Kypck - Nizhe (cronica de album)

de Buvnitz

Kypck - Nizhe (cronica de album)


Kypck par un foarte bun exemplu pentru acea vorba din strabuni, 'Aparentele inseala.' Kypck este de fapt locul unde s-a desfasurat cea mai mare confruntare de blindate din istoria celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Nizhe este tradus din limba rusa iar Kypck nu sunt din Rusia. E vorba de o trupa de finlandezi unde solistul E. Seppanen este profesor de limba rusa cu diploma la Oxford si cariera de 3 ani la St. Petersburg plus o activitate intensa la ambasada din Moscova.

Nizhe (tradus Lower) este al doilea album din cariera grupului Kypck si din punctul meu de vedere pare o continuare destul de fireasca si 'socialista' a lui Cherno. Ce-i drept tot nu se apropie de perfectiune insa are cateva momente memorabile. Ca orice trupa finlandeza, Kypck se pricep cel mai bine la un anume gen de muzica...doom metal.

Cand vine vorba de Finlanda chiar nu este o surpriza, muzicienii scandinavi isi traiesc de obicei depresia de zi cu zi prin muzica si o transforma intr-o adevarata arta. In cazul Kypck arta vine prin prezentarea concept liric. Instrumentele devin mai degraba o coloana sonora iar Kypck nu exceleaza deloc la capitolul tehnica insa reusesc sa poarte ascultatorul in acea lume stalinista plina de frica si nesiguranta (Allyeya Stalina este un foarte bun exemplu in acest sens). De fapt intregul album poate fi interpretat drept un audiobook al unui roman despre perioada sovietica..asta daca ai cunostinte de limba rusa.

Versurile fac parte exact din acea perioada - Istoria stalinista, bataliile Rusiei, comunism, politica si ideologie. Muzical este doom metal si nimic mai mult. Riffuri apasate, piese lungi, structuri repetitive si de efect. Pentru amatorii de doom metal albumul se poate dovedi un pretendent foarte bun pentru albumul anului. In ce priveste gustatori ocazionali ai genului metal, Kypck se prinde foarte greu si nu e deloc acel gen de trupa accesibila.

La final va lasa cu cea mai 'accesibila' piesa a albumului, Allyeya Stalina.

Nota: 8.5/10

Tracklist:

01. Gifarus
02. Posle (After)
03. Allyeya Stalina (The Alley Of Stalin)
04. Chuzhoj (Stranger)
05. Felitsa
06. Razryv (Rupture)
07. Burlaki Na Volge (Burlaks On The Volga)
08. Bardak (Brothel)
09. Tovarishcham (Comrades)
10. Vals Smerti (Death Waltz)



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: