Nightpray - Dreamocracy

de Buvnitz

Nightpray - Dreamocracy

I want you to get up right now and go to the window, open it and stick your head out and yell, I am mad as hell and I'm not going to take this anymore.

Este un citat clasic extras dintr-un film la fel de clasic intitulat Network, pe care nu stiu daca multi dintre voi l-au vazut insa cert e ca se potriveste de minune cu ideea acestui nou album Nightpray si bag de seama ca nu degeaba acest citat a fost introdus chiar la inceputul discului.

Nightpray este proiectul lui Costin Chioreanu (Twilight13Media), de fapt ramasitele lui Subway Night Orchestra. Tin minte ca atunci cand a aparut primul Nightpray am ramas destul de confuz, de fapt am evitat sa scriu o recenzie tocmai in ideea in care sa nu ofer o 'analiza' gresita a produsului.

Intre timp perspectiva mea asupra muzicii a evoluat, iar din fericire proiectul Nightpray a ramas la fel de dificil si imprevizibil. Atat de dificil incat e inutil sa cataloghezi acest album in aria vreunui gen muzical. Insa e foarte recomandat celor care traiesc cu impresia ca in Romania exista doar trupe banale ce nu au mai nimic de oferit. Eu personal ma bucur ca avem doar cateva trupe care sunt in stare sa ofere nu doar un concept muzical cat si unul liric pe masura. Poate avem nevoie mai mult de esente mici decat cantitati industriale. Dar asta e alta problema.

Poze Poze_MH -

Revenind la Dreamocracy, discul este inregistrat in colaborare cu Mr. S (Satanochio, Extinction Algorithm), Marius Costache (Discordless), Ana (Parachute Pulse), Napalm (Cap de Craniu) si basistul norgegian Clandestine, pe care cunoscatorii genului il stiu foarte bine din proiectul Dodheimsgard.

Tin sa spun ca deja la a cincea auditie ma tot intrebam cum ai putea sa cataloghezi acest disc. La prima vedere este un produs avantgarde, doar ca pe parcurs iti dai seama ca si acest avantgarde a devenit un stil foarte complex in care se pot introduce cu usurinta elemente aflate la pol opus. In cazul de fata pot da exemplu piesa Black Coffee With Purple Dust unde avem un iz de jazz, ba chiar ultimele secvente ale piesei prezinta un fundal sonor al unei cafenele din anii 50-60.

Piesa urmata de o schimbare brusca de atmosfera cu Euology In Cloak Flat, compozitie construita in jurul unei voci ce imi aduce usor aminte de imaginea Arcturus. Avem aici o poveste spusa din perspectiva unui bufon sau mai degraba nebun, voci suprapuse si foarte frumos structurate.

Compozitia este bine pusa la punct si daca la inceput piese ca Stars On The Run si September Highways merg dupa o constructie logica si definita, odata ajunsi la Intermission: Learning To Feel Pass ne dam seama ca avem de fapt un preludiu pentru ce urmeaza.

Structuri ale chitarelor construite in asa fel incat doar Costin stie cum reuseste, partituri la fel de 'indraznete' si nu in ultimul rand o voce incredibil de expresiva. La prima vedere lasa impresia unei aglomerari inexacte de sunete insa cert e ca deja fiecare auditie iti ofera cate o surpriza pentru ca in final sa ajungi sa te intrebi: 'Dar cum a avut ideea sa compuna asa ceva?'

Poate pe alocuri dificil de inteles insa chiar si aceasta categorie de public ar trebui sa recunoasca faptul ca avem in fata un experiment unic pentru teritoriul autohton.

In orice caz, pentru a doua parte a discului, unde muzica e la fel de nebuna ca si atmosfera si mesajul transmis, Black Cofee With Purple Dust apare exact la momentul potrivit si vine ca o gura de aer proaspat.

Finalul e la fel de expresiv si incheie cu o idee pe care multi ajungem sa o ignoram: Devenim un produs, devim clone.

Va recomand cu mare caldura acest produs pe care il puteti downloada gratuit de pe site-ul Asiluum.

Si nu in ultimul rand, evitati catalogarea. E inutila.

Gizas

Nota: 9,5/10

01. Lights Out
02. Stars On The Run
03. September Highways
04. Falling
05. Intermission: Learning To Feel Less
06. The Long Distance Passenger’s Anthem
07. Shadow’s Apartament
08. Black Coffee With Purple Dust
09. Eulogy In Croak Flat
10. How Many Days, How Many Fairytales
11. Door 11



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: