Vama Veche - Am sa ma intorc barbat (cronica album)

de Andrei Badila

Vama Veche - Am sa ma intorc barbat (cronica album)


Desi suntem in perioada metalului, am pus mana pe un album de mult pierdut de la o trupa care nici macar nu mai exista.Acest album spune povestea pe care o traieste un simplu soldat. Numele albumului este Vama Veche- Am sa ma intorc barbat si povesteste tragedia soldatului Andrei Gavrila.

Inceputul este Uvertura,aproximativ 5 minute, o compozitie simfonica ce ne aduce aminte de Uvertura de pe Athenaeum de la Iris dar aia este o alta poveste.Albumul continua cu Prologul ,prin care ne este spus sfarsitul si gandul de sinucidere care il bate pe Andrei.

18 ani exprima fericirea lui Andrei odata cu terminarea examenelor dar nu trece mult si mama sa primeste scrisoarea de inrolare pe numele fiului sau.

Trecerea si Drumul arata schimbarile prin care trece Andrei devenind dintr-un baiat visator un soldat adevarat.Prima sa intalnire cu plutonierul,cei va deveni pe parcursul intregii povestiri dusman de moarte , este Cazarma .Din primele sale luni , Andrei este parasit de prietena sa , Raluca , spunand ca nu poate sa astepte un an.Afland asta el trece prin niste schimbari , care isi arata consecintele in Betia.

Desi intalneste o alta dragoste in Curva Regimentului , armata il afecteaza mult prea tare , in special plutonierul , care mereu isi bate joc de el.Andrei incearca sa supravietuiasca acestei torturi dar gandul sa isi puna capat zilelor il doboara.In Prolog spune chiar el:"Mai e o clipa pana glontul imi va mangaia tampla dreapta..."

Epilog.Melodia care intr-o vreme facea ravagii.Acum numai la indragostiti sau la tineret o mai auzi.Desi , dupa parerea mea este melodia perfecta care poate sa incheie aceasta opera rock de mare exceptie , nu o mai aud nicaieri.La fel cum Eclipse incheie minunatul DARK SIDE OF THE MOON la fel epilog incheie Am sa ma intorc barbat.

Un album care trebuie sa existe in fiecare casa,Am sa ma intorc barbat este una dintre cele mai bune opere rock de la The Who incoace.:)



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: