Cronica Crematory - Klagebilder

de Morrison

Cronica Crematory - Klagebilder

Noul album Cronica Crematory - Klagebilder fusese anuntat pentru vara 2006 inca de prin ianuarie 2005, cand trupa germana declara ca lucreaza la material pentru un nou album care, dupa cum spun chiar ei, s-a dovedit a nu fi un lucru asa simplu pe cat crezusera, "miza fiind mai ridicata ca oricand, trupa dorind sa apara cu ceva cu adevarat special". Probabil aveau in vedere albumul Revolution (2004) care, desi s-a vandut bine, aparent a dezamagit fanii ce se asteptau la vechiul sound al trupei.

Inregistrat in Kohlekeller Studio, in Odenwald, cu producatorul Kristian "Kohle" Kohlmannslehner, Klagebilder este in intregime in germana, contine 13 piese si este foarte diferit de genul cu care ne obisnuisera Cronica Crematory - Klagebilder, gothic melodic, gothic cu influente death (albumele de inceput). Am citit, inainte de a asculta albumul, ca fusese undeva catalogat drept techno metal, denumire care suna la prima vedere jignitoare pentru o trupa care 10 ani a avut ceva de spus in metal-ul de calitate.

Cronica Crematory - Klagebilder
Cronica Crematory - Klagebilder

Odata ascultat, nu mai pare insa o denumire deplasata, albumul alterneaza parti industrial metal cu pasaje gothic, acestea din urma lipsindu-le insa forta celor din piese cum ar fi Eyes of Suffering, Just Dreaming, Tears of Time, In My Hands, My Last Words, The Beginnning of the End, ca sa dau doar cateva exemple.

Klagebilder incepe cu piesa numita chiar Klagerbilder, instrumentala, mai degraba un intro decat o piesa propriu-zisa. Urmatoarea, Die Abrechnung, vine in forta dar aceasta slabeste pe parcurs, alternanta vocilor lui Felix si Matthias nu mai este la fel de impresionanta ca pe vechile albume.

Piesa Kaltes Feuer suna a Rammstein, ceea ce de altfel se mai intampla si in alte parti de-a lungul albumului (Hollenbrand, de pilda) si nu cred ca germana este vinovata.

Oricum, denumirea gothic industrial caracterizeaza destul de bine Klagebilder. Piesele nu seamana neaparat foarte mult intre ele, desi aceasta este senzatia cu care ramai la prima auditie, ci mai degraba incep toate aproape la fel, clapele ies foarte mult in evidenta, trupa fiind multumita de "sound-ul modern" al acestora, dupa cum declara chiar ei.

Exceptie mi se pare ca face ultima piesa, Spiegel Meiner Seele, un fel de balada, care lasa deoparte sound-ul industrial, fiind mai degraba un gothic melodic clasic.


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: