Mastering The Music Business - prima conferinta internationala dedicata industriei muzicale din Romania

Mastering The Music Business - prima conferinta internationala dedicata industriei muzicale din Romania

16 Februarie 2016 - 17 Februarie 2016
Bucuresti - Hanului Gabroveni

08.01.2016

Teme abordate la prima conferinta internationala dedicata industriei muzicale din Romania

 Pe 16/17 februarie la Hanul Gabroveni din Bucuresti are loc prima conferinta internationala dedicata exclusiv industriei muzicale din Romania. Mastering The Music Buisness propune o serie de vorbitori din industria muzicala si industrii conexe, cu teme ce vor pune accent special pe online.

Inca de la "aparitia" sa la mijlocul anilor 90 (si am pus in ghilimele "aparitia" pentru ca tehnologia a inceput sa fie cercetata si folosita inca de prin anii 60), internetul a luat lumea pe sus. Industria muzicala nu a facut exceptie, insa aici initial internetul a creat bucurie doar pentru fani si deabia mai apoi pentru industria propriu-zisa care la inceput i s-a opus cu toate fortele.

Este astazi evident pentru toata lumea ca traim in plina era internet si ca trendurile pe care le genereaza se schimba cu mare viteza. Internetul este pe cale sa desfiinteze modelul vechi al industriei creand insa in paralel unul nou, versatil, in continua evolutie si transformare. Oportunitatile pe care acesta le pune la dispozitie par nesfarsite, fiind obiect de studiu la facultatile de music business si subiectde carti din seria "do-it-yourself" pentru muzicieni si profesionisti ai industriei in formare. 

A fost alegerea evidenta pentru cei de la Star Management in clipa in care au decis sa organizeze prima conferinta dedicata industriei muzicale. Editia intai a Mastering The Music Business avea sa aiba un focus special pe online.

Internetul ofera oportunitati incredibile de marketing si promovare pentru muzica si muzicieni. Este insa extrem de important sa stii cum sa le folosesti cu eficienta maxima. Subiecte din aceasta zona vor fi atinse de Cristina Bazavan si Cristian China Birta.

Promovarea si branding-ul facute corect (si) prin intermediul internetului atrag catre artisti surse noi de venit. Contractele de asociere de imagine sunt o astfel de sursa. Un studiu de caz despre cum se pune la cale o campanie publicitara in care "joaca" artisti ne este prezentat de Bogdan Naumovici, unul dintre cei mai apreciati publicitari romani.

Conform datelor oferite de industria internationala, streaming-ul pe baza de abonament pare sa fie "viitorul". Totusi in anul ce-a trecut am aflat de doua mari procese care au avut ca subiect copyright-ul (plata drepturilor de autor catre labeluri si muzicieni) – cel intentat de PRS for Music celor de la Soundcloud (care au ajuns la o intelegere pecetluita de o plata consistenta din partea celor de la Soundcloud) si cel intentat gigantului Spotify. Acest lucru ne arata cat de importanta este cunoasterea drepturilor si cum acestea trebuiesc aparate. De partea aceasta se vor ocupa invitatii internationali Frank Hessing, Götz Schneider-Rothaar si Thorsten Freese.

Streaming-ul muzical romanesc nu putea lipsi din "meniul" conferintei, asa ca unul dintre invitati este Sergiu Biris, creatorul Trilulilu si Zonga, pentru a afla cat mai multe informatii despre cum functioneaza streamingul in Romania.

S-a speculat mult timp ca internetul va inlocui radioul traditional si exista nenumarate radiouri online, insa FM-ul nu pare sa dea semne de oboseala evidente. Radioul – incotro? Raspunsul va veni de la cel de-al patrulea invitat international: Denis Florent.

Nu vor lipsi povesti de succes ale artistilor din Romania. Una dintre trupele care nu si-a facut niciodata griji daca piesele sale vor ajunge la radio – lucru care nu a impiedicat-o sa devina un mare succes de piata – este BUG Mafia. In ultimii ani trupa a pariat pe online si in acest moment beneficiaza de aproximativ 1,4 milioane fani pe FB cu un engagement solid, contul lor de Youtube are peste 540.000 abonati iar cel mai recent videoclip a depasit 21,5 milioane vizualizari. Vlad Irimia – Tataee – membru fondator si producator muzical al trupei explica ce impact a avut strategia de promovare online asupra carierei si nu in ultimul rand asupra veniturilor trupei.

O alta importanta sursa de venit pentru autori si artisti sunt drepturile colectate de societati special abilitate in acest sens – UCMR-ADA respectiv CREDIDAM. Despre cum functioneaza acestea, comparatii cu societati similare din alte tari si alte amanunte legate de gestiunea colectiva vom primi amanunte din partea unui tanar avocat roman de succes cu studii internationale multiple in domeniul Proprietatii Intelectuale – Maria Voican. 

Tragedia care a avut loc in toamna trecuta in clubul Colectiv a revelat un alt adevar al industriei muzicale din Romania – muzicienii locali se bazeaza in proportie aproape exclusiva pe veniturile din concerte, de aceea multi dintre ei, de foarte multe ori, accepta sa cante (aproape) oriunde si (aproape) in orice conditii. Colectiv a lovit industria romaneasca de concerte (cu precadere pe cea underground) de doua ori – o data prin pierderile de vieti si a doua oara prin inchiderea extrem de multor locatii de cantare. Punem in lumina asadar o alta modalitate de a atrage venituri: crowdfunding-ul. Amanunte si povesti de succes featuring artisti romani aflam de la creatoarea unei platforme de crowdfunding – Irina Caraivan.

O zona a industriei muzicale despre care nu se vorbeste prea mult, dar care in tarile civilizate genereaza venituri substantiale. DJ-ul – de la "omul care pune muzica" la producator muzical – o descriere amanuntita venita de la unul dintre oamenii cei mai implicati in aceasta zona: Robert Graur.

Lista speakerilor nu este finala, vom reveni cu nume noi in scurt timp.

Ca o concluzie - consideram ca industria muzicala din Romania poate avea in continuare mari succese pe plan international asa cum au dovedit-o pana acum multi artisti locali, insa pentru a tine pasul cu ceea ce se intampla in lume, artisti si profesionisti ai industriei trebuia sa stea permanent informati si sa fie in contact cu ultimele noutati in domeniu. 

Partenerii media ai conferintei sunt: Rock FM, Kooperativa 2.0. BestMusic.ro, Metalhead, InfoMusic.ro.

Organizatori: Star Management si ARCUB.

17.12.2015

Mastering The Music Business - prima conferinta internationala dedicata industriei muzicale din Romania

 Cum lumea muzicala din Romania a luat amploare in ultimii ani, compania Star Management, in colaborare cu ARCUB, organizeaza Mastering The Music Business (MMB),  prima conferinta internationala dedicata exclusiv industriei muzicale autohtone. Conferinta va avea loc pe 16 si 17 februarie 2016 in incinta Hanului Gabroveni din Bucuresti.

Pentru prima data in Romania, personalitati din industria muzicala si industrii conexe vin sa-si impartaseasca experienta si sa-si povesteasca proiectele de succes, alaturi de specialisti de renume din industria internationala. Participanti si invitati, public si speakeri au acum ocazia sa faca schimb de idei sub acelasi acoperis.

Pana in acest moment au confirmat prezenta o serie de speakeri internationali:

FRANK HESSING (GERMANIA) - Fondator al retelei internationale de consultanta in music business MusiConsult, retea care acorda consultanta de business & servicii juridice pentru industria muzicala. Lucreaza cu artisti ca Steve Vai, Sepultura sau companii ca SONY MUSIC si Eagle ROCK Entertainment.

GÖTZ SCHNEIDER-ROTHAART  (GERMANIA) -  Avocat. Expert certificat in legislatie de copyright si media. Reprezinta la nivel national si international persoane si companii cu activitate in industrii creative ca: muzicala, de film, publicitate, fotografie, comert online si marci comerciale etc. Este trainer pentru avocati pe domeniul copyright si legislatie media si este lector al Universitatii din Mainz in cadrul LL.M. Media Law Master Course.

THORSTEN “TODDIE” FREESE (GERMANIA) - Director general si Director International Distribution la Believe Digital Germany, unul dintre cei mai mari agregatori digitali, cu distributie in toate principalele magazinele online de muzica: iTunes, Amazon, Deezer, Spotify etc, platforme de streaming video: YouTube, Dailymotion si retele mobile: Vodafone si Orange.

DENIS FLORENT (FRANTA) - Strateg de radio si speaker international, Denis a creat cu succes modele de programming si marketing pentru formate de radio diverse – CHR, HOT AC, Dance, Music & News.

Din Romania, invitatii care au confirmat pana in acest moment sunt:

BOGDAN NAUMOVICI - unul dintre cei mai cunoscuti publicitari romani, fondator al agentiei 23 Communication Ideas.

CRISTINA BAZAVAN - Jurnalist si blogger. A fost  unul dintre oamenii cheie ai revistei Tabu, al carei redactor sef a fost timp de 6 ani. A facut parte din echipa care a creat brandul Europa FM si din echipa care a formatat si rebranduit Radio 21 la sfarsitul anilor ‘90. Sustine anual un curs de branding personal pentru actori, la TIFF, in cadrul proiectului “10 pentru film” si a creat strategii de comunicare pentru oameni de muzica, actori si regizori romani.

CRISTIAN CHINA BIRTA - Este blogger si antreprenor online. Din 2013 este implicat in Kooperativa.ro, care inseamna proiecte de nisa reunite sub umbrela de brand Kooperativa 2.0. A tinut peste 50 de cursuri de social media la solicitarea companiilor si agentiilor, fiind speaker la mai mult de 100 de evenimente in care subiectul principal a fost social media si comunicarea.

IRINA CARAIVAN - Fondator al platformei de crowdfunding Wearehere.ro, dedicata proiectelor creative si educative.

MARIA VOICAN - Avocat. Are o experienta de 15 ani in domeniul proprietatii intelectuale (PI), cu practica predilecta in zona drepturilor de autor si conexe. Acum studiaza Copyright la King’s College la Londra. Maria este alumn WIPO (World Intellectual Property Organization), are diploma de Master in Intellectual Property Law de la Universitatea din Torino si Academia WIPO, a urmat o suma de cursuri de specialitate, dar si alte studii postuniversitare. Este un trainer IP cu experienta si se implica in diverse proiecte de PI.

ROBERT GRAUR - Fondatorul DJSuperstore,  singurul magazin dedicat DJ-ilor din Romania, unde poti gasi cele mai importante branduri de echipamente de DJ si de productie muzicala. Pe langa vanzarea si inchirierea echipamentelor de DJ, Robert este implicat si in diverse proiecte de training pentru DJ si sustine cresterea standardelor din industrie.

SERGIU BIRIS - Creatorul Trilulilu.ro (2007) si Zonga (2012).

VLAD IRIMIA - Cunoscut publicului larg drept Tataee, este rapper si producator muzical roman. Este unul din fondatorii formatiei romanesti de muzica hip hop, B.U.G. Mafia. 

Partenerii media ai evenimentului sunt: Rock FM, InfoMusic.ro, Bestmusic.ro, Metalhead.ro, Kooperativa 2.0.

Pentru inscrieri si alte informatii intrati pe www.masteringthemusicbusiness.ro 



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram



Concerte recomandate:


f