Cronica Nargaroth - Semper Fidelis

de Morrison

Cronica Nargaroth - Semper Fidelis
Daca ar fi sa dam crezare spuselor lui Kanwulf, albumul Semper Fidelis a fost compus si chiar inregistrat in 2001, cand Nargaroth isi pregatea retragerea de pe scena metalica. Materialul este astfel o declaratie de adio adusa black metalului, dar si un manifest de vesnica credinta fata de acesta. Nu este de altfel prima de acest fel din partea muzicianului german, daca este sa ne amintim si de Black Metal Ist Krieg (A Dedication Monument).

Motivul invocat de Kanwulf pentru o posibila retragere la numai doi ani dupa aparitia albumului de debut Nargaroth este acela ca black metalul din acea vreme se indeparta tot mai mult de adevaratul spirit in care ar fi trebuit, in opinia muzicianului, sa fie compus acest gen de muzica. Cu Semper Fidelis, Nargaroth isi expune propria conceptie asupra black metalului si o face foarte reusit, atat in ce priveste instrumentatia cat si versurile pieselor.

Cu un stil cat mai aproape de black metalul pur, lipsit de artificii, Nargaroth ofera o ora si douazeci de minute de ura ucigatoare, ritm rapid si scream neobosit. Ceea ce la prima vedere poate parea monoton, sunt de fapt niste compozitii exprimand o gama larga de stari de spirit.

Dupa un intro instrumental, tipic albumelor Nargaroth, Artefucked este prima declaratie de credinta fata de black metal, cu screamuri diabolice si instrumentatie dominata de blasturile atotprezente, si nu in ultimul rand de versuri precum: "I no longer hide/My freedom deep inside/ Black Metal - Semper Fi/With my own guilt I will die".

Der Satan Ist's este o piesa in limba natala a lui Kanwulf, cu aceeasi constructie monotona, dar poate tocmai de aceea foarte expresiva. Der Satan Ist's beneficiaza de un pasaj epic, in care vocea recitativa a lui Kanwulf este suprapusa pe fundalul unui cor, probabil bisericesc, rezultatul fiind un contrast plin de expresivitate. Corul apare si in finalul piesei, un outro plin de melancolie, peste care se suprapune inca o data vocea voit diabolica a solistului, anuntand venirea Anticristului.

Vereinsamt aduce in prim plan chitarile, acestea la randul lor urmand un pattern repetitiv, cu o succesiune de riffuri nu tocmai elaborata, dar expresiva, multi comparand acest gen de piese semnate Nargaroth cu Burzum, prin atmosfera intunecata si apasatoare, aproape irespirabila, pe care o reconstituie. Intreg albumul Semper Fidelis sta de fapt sub semnul unei simplitati si repetitivitati, care insa spune mai mult decat multe compozitii complexe, prin atmosfera si prin sentimentul pe care il ghicesti cu usurinta ascuns in spatele instrumentatiei.

Der Leiermann scoate in evidenta iarasi tobele, care au fost inregistrate pe acest album atat cu Occulta Mors cat si cu L'hiver, se pare, Occulta Mors fiind cel care poate fi auzit si pe Black Metal Ist Krieg, vocea lui Kanwulf fiind lasata in plan secund. Scream-ul lui Kanwulf este special, adesea lasand impresia ca solistul pur si simplu isi 'latra' cuvintele.

Semper Fi se deschide cu un scurt cantecel in limba germana, pe un ton vesel, optimist, in genul acelora folosite pentru a scoate in evidenta prin contrast un fapt atroce, dupa care intra in scena vocea lui Kanwulf si din nou tempo-ul 'clasic' al pieselor sale.

Ura, crima, moartea sunt subiectul Hate Song, probabil cea mai agresiva piesa de pe Semper Fidelis, in care cel ce se afla in spatele numelui Nargaroth isi pune toata ura fata de umanitate si motivele pentru care intreaga sa credinta este pusa in propriul ego: "Your lies/Can only fool yourselves/They cannot defeat me".

Into The Dead Faces Of Aftermath este mai mult un interludiu decat o piesa, un pasaj care in orice caz iti da fiori, avand ca tema 'lumea de dincolo'.

Cea mai lunga compozitie, Meine Phantasien Sind Wie Brennendes Laub Nicht Von Dauer, este mai putin agresiva, sentimentul predominat al acesteia nefiind ura, ci nostalgia.

Conceptia intregului album este sintetizata atat muzical cat si tematic in I Still Know, melodia in care Kanwulf isi exprima cel mai succint credinta fata de muzica pe care o compune si careia, asa cum a spus de multe ori, ii va ramane mereu fidel: I still know what Black Metal is all about/Blood, fire and pain/A fight with daemons in your Soul"

Black Vinyl, demo tapes,
Carries sounds and ancient spells.
Black leather, Jeans patch coat,
Boots, spikes, black long hair".

Fara-ndoiala, cea mai potrivita incheiere a unui album precum Semper Fidelis.

NARGAROTH
www.nargaroth.de

Cristina
Nota: 9.7/10

Tracklist:

1.Introduction
2.Artefucked
3.Der Satan Ist's
4.Vereinsamt
5.Der Leiermann
6.Semper Fi
7.Hate Song
8.Into The Dead Faces Of Aftermath
9.Meine Phantasien Sind Wie Brennendes Laub Nicht Von Dauer
10.I Got My Dead Man Sleep
11.I Still Know
12.Outroduction


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: