Alcest - Ecailles de Lune

de Buvnitz

Alcest - Ecailles de Lune

Recunosc ca numele lui Neige nu m-a indemnat niciodata sa-i ascult proiectele, desi sunt un mare amator de muzica (fie ea de orice fel) franceza si nu cred ca am descoperit pana acum un grup de pe acel taram care sa nu sune bine, fapt ce se aplica si in cazul acestui muzician care pe langa poate mai cunoscutul proiect Peste Noire, a reusit in 2007 sa lanseze primul album semnat Alcest, intitulat Souvenirs d'un Autre Monde.

Si Romania joaca (curios, sau nu) un rol important in istoria acestui proiect. Alcest va sustine primul concert din istoria grupului chiar pe scena din Silver Church, Bucuresti eveniment ce se va desfasura in data de 21 Martie alaturi de mai cunoscutii AGALLOCH.

Ecailles de Lune este un produs ceva mai 'special' in sensul ca face parte din acea categorie de albume care indraznesc. Ce doreste Neige mai exact si cum reuseste? Usor diferit fata de produsul de debut, Ecailles de Lune imbina incredibil de bine sonoritati black metal cu note optimiste, idei melancolice ba chiar usor orientate spre acea zona dark pop.

Poze Poze_MH - Alcest

Albumul vine drept o insiruire de sentimente, unde primele doua compozitii Ecailles De Lune (Part 1 &2) stau drept marturie si in acelasi timp intra in categoria de posibile capodopere muzicale ale acestui an. Neige reuseste sa porneasca de la note de optimism, ajungand pana la acea melancolie bine cunoscuta insa pusa in practica sub o alta forma.

O trecere spectaculoasa in a doua parte a compozitiei unde elementele de black metal sunt puse in valoare fara a deteriora in vreun fel conceptul discului. De fapt intregul aranjament de black este oarecum surprinzator avand in vedere ca Niege incepe intr-o nota usoara ce nu lasa neaparat loc pentru o schimbare atat de radicala si rapida.

Astfel Niege aduna doua piese aflate la pol opus si apoi le transforma, rezultatul fiind vizibil in ultimele piese ce pornesc tocmai pe baza elementelor impuse pe Ecailles De Lune. Bag de seama ca de la aceasta idee s-a pornit, 'ciocinrea' celor doua teme muzicale.

Dificultatea acestui material consta in starea necesara pentru a-l asulta asa cum trebuie, pentru ca pana si muzica in orice forma necesita un efort din partea ascultatorului.

Unii o considera o problema, insa eu cred ca tocmai acesta este farmecul discului. Nu poti spune ca este metal pur pentru ca nu e. Optimismul si melancolia il fac cateodata sa se indeparteze de mult cunoscutul gen. Voci foarte 'dulci', elemente 'folk', e un exepriment riscant ce-i drept insa Neige a reusi sa duca la capat un material incredibil de divers si in acelasi timp dificil de ascultat si inteles.

Cu siguranta nu e un material destinat celor ce raman in cap cu ideea ca in metal nu se poate experimenta, ba chiar radical. Insa marea mea temere este ca o astfel de muzica nu poate fi prezentata in format live, dar asta ramane de vazut pe 21 Martie. Insa la capitolul produs discografic, Ecailles De Lune merita doar cuvinte de lauda.

Gizas

Nota: 10/10

Tracklist:

Ecailles De Lune (part I)
Ecailles De Lune (part II)
Percees de Lumiere
Abysses
Solar Song
Sur L'Ocean Couleur de Fer



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: