Cronica Pantheist - Journey Through Lands Unknown

de Morrison

Cronica Pantheist - Journey Through Lands Unknown
Desi bogata in materie de concerte si alte evenimente aferente, Belgia nu a avut foarte multe trupe de oferit pentru scena europeana, cele mai notabile prezente fiind Aborted, Ancient Rites sau Enthroned.

In aceeasi lista intra cu usurinta si Pantheist, despre care totusi nu se poate spune ca in momentul de fata este o trupa belgiana avand in vedere ca numeroasele schimbari de componenta au transformat acest grup in unul englez.Indiferent de nationalitatea fiecarui membru, cert e ca in decursul carierei Pantheist au creat o atmosfera ceva mai speciala in zona funeral doom, probabil cel mai bun exemplu in acest sens fiind albumul O Solitude.

Cat despre Journey Through Lands Unknown, acesta se distanteaza usor de maniera clasica funeral doom, pornind cu o idee muzicala ceva mai complexa ca instrumentatie, aspect ce dauneaza atmosferei care plasata in acelasi context cu O Solitude devine usor lipsita de intensitate.

De aceasta data Pantheist exceleaza prin omogenitatea pieselor, practic nimic nu este interpretat ca spatiu de 'umplutura', toate compozitiile sunt extraordinar de bine gandite in asa fel incat reusesc sa transpuna o serie de emotii generate de obicei de pasajele atmosferice. In acest caz totul e facut de instrumentatie, ce-i drept un pic mai rapida decat ne-am obisnuit, probabil si motivul pentru care starile sunt diferite fata de albumul mentionat mai sus.

Pe parcurs, discul capata chiar si o tenta de progresiv marca anii 70 concretizat mai ales de efectele clapelor extrase chiar din acea era muzicala. Journey Through Lands Unknown este probabil printre putinele materiale unde clapele ocupa un rol crucial in structura pieselor. Exact aceste momente cheie reusesc o transpunere mai usoara intre ce se numeste funeral doom si ce inseamna Pantheist la nivel de inovatie.Cum astfel de albume trebuie mai degraba simtite ca un tot unitar si nu descrise asemenea unei analize muzicale, voi incheia prin a spune ca Journey Through Lands Unknown este un album cu un titlu si o semnificatie aparte deorece Pantheist chiar se avanta in a incerca o alta abordare a clasicului funeral doom. O surpriza extrem de placuta pentru final de an.

Nota: 9,5/10

Gisaz

Tracklist:

Deliverance
Unknown Land
Dum Spiro Despero
Haven
Oblivion
The Loss Of Innocence
Eternal Sorrow
Mourning The Passing Of Certainty (Despair As The Sky Turns Grey)Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: