IX: In Mourning - The Weight of The Oceans (cronica de album)

de Pruna Andrei

IX: In Mourning - The Weight of The Oceans (cronica de album)


Suedezii au avut mereu muzica buna. De fapt toti nordicii au, dar acest concept este deja mult prea dezvoltat in esenta si ar trebui sa scriu o carte ca sa il pot explica. Opeth sunt preferatii mei din aceasta tara, alaturi de trupe precum In Flames, Hypocracy sau Katatonia. Insa aceste trupe au o varsta in muzica si la un moment dat ma gandeam daca acest val de trupe nordice va avea vreodata si un sfarsit. M-am inselat,desigur, deoarece in acest an, am descoperit o noua trupa din aceasta tara, numita In Mourning.


In Morning sunt o combinatie de progressive metal si melodic death metal. Interesant, nu? Doua genuri probabil putin cam diferite, dar cum muzica se dezvolta, orice este posibil. In Morning au scos din 2008 pana acum trei albume, dar am avut ocazia sa ascult numai un singur album, cel lansat anul acesta, intitulat “The Weight of The Oceans”.


Piesele din “The Weight of The Oceans” nu sunt doar combinatii intre cele doua stiluri mentionate mai sus, am reusit sa mai gasesc si urme de doom metal, black metal si chiar putin de core. Per asamblu, albumul are ca tema principala oceanul, ideea fiind sustinuta si de artwork, de numele unor piese, dar mai important, din cauza partilor atmosferice omogene si dezolante din acestea.


In prima jumatate a albumului, influenta Swallow the Sun se manifesta in partile de ritm lente, riff-urile complexe si growl-urile foarte joase. Tobele si bass-ul se simt, iar abordarile brutale de riff-uri in piese “Colossus” si “A Vow to Conquer the Ocean” pot deveni o provocare in problema de identificare muzicala pentru fani. Piesa “Celestial Tear” este mult mai doomish, si din cauza vocii foarte clare, chorus-ului memorabil si chitarii clean, combinata cu masuri superbe pe bass.


“Converge” este o piesa mult mai black dar contine mai multe ruperi de ritmuri si parti atmosferice, si totodata, un solo de exceptie. “Sirens” este o piesa instrumentala pe pian, de genul “Heritage” – Opeth, ce te arunca mult mai mult in starea depresiva a acestui material si te pregateste pentru ceea ce urmeaza. Ultimele trei piese sunt intr-adevar niste capodopere ale acestei trupe. “Isle Of Solace” se simte progressive-ul, mai ales in tobe si armonii. “The Dorwning Sun” este o piesa de nota 10 pentru mine, fiind si preferata mea de pe acest album. Fiind o piesa cu mari influente Opeth din perioada “Blackwater Park”, riff-urile nu te pot dezamagi, soloul de tobe de la sfarsit te lasa fara cuvinte iar vocea este fara indoiala o minunatie. “Voyage of a Wavering Mind” subliniaza culoarea inchisa de doom, ce denota perfectiunea si incheie asa cum trebuie un album foarte bun.


Albumul este incredibil de bine mixat, contine versuri foarte puternice, iar mai presus de toate, In Morning a stiut cum sa contureze aceste idei intr-un artwork de geniu. Din pacate, trupa inca nu este foarte orginala, asa cum am spus si mai sus, ea seamana foarte mult cu alte formatii din aceeasi tara, insa cele mai bune.




Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: