Cult Of Luna: Speram ca Romania sa devina cea mai placuta surpriza (Interviu)

10 Aprilie 2013 Buvnitz

Cult Of Luna: Speram ca Romania sa devina cea mai placuta surpriza (Interviu)

In pregatirea concertelor pe care formatiile Cult Of Luna, The Ocean si Lo le vor sustine in Romania, am stat de vorba cu Johannes Persson, chitaristul si solistul formatiei suedeze Cult Of Luna. Despre noul album, evolutia muzicala dar, modul de viata dar si concertele din Romania puteti afla din interviul de mai jos.

Somewhere Along The Highway a fost inregistrat in doar o saptamana in timp ce Vertikal a avut nevoie de mai mult de patru ani pentru a vedea lumina zilei. Ce diferente exista intre aceste doua lansari?

Da, e adevarat ca a durat mai mult decat ne asteptat. Insa sunt doua albume diferite, Somewhere Along The Highway a fost compus si inregistrat intr-o perioada in care aveam o directie clara in timp ce pentru Vertikal a trebuit in primul rand sa decidem ce directie vom aborda. Acesta a fost unul din procesele indelungate pentru ca ideea cu Metropolis nu a aparut din senin. Am inceput sa ne trimitem pe mail tot felul de imagini, idei care puteai fi materializate. Intre timp am realizat ca multe din imaginile alese au legatura cu Metropolis.

Aveam ideea insa nu aveam o casa de discuri care sa ne sustina iar asta a fost un alt impediment in lansare pentru ca practic nu exista nimeni care sa ne impuna un termen limita. Insa pentru noi a fost probabil cel mai bun lucru pentru ca nu am vrut sa grabim procesul, am compus multe piese care nici nu au ajuns pe album. O alta problema a fost faptul ca fiecare traim in orase diferite si de ceva ani avem familii si obligatii pe care nu le putem ignora. In plus, am vrut un album care poate demn de numele Cult Of Luna.

Metropolis poate fi interpretat drept o legatura intre trecut si viitor. Consideri ca formatia a avut nevoie de un salt in viitor, pastrand insa proportiile trecutului?

Vertikal este un album care pastreaza o legatura cu ultimele doua discuri. Insa este un pas in necunoscut, un pas care poate deveni inconstient..insa pentur noi a parut natural, din multe puncte de vedere. Ideea a fost de a transpune un sentiment urban futuristic intr-o tema muzicala, am vrut sa exploram cu tot ce poate insemna futuristic, opus a tot ce inseamna traditional.


Acesta este unul din motivele pentru care ati folosit mai multe parti electronice ca in trecut?

Nu neaparat, insa am vrut sa compunem o muzica cat mai buna. Pentru noi a parut un lucru natural, partile electronice au un feeling foarte conceptual.

Stiu ca in acest an aniversati 15 ani. Exista planuri pentru o aniversare speciala?

Poate ca da, poate ca nu..daca ar exista atunci nu vreau sa stric surpriza.

Te surprinde faptul ca la inceput erati catalogati drept o trupa ce are ca inspiratie lucrarile Isis si Neurosis iar in 2013 sunteti trupa care a ajuns la un nivel la fel de mare ca cele doua amintite? Multi va considera in acest moment liderii scenei post-metal.

Habar n-am, nu suntem o trupa activa nici macar cand vine vorba de comunicare. Din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat mare lucru, suntem aceeasi pusti care au pus mana pe chitara...e adevarat ca nu ma asteptam sa ajungem atat de departe, suntem totusi nascuti si crescuti intr-un mic oras din Suedia. Insa Cult Of Luna este cel mai frumos lucru care ni s-a intamplat.

Am observat ca toti membrii Cult Of Luna sunt vegetarieni si vegani. Cum ai incuraja acest mod de viata?

E foarte complicat. Nu e ca si cum manipulezi pe cineva pentru a nu manca carne. Nu...nu de putine ori s-a putut observa faptul ca animalele au un nivel de inteligenta ridicat si cred cu tarie ca putem invata foarte multe de pe urma acestor experiente. Putem invata in primul rand despre natura umana pentru ca pana la urma si noi ne tragem din maimuta. A respecta animalele si a le ajuta mi se pare cu adevarat un lucru uman. Nu pot intelege sau accepta barbarismul, modul constient in care populatia alege acest mod de hrana. O alege in mod constient...alege sa-si bata joc de fiintele alaturi de care convietuiesc pe acest pamant. Carnea iti distruge corpul din multe puncte de vedere, in special la nivel mental.

Sunt vegetarian de 20 de ani si ma simt mai bine ca niciodata. Sunt mult mai calm, sunt mult mai intelegator, sunt de 10 ori mai sanatos. Pana la urma e vorba de respect pentru cei ce convietuiesc alaturi de tine.

Ajungeti pentru prima data in Romania. Aveti asteptari, emotii?

Am o prietena romanca care m-a intrebat luna trecuta ce naiba cautam in Romania. Personal sunt foarte bucuros ca ajungem acolo pentru ca Romania este singura tara din Europa unde nu am cantat pana acum! Si avem chiar doua concerte programate.

Sunt la curent cu ce se intampla in Romania, in special cu diferentele majore intre clasele sociale. Chiar am citit un articol zilele trecute despre un cersetor roman ajuns pe strazile din Stockholm care ulterior s-a intors in satul sau natal. Un reporter suedez l-a urmarit in calatoria sa pana acasa si a relatat despre nivelul de saracie din sat si diferenta majora a clasei economice raportate cu orasele majore.

Stiu ca Romania are un peisaj extraordinar si stiu ca Bucurestiul si Timisoara sunt doua orase cu un trecut istoric bogat, abia asteptam sa cantam acolo. Nu stiu ce asteptari sa am de la cele doua concerte, noi vom veni pregatiti cu un setlist de 90 de minute, o ocazie speciala tocmai pentru ca nu am fost niciodata in tara voastra.

Avand in vedere ca este prima data cand cantati in Romania, pregatiti un setlist special?

Stii, nu vad sensul in a povesti despre piesele pe care o trupa le va include in setlist. Mi se pare ca strica intreaga atmosfera. Ce rost mai are sa mergi la concert daca deja ai pe foaie toate piesele din seara cu pricina? Da, probabil ca vom avea un setlist special insa la fel de probabil vom decide ce piese cantam la cateva ore inainte de concert.

Exista pe Vertikal un detaliu ce nu a fost inca observat de public? Ceva secret?

Da, chiar exista si ma mir ca oamenii nu si-au dat inca seama. Exista o tema comuna, prima parte o auzi pe The One, e exact ultima parte din Passing Through iar aceeasi tema continua pe alte 4 piese. Sunt surprins, ma asteptam ca cineva sa-si dea seama de asta.

Faptul ca ati ales Metropolis ca sursa de inspiratie are legatura cu jobul tau in domeniul filmului?

Nu, a fost doar o coincidenta. Insa ascult multa muzica de film...

Am observat ca ati folosit deseori cuvintele 'monoton' si 'repetitiv' pentru a descrie acest album. Mi se pare ca nu e deloc genul de album repetitiv...

Poate ca ideea a fost gresit interpretata. Muzica avea sa fie o intereptare a unui sunet mecanic, a unei fabrici...am vrut sa inregistram compozitii mult mai apasate, mult mai statice. Am experimentat cu multe obiecte metalice, zgomotele produse de acestea...

Cuvinte de final pentru Romania?

Sper ca Bucuresti si Timisoara sa fie cele mai placute surprize din acest turneu.

Reveniti pe scena dupa o pauza de cinci ani, Cult Of luna se afla in turneu de promovare a noului album Vertikal, disc ce se bucura de punctaje maxime in revistele de specialitate, BBC spunand despre acest material: 'A superb sixth studio album from the envelope-pushing post-metal Swedes.'. Cult Of Luna ramane si in ziua de azi singura formatie dupa Metallica care a primit o nota de 10 in publicatia Metal Hammer.

Turneul european include concerte in tari precum Anglia, Franta, Spania, Portugalia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda, Cehia, Italia sau Germania, urmand ca la finele lunii aprilie formatia sa ajunga si in Romania pentru doua concerte ce vor avea loc pe 29 aprilie la Bucuresti (Club Silver Church) si 30 aprilie la Timisoara (Club Daos).

Cult Of Luna ramane una din cele mai importante formatii din scena metal iar acest lucru se poate vedea cu usurinta si in ce priveste interesul acordat acestui turneu. Mare parte din concertele programate in Europa sunt deja sold out.

Pentru concertele din Bucuresti si Timisoara au inceput deja sa apara comenzi de bilete din Bulgaria si Serbia

Biletele au fost puse in vanzare exclusiv on-line via www.metalhead.ro/bilete si Iabilet.ro

Bilete Cult Of Luna Bucuresti - Silver Church

Bilete Cult Of Luna Timisoara - Daos Club


Platesti cu cardul, primesti pe mail biletul, indiferent ca ai luat un bilet sau 20, vii cu biletul sau codul la intrare si te bucuri de concert !

Biletele sunt disponibile la urmatoarele preturi:

45 lei - pana pe 31 decembrie
55 lei - pana pe 28 aprilie
65 lei - in ziua concertului

80 lei - bilete speciale ce asigura intrarea la ambele concerte.

CULT OF LUNA este un grup suedez de post-metal format in orasul Umea. Grupul a luat nastere in 1998 din ramasitele formatiei Eclipse si a dobandit rapid aprecieri si respect in scena underground internationala, lansand doua materiale de exceptie, Cult of Luna (2001) si The Beyond (2003).

Totusi, adevaratul succes l-au obtinut in 2004 odata cu lansarea lui Salvation, o reala capodopera a muzicii metal, notata la acea vreme cu 10/10 de revista Metal Hammer. A fost singurul album dupa Metallica - Black Album care a reusit sa obtina un punctaj maxim in topul celebrei reviste britanice.

2006 a insemnat lansarea unui nou album intitulat Somewhere Along The Highway, un disc conceptual despre singuratatea masculina. Discul a fost extraordinar de bine primit in presa si scena mainstream, Decibel declarand ca 'acesta este albumul care depaseste orice standard american al genului post-metal'. Albumul a primit titlul pentru 'Best rock'metal album of the year' in cadrul premiilor G3 Awards.

Doi ani mai tarziu apare albumul Eternal Kingdom, un alt material conceptual bazat pe jurnalul lui Holger Nillson ale carui scrieri au fost descoperite chiar de membrii trupei sub ramasitele unui azil de nebuni.

CULT OF LUNA vin in Romania pentru a-si promova noul album intitulat Vertikal, primul dupa o pauza de cinci ani. CD-ul este influentat de filmul Metropolis, o calatorie halucinanta in lumea masinariilor si a repetitiei.



The Ocean - Peste 500 de concerte in toata lumea, support band pentru Opeth, Anathema, The Dillinger Escape Plan, The Black Dahlia Murder, Cult Of Luna, Isis, 8 ani de existenta, un colectiv transformat intr-o trupa: The Ocean.

'Oamenii cu care lucrez acum sunt exact acei indivizi pe care i-am cautat. Este o evolutie naturala in care ne implicam mai mult ca niciodata.' declara Robin Straps, chitaristul formatiei. 5 siluete, corpuri ce completeaza un show de lumini creat de la zero, alaturi de o experienta video conceptuala ce insoteste o discografie ce lasa mereu loc pentru a redescoperi muzica odata cu fiecare auditie.

E inutil sa numeri cati oameni au trecut prin The Ocean. Straps sustine ca este vorba de peste 40 de muzicieni insa nimeni nu-si aminteste cu prezicie. Unii au murit, altii au cazut in patima bauturii in timp ce restul au disparut...

Cea mai noua creatie The Ocean este un dublu CD conceptual intitulat Helliocentric/Antropocentric, cele mai bine primite materiale discografice din istoria trupei. Acest dublu CD a avut nevoie de doi ani pentru a fi compus si inregistrat. Din punct de vedere artistic si liric, albumele reprezinta o critica fundamentala si filozofica a crestinismului.

Lo! - Una din cele mai promitatoare formatii australiene, debutul Lo! a aparut in 2010, o muzica inspirata din sonoritatile sludge, post-metal si hardcore fapt ce i-a asigurat acestei tinere formatii un turneu alaturi de Doomriders si Russian Circle. Potentialul formatiei a ajuns pana in Germania, in mainile lui Robin Straps, chitaristul The Ocean si propietarul Pelagic Records. Sludge, hardcore, noise sau doom, Lo! vor impresiona in mod cert publicul prezent la cele doua concerte din Romania.


Concerte recomandate: