New York Dolls - Cause I Sez So

de Brashvox Attila

New York Dolls - Cause I Sez So

Multi cred ca Punk-ul a inceput si s-a terminat cu Sex Pistols. Sau mai rau, cu The Offspring si Green Day. Pana in 1977 si la "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols" s-au intamplat multe, intre altele, managerul Malcolm McLaren a lucrat si pentru americanii New York Dolls.

Piesa "Personality Crises" de pe albumul de debut auto-intitulat din 1973 le-a adus ulterior si faima de Punkeri, dar in mare parte sunt responsabili si pentru linia Glam. Radacinile trupei se trag din Rhythm And Blues si influentele majore sunt The Rolling Stones, MC5 si The Stooges. Cu toate ca trupa s-a infiintat in 1971 nu concureaza discografia celor din Kiss. Dupa al doilea album lansat in 1974 „Too Much Too Soon” si turneul care a urmat, formatia s-a destramat. Influenta lor insa se regaseste intr-un sir lung de formatii Rock, Glam si Punk: Ramones, The Damned, The Clash, Dead Boys, The Smiths, Sigue Sigue Sputnik, Kiss, Hanoi Rocks, Motley Crue, Faster Pussycat, JetBoy si Guns N' Roses.

In 2004, Morrissey (ex-The Smiths), vechi fan al trupei, a reusit sa readuca cei trei supravietuitori: David Johansen (voce), Sylvain Sylvain (chitara) si Arthur Kane (tobe) pentru Meltdown Festival-ul de la Londra. De aici a fost doar un pas nou album, „One Day It Will Please Us to Remember Even This” in 2006, un disc realizat cu aportul lui Steve Conte (chitara), Sami Yaffa (bas), Brian Koonin (pian) iar in locul veteranului Kane, Brian Delaney la tobe si avand invitati speciali ca Michael Stipe (R.E.M.), Tom Gabel (Against Me!) si Iggy Pop. „Cause I Sez So” este al 4-lea album al trupei, a fost lansat pe data de 5 mai si cele 12 piese au fost imprimate in aceeasi formula ca precedentul material, de productie s-a ocupat Todd Rundgren, producatorul care a ingrijit si primul material al formatiei din 1973. In aceste conditii nu este surprinzator ca sunetul a revenit spre Punk comparativ cu precedentul disc axat mai mult pe directia Glam. In paranteza fie spus, Todd este producatorul albumului Meat Loaf'' „Bat out of Hell”, dar a lucrat si cu artisti ca Badfinger, Bad Religion, Patti Smith, XTC, Cheap Trick si un sir lung de alti Rockeri celebrii. Prima piesa, cea care da si titlul albumului este si primul extras single si o gasiti si pe pagina de MySpace s a formatiei.

Este un Rock’N’Roll relaxat, imbibat cu un sunet retro, asa cum este tot discul. „Muddy Bones”, „My World", „Nobody Got No Bizness" (condimentat cu putin Funky) si „Exorcism of Despair" sunt toate piese ce amintesc de timpuri apuse, de Rock-ul original, simplu, redus la minimal si fara floricele, dantelute si alte artificii digitale, trucuri de studio. „Better Than", „Lonely So Long" si „Ridiculous" sunt piese mai lente in abordari diferite, primele doua predominant acustice, ultima cu gust de Blues de bar, un alt fel de inapoi la radacini. „Making Rain" este cel mai aproape de ce numim noi o balada, are un groove dragut, chitara electrica aduce nuante fine de Country in compensatia chitarei reci, piesa creste frumos, ca natura dupa ploaie. Cea mai interesanta piesa a albumului este „Drowning", mai moderna si mai colorata, usor Psihedelica, dar la fel fara multe artificii, totul este redus la schelet si la abordarea directa. Discul contine si un remake al piesei „Trash” de pe primul disc si un bonus iTunes „Lipstick, Powder & Paint". Pentru nostalgici (si fani Ramones), este o delectare, in peisajul modern al materialelor supra produse si cizelate, este o oaza de relaxare. In plin sezon de marsuri, acesta este un disc „straight” intr-o lume tot mai „gay”.

Cronica scrisa de brushvox pe Blogul sau de pe METALHEAD

Pot ajunge oficial la zona de Cronici de Albume sau De Concerte si cronicile voastre daca le postati pe blogurile personale de pe METALHEAD. Tot ce trebuie sa faceti e sa aveti cont, sa fiti logati iar din meniul din drepta sus sa selectati Blogul Meu (la Optiunile mele). Spor si felicitari celor care au scris !



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: