Mediocracy - Human Progress - Endless Regress (cronica de album)

de Buvnitz

Mediocracy - Human Progress - Endless Regress (cronica de album)


2010 a insemnat o adevarata anomalie in peisajul autohton. Nu cred ca am avut vreodata un asemenea val de trupe si albume de calitate, de fapt nu cred ca in 2010 am auzit un album romanesc care sa nu sune asa cum trebuie, cel putin la un nivel decent.

Ciudat este ca 90% trec cu usurinta peste acel nivel al decentei si ajung in punctul in care il pui pe repeat in defavoarea unor nume consacrate 'de afara'.

Finele lui 2010 vine cu o noua supriza si anume primul full-length semnat Mediocracy, una din putinele trupe ramase in planul autohton ce alege o cale DIY si o respecta pana in ultimul detaliu. Dovada o face si acest album, inregistrat live, lansat la o casa de discuri independenta si gratuita impreuna cu o campanie media practic nula. Stirea a venit ca o bomba, in ideea in care 'Suntem Mediocracy, aici aveti albumul nostru, auditie placuta.'

Inregistrarea live presupune mult curaj si pricepere, nimeni nu e editat, nu se corecteaza tobele, nu se mascheaza vocea si nici nu se distorsioneaza chitarile. O inregistrare live pare o dovada foarte sincera a muzicii pe care o prezinti iar in cazul Mediocracy sinceritatea este un cuvant de baza.

Sinceritate ce se prezinta si in termeni conceptuali cu foarte multe referiri la dreptul la libera exprimare, egalitatea intre oameni si rase, democratie sau schimbari in mentalitatea umana.

Atat liric cat si muzical 'Human Progress - Endless Regress' este un disc 'straight to your face'. Si daca e sa facem comparatii (desi nu ar trebui) cea mai apropiata trupa ce imi vine acum in cap este Disfear. Sunt foarte multe idei de crust insa si pasaje de post-metal sau sludge, lucru foarte rar intalnit pe la noi.

De altfel sectiunea ritmica nu este una extrem de complicata (pedala simpla, premierul si cinelul fac legea pe acest disc) insa compozitia este agresiva, directa si fara compromisuri. Punctul forte la acest album este continuitatea sa. Desi fixat pe o singura directie (deci fara iesiri masive de decor), pasajele sunt foarte bine legate si trecerile bruste de la acel crust-punk la post-metal sunt de bun augur si cat se poate de logice. Abordari foarte interesante gasim in partile melodice, fie ele punk sau metal.

Si ce-i drept, vocea se potriveste de minune cu intregul concept Mediocracy. La fel de directe, partile vocale reusesc sa inspire acel sentiment de furie, disperare si in final o nevoie de schimbare.

Avand in vedere ca acest album este disponibil gratuit ar fi si pacat sa nu-l ascultati. Mai ales daca v-ati dat si voi seama ca in Romania au inceput sa apara trupe!

Downloadeza-l de pe Asiluum!

Nota: 9/10

Tracklist:

01. Mediocracy – Mediocracy
02. The Enemy
03. Said And Done
04. A Way Out
05. Free Words
06. Answers
07. Changes
08. Suffocation
09. Human Progress



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: