Virus - The Agent That Shapes The Desert (cronica de album)

de Buvnitz

Virus - The Agent That Shapes The Desert (cronica de album)


Carl-Michael Eide este un fel de semizeu al scenei avant-gardiste, albumul The Black Flux (2008) fiind catalogat drept o adevarata capodopera mai ales dupa nefericitul accident cand Eide a cazut de la etajul cinci. De notat ca acest Eide a fost tobosarul care a inregistrat un album monumental pentru scena avant-garde, Dodheimsgard - Supervillain Outcast.

Iar colaborarile nu se opresc aici. Aura Noir, Cadaver, Ven Buens Ende sau Ulver sunt doar cateva din acestea.

E destul de greu de pus in cuvinte acest album. Avant-gardul este dus la superlativ insa de aceasta data intr-o nota mult mai accesibila. Piesele au in genere o mare influenta si anume Piggy D'Amour, chitaristul Voivod.

Armoniile par de fapt un omagiu adus celebrului chitarist dar lasa loc pentru note disonante, riffuri directe, repetitive insa atat de memorabile.

Daca ne referim la stilul avant-garde prestat de Eide atunci trebuie retinut ca exista o diferenta intre Virus si avant-garde black metal. O mare diferenta chiar. Virus este mai degraba orientat spre genul experimental al anilor 70 iar vocea lui Eide pare scoasa din compozitiile King Crimson.

Singurul material lansat recent ce a reusit sa ofere o asemenea atmosfera a fost albumul de debut Ghost iar acest The Agent That Shapes The Desert vine in intampinarea celor care au gustat Opus Eponymous.

In plan general acest disc nu anunta o departare masiva fata de The Black Flux ci doar schimba usor directia. Totusi se simte usor prezenta unor idei parca extrase din atmosfera Dodheimsgard.

Daca aveti chef de ceva structuri jazz, note total iesite din context si in mare una din cele mai ciudate trupe la ora actuala, atunci acest The Agent That Shapes The Desert este albumul potrivit. Si desigur ca albumul nu va fi inteles de oricine.

P.S.: Linia de bass este exceptionala.

Nota: 9/10

Tracklist:

1. The Agent That Shapes The Desert
2. Continental Drift
3. Chromium Sun
4. Red Desert Sand
5. Intermission: Furnace Creek
6. Dead Cities Of Syria
7. Where The Flame Resides
8. Parched Rapids
9. Call Of The Tuskers





Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: