Cronica Dark Lunacy - The Diarist

de Morrison

Cronica Dark Lunacy - The Diarist

Autointitulati Dramatic Death Metal, formatia italiana Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist a lansat un nou album, al patrulea in numar oficial, al 5-lea inclusiv MCD-ul Silent Storm din 1998, Album intitulat The Diarist, scos in label independent. Tema albumului continua dezolatia razboiului. World War II pare o sursa inepuizabila de inspiratie pentru ciudatii liristi de la Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist. Exemplificativ pentru numele formatiei pare a fi tocmai nebunia caracteristica absurdului primitiv belic, foarte intunecat speculata de italieni intr-o noua incercare reusita de materializare a psihismului aflat pe marginea abisului.

Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist
Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist


Fara vorbe goale.

Iar daca instinctele nordice de walkiri cornorati cu spartani care mananca, se psa si ft numai batalii eroice pe meleaguri etern izbavite merg mana in mana cu speed de baterie a la Manowar & Comp, sa vorbesti prin limba lui Stalin despre onoarea de a lupta intr-un razboi in care sobolanii sunt sursa primara de inspiratie in catarea pustii reci cu gloante de Stalingrad, in mod clar ai de-a face cu o luciditate adusa la limita absurdului.

Iar daca aceasta lipsa de sens este comentata prin chitari dure si voce ultragiata, non-sensul capata un contur razbit: 'Shine to me, I die', incheie Aurora, prima piesa a albumului concept de formatie.

The Diarist nu este o noutate in termeni Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist. Este tocmai inregistrarea atasata a ceea ce s-a inceput mai ales prin Devoid. Daca s-ar face un joc de impuscaturi dupa melodiile si temele Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist, ar avea un succes de box-office imens. In schimb, Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist sunt nimeni pentru multi metalisti convinsi, speriati probabil de inflexiunile pur rusesti, tematoare in materie de amintiri pentru cei din Romania si inutile si deprimante la modul sec pentru occidentalii convinsi.

Arta suprarealista isi afla multe puseuri in death Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist. Greu digerabil. Nimic cunoscut, chiar daca nu inovator, dar o disperare mult prea subtila. Corul rusesc din Aurora ne spune multe noua, ortodoxi fiind, poate si celor gregorieni; insa sacrilegiul riffurilor dure impun un cu totul alt respect tacerii vocilor in melanj. Doar sub forma death mesajul are aceeasi potenta melodica, ragusita de strigate.

Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist
Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist


In definitiv, tot sunetul albumului este o pledoarie pentru tacere. Durerea naste tacere chiar si in mijlocul torturii. Primul avantaj al albumului si al intregii discografii Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist este reusita de grandoare exprimata nu prin tropaituri de cai ci prin cadenta de cizme. Absintul corului nu induce poarta spre Walhala ci mai mult, spre motivul insasi existentei oricarei Walhale, izbavirea din kkat.

Atentia pentru detalii: Play Dead este o invocatie testament, deschisa de o parada militara in surdina direct continuata de primele note zdranganite de chitara. The Diarist incepe prin typewrite sound check, dactilografierea discursului marelui comandant X (?) in insasi rusa materna, pentru a intra in melodie prin simple note de pian.

Backing-ul nu se termina deloc aici. Fara

versuri

propriu-zise, plansetul unui infant impinge mai departe ultimele coborari de alarma de bombardament iar finalul de masina de scris supura din insasi tracadarea unei mitraliere; ambientul este un alt fel de a marca imaginatia melodica a unui cor absent. Melodia se incheaga perfect din baterie, pian si bas, nefortata dar extenuanta prin puterea sunetelor. Un minus pentru vocea aproape de pop din intro-ul Snowdrifts.

Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist
Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist


Ma racaie pe nervi complet. Pentru 15 secunde doar. Growl-ul intra neasteptat pe chitara iar vocea pop se transforma din doar acompaniament intr-un siflid respiro de gothic in cel mai pur efect. Cand stii sa si faci ceea ce declami, inseamna ca ai trecut de simple statement-uri: 'I realize how much you can hurt me, silence', e reason to be al albumului, exorceza Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist.

Bemolurile triste de Radiohead deschid On Memory's White Sleigh complet surprinzator si brutal fata de strigatele ce le urmeaza. O singura voce este posedata de mai multi demoni fara a fi nimic dubios in materie de paranormal. Este doar un om care spune in numele altor milioane de alti oameni despre alte milioane de oameni. Corul doar arata inspre growl.

Este o imensa realizare a death-ului. Pacat de aceeasi voce pop din ante-final. No way! O parere personala pe care nu vreau sa o impun. Dar vedeam mult mai potrivita o voce feminina ragusita sau macar soptita. Nu acealasi lucru pot spune despre pseudo orchestra apoteotica. Reusit lucru. Fara instrumente clasice, fara vioara anterioara, doar sintetizator.

Un beneficiu prin plaja larga de efecte. Fanfara din inceputul lui Motherland (probabil nesintetizata), doar 2 secunde, circar tratata, afect maxim. Daca o persona de sex feminin ar asculta si ar intelege conceptul albumului, in mod sigur ar plange. Pentru ceilalti, soldati, ar tipa.

Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist
Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist


Un album foarte bine construit, matur in intregul sau, neplictisitor, orchestrat pe mai multe planuri, atragator prin exotismul sau. Fara sa stiu preferintele membrilor formatiei, incantat am aflat de pe site-ul lor oficial tributuri My Dying Bride si Pink Floyd. In mod clar nu i-am supraapreciat, nu am interpretat gresit intentiile lor. Cronica Cronica Cronica Cronica Dark Lunacy - The Diarist - The Diarist - The Diarist - The Diarist au reusit sa inchege nu numai o formatie dar chiar o filosofie death. Filosofia mortii constiente.

Am ascultat cu cea mai mare placere Devoid. Nu am ramas cu ceva semnificativ de pe Forget Me Not din 2003, probabil pentru ca l-am ascultat la gramada, cand am avut la indemana intreaga discografie, fara sa insist si cu Varen'ka in cap. The Diarist nu mi-a atras atentia la inceput. Dar orice secunda de muzica s-a dovedit un recital de mesaje. Nice work.

DARK LUNACY
www.darklunacy.com
www.myspace.com/darklunacy

RigaCrypto
Nota: 9.9/10

Tracklist:

1.Aurora
2.Play Dead
3.Pulkovo Meridian
4.The Diarist
5.Snowdrifts
6.Now is Forever
7.On Memory's White Sleigh
8.Heart of Leningrad
9.Prospekt
10.Motherland
11.The Farewell SongDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: