Crashdiet - Generation Wild (cronica de album)

de Andrei Suciu

Crashdiet - Generation Wild (cronica de album)


Daca ai intreba un fan adevarat Glam\\Hair Metal care sunt cele mai bune albume rock aparute ultimii 20 de ani, ar raspunde cu siguranta: Generation Wild ( Crashdiet, 2010), Reckless Love (Reckless Love, 2010) si Feel The Steel (Steel Panther, 2009).

La fel de bine ar putea spune ca daca aceste trei trupe ar fi existat in urma cu 20 de ani si lansau aceste albume, ar fi ajuns probabil chiar mai cunoscute decat Whitesnake, Skid Row, Motley Crue, Poison sau Guns N Roses, iar heavy metalul ar fi dominat poate piata muzicala inclusiv in ziua de astazi.

Crashdiet merita cu prisosinta insa numai laude. "Generation Wild", ultimul material al trupei lansat anul trecut, a fost inregistrat alaturi de un nou vocal, Simon Cruz, dupa ce primul lor material, "Rest in Sleaze" (2005), l-a avut ca solist pe Dave Lepard (care s-a stins din pacate din viata in 2006), iar cel de-al doilea a fost lansat alaturi de Olli Herman (actual vocal in trupa finlandeza Reckless Love, trupa ce urmeaza sa lanseze cel de-al doilea album in toamna acestui an). "Generation Wild" este un release cu mult peste asteptari, si asa cum ar spune unii, poate cel mai bun volum rock din ultimii 20 de ani. Munca lor, din pacate, nu este insa nici acum pe 1% apreciata la adevarata valoare. Dupa 3 albume exceptionale, Crashdiet raman destul de underground.

Odata cu aparitia "Generation Wild", se poate spune ca suedezii si-au castigat chiar o identitate in felul de a suna, s-au maturizat, au devenit mai buni, au dobandit ca pot avea un sound propriu, solid, care sa ii diferentieze de multe alte trupe (asa cum bine stim ca AC/DC sau Iron Maiden au venit cu propriul sound, propriile riff-uri intr-un fel unic, personal, care i-au ajutat sa ajunga atat de mari, si astfel au influentat apoi mii de alte trupe din intreaga lume). La fel de bine, cei din Crashdiet au demonstrat pe acest volum ca sunt plini de idei muzicale. Riff-uri, solo-uri si refrene pline de energie te vor lovi din plin inca de la prima melodie, "Armageddon". Nici ca se putea mai bine sa incepi a asculta un album atat de perfect.

"So Alive" este o piesa la care s-a muncit foarte mult probabil si pe care personal o consider a fi cea mai buna de pe intreg albumul. Piesa aceasta te face pur si simplu sa deschizi geamul apartamentului sau al masinii si sa urli, sa strigi cat poti de tare in momentul refrenului. Oare ce ar putea fi mai epic de atat?

"Rebel" este o piesa in stilul Motley Crue. Motoare, multa adrenalina si rebeliune. Un riff 100% Rock N Roll, de cea mai buna calitate, satisfactie garantata. Sleaze Rockul iti intra in vene si iti invadeaza tot corpul.

"Save Her" este genul de power ballad care te va lasa pur si simplu fara replica dupa ce o vei asculta. Sau poate chiar te va lasa in lacrimi, in caz ca esti genul de persoana mai sentimentala. Vocea lui Simon si partile acustice de chitara ale lui Martin Sweet se potrivesc de minune.

"Down With the Dust"!!! Chiar asa! O piesa rupta din iad, cu un refren si un riff de infarct. Si deja ti-ai dat seama de la jumatatea albumului ca nici o trupa mainstream din generatia de astazi nu e capabila sa se apropie catusi de putin de valoarea celor din Crashdiet. Si cu siguranta, si multe alte trupe old school nu se pot compara cu acesti suedezi de-a dreptul geniali, atunci cand vine vorba de compozitie.

Melodia "Native Nature" iti aduce un pure old school feeling, iar "Chemical", desi mai la coada, este o piesa mult peste asteptari si la fel de buna ca si celelalte de pe album.

"Bound To Fall" - Exact ca si atunci cand vine vorba de "So Alive" sau "Down With the Dust" - nebunie curata! Sa nu mai vorbim si de versurile exceptionale: "You know love is like poison, still you take it all...".

"Beautiful Pain" - inca o power ballad superba, intr-adevar foarte puternica, care incheie un material absolut senzational. Pur si simplu nu ii mai gasesc epitete ca sa-l pot lauda.

Dupa toate acestea, mai exista ceva de spus? Decat hands down! Nimic de contestat cand vine vorba de acest album minunat. Sunt niste adevarate legende ale genului Glam Metal. Toate cele 10 piese de pe "Generation Wild" merita incluse in categoria hituri.

Daca v-a placut "Generation Wild", va rog, cumparati acest album si sustineti Crashdiet! Asta este singura speranta ca muzica buna sa reajunga acolo unde ii este locul in viitorul apropiat, asa cum a fost in anii ''80 cu scena Hair Metal. Si daca cumva ai de gand sa dai o petrecere, aniversare, majorat sau orice alt fel de party, nu uita sa aduci in playlist OBLIGATORIU Crashdiet!

Nota: 10/10



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: