestile de familie, din titlurile din ziarele vremii si inscrisuri judecatoresti... Cu toate acestea, informatiile istorice nu ne pot ajuta sa intelegem complet personajele principale ale povestii, din punctul de vedere al situatiei in care se afla si a gandurilor care ii napadesc; toti cei implicati au incetat de mult din viata si exista putine izvoare scrise referitoare la existenta lor. Nu exista scrisori, iar bunicul meu nu a tinut niciun jurnal. Principala mea sarcina in scrierea acestei carti a fost sa umplu golurile din informatiile existente. Am avut de-a face si cu relatari ale familiei, dar acestea sunt vagi si de cele mai multe ori amagitoare, amestecate cu zvonuri, barfe si mituri... Intentia mea a fost sa ajung la adevarul din spatele acestor povesti”.

Cartea, publicata in 2008, a fost foarte bine primita de critici si public si a reusit sa-i cucereasca si pe producatorii Douglas Wick si Lucy Fisher. Wick spune: “ Cartea vorbeste despre barbati duri si tandretea lor; despre comportamente violente, feroce impletite cu momente de dorinta si dor; despre durere fizica amestecata cu legende despre indistructibilitate. Nu ai putea sa citesti acesta carte fara sa-ti imaginezi personajele.” Rachel Shane, vice-presedinta Red Wagon Entertainment le-a atras atentia sefilor ei cu privire la aceasta carte inainte ca ea sa fie publicata, astfel ca cei de la Red Wagon au cumparat drepturile de ecranizare a cartii. Bondurant a fost foarte incantat; povestea lui era deja ”o reimaginare dramatica”, iar ideea ca povestea lui sa fie mai departe transformata intr-un film il entuziasma.

”Nu erau prea multe informatii pe care sa le pot folosi intr-o carte din categoria non-fictiune asa ca am luat o serie de evenimente verificate ca fiind reale si le-am pus laolalta, ca o constelatie, folosind unele lucruri pe care le cunosteam despre cei trei frati, alaturi de cateva documente si poze pentru le recrea viata. Stiam povesti din tineretea bunicului meu, dar nu stiam nimic despre el cand avea 18 ani, asa ca mi-am acordat destula liberate in inventarea anumitor parti ale cartii. Stiam ca filmul va duce asta si mai departe si asta mi s-a parut natural”, explica Bondurant.

Intre timp, Rachel Shane l-a abordat pe regizorul John Hillcoat. ”Ultimul film al lui John, PROPUNEREA / THE PROPOSITION  a fost incredibil de visceral si avea o violenta dramatizata, asa cum nu mi-a mai fost dat sa vad. Se vedea atentia cu care ii indruma pe actori in rolul lor si atractia pentru crearea de lumi asemanatoare cu lumea noastra dar totusi atat de bizare. Eram sigura ca John va reusi sa transforme cartea in film si ca rezultatul va fi extraordinar.” spune Shane.

Ca australian, Clarke cunostea foarte bine munca lui Hillcoat cat si pe cea al lui Cave si era dornic sa lucreze cu cei doi, fiind un fan al ambilor. "Scenariul era grozav. Si, ca australian, sunt un mare fan al lui Nick Cave, iar productiile lui John imi sunt foarte cunoscute, nu doar PROPUNEREA, ci chiar si proiectele lui mai vechi. Mereu am considerat ca el are o viziune deosebita. Dupa ce am citit scenariul m-am gandit, da, tipii astia o sa faca lucrurile cum trebuie. Este o poveste complexa si fascinanta si ei sunt oamenii potriviti sa o transforme in film. Mai apoi, cand am aflat ce oameni sunt implicati in film mi-am dat seama ca rezultatul va fi unul de exceptie”, spune Clarke.

LAWLESS marcheaza a treia colaborare intre Hillcoat, Cave si prietenul lor australian Guy Pearce, dupa PROPUNEREA si DRUMUL. Pearce a fost incantat sa li se alature prietenilor sai, mai ales intr-un rol asa de captivant cum este cel al lui Charlie Rakes, un serif corupt si sadic venit de la Chicago pentru a-i distruge pe fratii Bondurant.

Actorul a apreciat flerul de care a dat dovada Cave atunci cand a creat personajul lui Rakes. ”Este tipic pentru Nick Cave. Rakes este un personaj plin de nuante si ciudatenii. Este foarte dur cand vine vorba de oameni, lucru care se vede chiar din prima clipa cand ajunge in oras. A fost o provocare sa evidentiez dispretul pe care il are fata de fratii Bondurant. El emana dispret pur atat pentru ei ca oameni, cat si pentru existenta lor”, explica Pearce.

Rakes este un tip dificil si narcisist si felul in care arata reflecta toate acestea. Hainele sale sunt mereu imaculate, are parul negru si lucios despartit de o carare perfecta si lipsa sprancenelor ii confera o infatisare aparte. Infatisarea aceasta ciudata este marturie si pentru relatia dintre Hillcoat si Pearce. ”Am avut multe de spus cand s-a stabilit felul in care sa arate Rakes”, recunoaste Pearce. ”Evident, a fost o munca de colaborare. John este interesat sa faca personaje memorabile si are o imaginatie foarte bogata, asa ca mi-a placut sa lucrez cu el la acest personaj. Cred ca frizura, sprancenele rase si parul foarte negru sunt moduri foarte bune de a exprima vanitatea acestui personaj. Rakes dispretuieste toate lucrurile murdare (la propriu), dar el insusi este un tip cu o personalitate murdara”. Atat Hillcoat cat si Pearce au fost incantati ca Pearce sa joace asa un personaj dezgustator si complicat. ”Mi-a placut ideea ca Guy sa joace un personaj negativ si nu m-am indoit ca va face o treaba minunata – in aceasta etapa a carierei sale este capabil sa joace orice rol.” Undeva intre bine si rau se afla si gangsterul Floyd Benner care este atat un prieten cat si un dusman al fratilor Bondurant. Dat fiind faptul ca Banner este un personaj pasager in film, Hillcoat si-a dat seama ca are nevoie de un actor care sa poata reda cu usurinta carisma si sentimentul de bravada care sa-l impresioneze pe tanarul Jack, asa ca s-a considerat foarte norocos atunci cand Gary Oldman a acceptat sa se alature productiei. ”Gary Oldman este unul dintre cei mai mari actori ai generatiei sale. Este un actor incredibil de precis si are o forta de netagaduit. Am incercat sa imi imaginez un gangster din Chicago care sa aiba aceste calitati dar care sa exercite si o anumita atractie, ceea ce Gary cu siguranta face. Nu il mai vazusem interpretand un astfel de personaj pana atunci, dar mie imi place sa gasesc actori care sa fie perfecti pentru rol dar care sa aduca si ceva nou. Gary s-a ridicat la inaltimea asteptarilor mele si cu totii am fost foarte incantati sa lucram cu el”, spune Hillcoat.

Un alt loc in care s-a filmat a fost Podul Red Oak Creek, cel mai lung pod acoperit din statul Georgia. Construit in anii 1840, de catre un fost sclav, Horace King, podul este folosit si astazi si a fost folosit pentru una dintre scenele de infruntare din film. Scenele ce au loc in Rocky Mountain, Virigina au fost de fapt filmate in  Haralson, Georgia unde Jack il intalneste pentru prima data pe idolul sau, Floyd Banner. Casa matusii lui Cricket, Winnie, ce se poate vedea in film este o casa adevarata din acea perioada, unde chiar s-a gasit un cufar cu haine din anii 20-30. Designerul Margot Wilson a reusit sa salveze hainele si le-e folosit in film.

Multe dintre culorile folosite in anumite scene, vin de fapt de la Maggie, personajul interpretat de Jessica Chastain. Ea se imbraca in culori tari: rosu, turcoaz, violet care contrasteaza cu pielea ei alba si parul roscat. Ea este pasarea exotica din lumea fratilor Bondurant. Designerul Margot Wilson spune: ”Maggie este floarea din poveste, care aduce o alta lume in vietile celor trei frati. Costumele purtate de Jessica ies in evidenta, am ales culori complet diferite de cele din hainele personajelor masculine. Personajul lui Maggie a devenit o panza de tablou”.

Desi actiunea filmului se petrece in anii 1930, Hillcoat vede paralele intre acea perioada si vremurile noastre, mai ales din perspectiva independentei fratilor Bondurant si a neincrederii acestora in autoritati, reprezentate de seriful Rakes. ”Sunt multe legaturi – ca si acum, atunci era o perioada de mare neliniste. Atunci era Marea Criza, ceea ce avem si noi acum. Aveau si ei schimbari climatice, furtuni devastatoare ...Era un dezechilibru incredibil intre cei bogati si cei saraci. As spune ca azi coruptia si imposibilitatea celor care vor sa faca lucrurile asa cum trebuie dar care sunt calcati in picioare de altii mai puternici sunt mai pronuntate decat atunci. Introducerea tehnologiei moderne a schimbat putin lucrurile, acum avem parte de internet si tehnologie digitala dar atunci aveau mitraliere si masini. Era inceputul erei moderne, cu radioul a carui influenta incepea sa se simta. Atunci ei aveau legea asta a prohibitiei, care nu este foarte departe de ce se petrece in Mexic, cu cartelurile – in termeni de cine beneficiaza de trecerea in ilegalitate a anumitor substante, despre cine detine de fapt controlul si cine face bani ”, mai spune Hillcoat.

Una dintre modalitatile in care Hillcoat si Cave au subliniat asemanarile dintre acea epoca si timpurile noastre este prin intermediul muzicii. Eu combinat genurile muzicale si artistii perioadei si au creat o coloana sonora aparte pentru acest film.
   
”Dealurile Virginiei erau pline de oameni saraci, atat albi cat si de culoare. De aceea cred ca muzica din acea vreme era atat de bogata – este un amestec interesant intre blues si gospel pe de-o parte si muzica country pe de alta parte”, remarca Hillcoat. ”Asadar, il avem pe Ralph Stanley, un cantaret de muzica country care canta ‘White Light, White Heat’  (Lumina alba, caldura alba) care este un cantec despre droguri. Bautura contrafacuta era pe vremea aia cum este metadona azi. Il avem pe Emmylou Harris cu ‘The Snake Song’  (Cantecul sarpelui) , care cred ca este un cantec potrivit pentru Forrest. El este ca un sarpe, dar de fapt cantecul este unul de dragoste, iar el are acest contrast. Am lucrat in mod intentionat cu muzicieni ca Ralph Stanley si Emmylou Harris pentru a canta astfel de cantece care nu sunt tipice pentru avea vreme dar care amintesc de acea perioada. Este o dinamica, un amestec eclectic – oameni din Nashville si punkeri. Se creeaza astfel o energie pura, dinamica. Cam ca fratii Bondurant”.


DISTRIBUTIA

Shia LaBeouf (Jack)
Tom Hardy (Forrest)
Jason Clarke (Howard)
Jessica Chastain (Maggie) 
Mia Wasikowska (Bertha)
Guy Pearce (Charlie Rakes)
Gary Oldman (Floyd Banner)
Dane DeHaan (Cricket)


ECHIPA DE PRODUCTIE

John Hillcoat (Regizor)
Nick Cave (Scenarist/Compozitor)
Nick Cave si Warren Ellis (Compozitori)
Lucy Fisher (Producator)
Douglas Wick  (Producator)
Cassian Elwes (Producator)
Megan Ellison (Producator)
Benoit Delhomme (Director de imagine)
Margot Wilson (Designer Costume)
Chris Kennedy (Designer de productie)
Dylan Tichenor (Montaj)



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram



Concerte recomandate:


f