Planks - Funeral Mouth (cronica de album)

de Buvnitz

Planks - Funeral Mouth (cronica de album)


Una din cele mai surprinzatoare aparitii pe acest an provine din Germania si activeaza sub numele Planks, un amestec extraordinar intre ce putem numi, hardcore, punk, crust si post-metal.

E adevarat ca incercarea de a combina atmosfera black metal cu muzica hardcore sau sludge se poate dovedi o sarcina extrem de dificila, Tombs este poate cea mai celebra manifestatie de acest gen din noul val american, desi Planks se pot compara mai degraba cu canadienii din Titan cu diferenta ca aceasta trupa insista mult pe pasajele atmosferice, semi-acustice, spre deosebire de alte formatii ale genului unde primeaza instrumentatia distorsionata in ideea de a reda o atmosfera cat mai tensionata.

Foarte interesanta abordarea soundului chitarelor, un ansamblu de efecte ce pornesc de la cele mai 'curate' note si pana la pasaje de traforaj tipic black metal. Piesele de pe Funeral Mouth raman echilibrate ca structura, gandite logic, compuse in asa fel incat pastreaza o atmosfera constanta. Notele in sine, impinse de o sectie ritmica pe masura, formeaza un plan fonic extraordinar de precis daca e sa judecam dupa starea psihica indusa de acest tip de muzica.

Piesele nu exagereaza ca durata la fel cum nu se insista pe idei ci se trece din pasaj in pasaj in ideea de a pastra o continuitate muzicala dar si o stare impusa inca de la primele note. Trebuie remarcate calitatea momentelor sludge/crust, dovada a backgroundului muzical.

Un album ce nu forteaza idei revolutionare in acest tip de muzica ci - din contra - are la dispozitie elemente bine definite pentru a oferi un material discografic extraordinar. Ar fi foarte interesant sa vedem aceasta formatie live.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: