Dornenreich - Flammentriebe (cronica de album)

de Buvnitz

Dornenreich - Flammentriebe (cronica de album)


Am tot citit prin interviuri ca acesta este ultimul album de metal lansat de Dornenreich. Ca e bine sau e rau ramane de vazut, cert e ca astfel de schimbari nu sunt intotdeauna tragice. Cel mai bun exemplu in acest sens sunt probabil Ulver care au ramas la fel de perfectionisti si dupa ce au trecut la un gen total opus fata de vechiul black metal.

2011 ii gaseste pe Dornenreich oferind probabil capodopera carierei, un album usor mai accesibil decat precedentele materiale avant-gardiste.

Flammentriebe este un amestec ingenios de black metal, folk, progresiv si neofolk (mult neofolk). Elementul avant-garde ramane insa pe primul plan iar acest trio prezinta ascultatorului o atmosfera cum rar mai gasesti in metalul contemporan.

Tocmai contrastul transforma acest album intr-un produs atat de special, modul in care toate aceste elemente se imbina ingenios si atat de cursiv. Vioara are un rol aproape vital in ce priveste compozitia discului, la fel si pasajele vocale interpretate in acel stil pur german pe care l-am intalnit in special la Bethlehem.

Compozitional, vioara si instrumentatia metal sunt doua linii paralele insa intersectia acestora este absolut magistrala. Plus, aviz pentru formatiile de folk metal sau ce vor ele sa cante. Flammentriebe este exemplul perfect de intergrare a acestui instrument in muzica metal. Nu in cantece de bautura sau despre balauri si printese. De altfel Dornenreich a fost printre primele trupe de black metal ce au introdus elemente folk.

Flammentriebe este foarte bine calculat, porneste de la o prima piesa agresiva, echilibrata compozitional si ajunge in momente atmosferice, cu un usor iz de doom metal pentru ca apoi sa porneasca din nou catre black-ul avant-gardist.

Evolutia acestui grup austriac a fost una destul de ciudata insa cert e ca Flammetriebe este de departe cel mai bun album din intreaga cariera Dornenreich si in acelasi timp un pretendent serios la categoria albumul anului in materie de black metal.

Trecand usor peste o analiza amanuntita a pieselor, va lasa cu una din cele mai interesante compozitii de pe album.

Nota: 9,5/10

Tracklist:

1. Flammenmensch
2. Der wunde Trieb
3. Tief im Land
4. Wolfpuls
5. Wandel geschehe
6. Fahrte der Nacht
7. In allem Weben
8. Erst deine Träne löscht den Brand



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: