Melodeath Spotlight No. 7: Dark Tranquillity

de Chris Chris

Melodeath Spotlight No. 7: Dark Tranquillity


Salutari in primul rand, Melodeath Spotlight se vrea a fi un articol de dimensiuni mici ce se axeaza pe recomandarea si introducerea in muzica unei trupe din aria melodic death metal. Cred ca de la urmatorul articol o sa renunt la aceasta introducere, asta asa ca un heads up si ca o paranteza.

Trupa de azi: Dark Tranquillity

Daca in numarul trecut vorbeam de granzii ce au ridicat aceasta scena si subgen, azi continui in aceeasi maniera si prezint a 2-a trupa din faimosul trio. Dark Tranquillity este trupa ce a reusit de-a lungul anilor sa-si reinventeze sunetul, aducand elemente noi aproape pe fiecare lansare fara a neglija cele deja existente. Trupa s-a format in 1989 de catre Mikael Stanne (vocal, iar la momentul acela si chitara) si Niklas Suldin (chitara) si a lansat 9 albume pana in acest moment.

Perioada Skydancer (1993)

Asa cum pe Lunar Strain vocal a fost Mikael Stanne, asa pe Skydancer vocal a fost Anders Friden. O productie nu la fel de buna ca Lunar Strain insa un debut solid ce a deschis drumul trupei, pe Skydancer figureaza si vocal curat.

Shadow duet de pe Skydancer



Perioada The Gallery (1995) – The Mind’s I (1997)

The Gallery, un monument pentru muzica melodeath este probabil cel mai titrat album al lor. Anders Friden parasise trupa in 1993, iar Mikael Stanne a preluat vocea. Este vorba de acel sunet specific din scena Gothenburg, un album extraordinar. The Mind’s I, un album mai greu de digerat ca The Gallery, are un sunet mai linistit si mai intunecat (pana la urma asta este si numele trupei) ce a servit ca un prim pas pentru cladirea sunetului specific al trupei.

Punish my Heaven de pe The Gallery



Insanity’s crescendo de pe The Mind’s I



Perioada Projector (1999) – Haven (2000)

In 1998 trupa l-a adus pe Martin Brandstrom ce urma sa se ocupe de clape. Astfel Projector a urmarit explorarea vocalului curat al lui Mikael Stanne, iar Haven melodicitatea chitarilor, unde se mai alaturau si clapele sa creeze cel mai melodic album al lor. Aceste 2 albume au fost ultimele 2 pietre ce au adus sunetul trupei la maturitate.

Dobermann de pe Projector



The wonders at your feet de pe Haven



Perioada Damage Done (2002) – Character (2005) – Fiction (2007) – We are the Void (2010)

Aici este dupa parerea mea cea mai buna perioada a trupei, 4 albume extraordinare. Desi nu la fel de diversificat sunetul ca in perioadele precedente, cu fiecare album acesta a devenit din ce in ce mai intunecat si greoi.

Damage done de pe albumul cu acelasi nume



The endless feed de pe Character



Terminus (Where death is most alive) de pe Fiction



Iridium de pe We are the Void



Recomandarea mea este sa incepeti cu oricare album din ultima perioada.

Until next time I shall see you where death is most alive.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: