Cronica David Gilmour - On An Island

de Morrison

Cronica David Gilmour - On An Island

David Gilmour este geniul muzical din spatele extraordinarei si legendarei formatii Pink Floyd. Pentru toti cei care stiau asta - imi cer scuze in numele celor care nu stiau.

Personal, mi se pare impardonabil sa nu fi auzit de Pink Floyd, sa nu fi ascultat macar o piesa. Pentru ca acesta este genul de trupa ce poate fi pusa alaturi de clasici precum Beethoven sau Bach. Importanta ei pentru istoria muzicii este egala cu importanta acestora, iar creatiile Pink Floyd pot sta alaturi de simfoniile si concertele marilor maestri.

Cronica Cronica David Gilmour - On An Island - On An Island


On An Island" vine dupa o pauza discografica de 18 ani. Insa muzica lui Gilmour nu tine seama de trecerea timpului. Ea nu e destinata captarii realitatii imediate, a prezentului. Ea nu se adreseaza lumii", ci fiecarui individ in parte.

Muzica lui Gilmour te face sa gandesti, te face sa contempli, te face sa te uiti in tine, in interiorul tau. Acest album poate fi considerat, practic, un nou album Pink Floyd, dat fiind ca toti colegii de trupa ai lui David apar pe el. Alaturi de ei gasim nume grele, cum ar fi Bill Crosby si Graham Nash, Phill Manzanera sau Robert Wyatt.

Versurile

pieselor sunt scrise, in marea majoritate, de sotia lui Gilmour, Polly Simpson.

Castellorizon" deschide calatoria muzicala, un instrumental care ne dovedeste daca mai era nevoie calitatile incontestabile de chitarist ale lui David Gilmour.

Cronica Cronica David Gilmour - On An Island - On An Island


Piesa-titlu, On An Island" ii are drept invitati pe Crosby & Nash ale caror voci ii dau aerul unui folk rock monumental, genul de compozitii rotunde, complete, des intalnite in discografia Pink Floyd.

The Blue" continua starea de visare, sentimentul de contopire cu universul fiind atat de frumos conturat aici. Take a Breath" ridica putin pulsul, o constructie muzicala ce se apropie cel mai mult de rock, insa, fiind singura de acest gen pe acest album, pare rupta din context. Reptitivitatea temei de voce devine un pic enervanta, iar solo-ul de chitara nu se ridica la inaltimea altora.

Red Sky at Night" contine un superb solo de saxofon; de fapt, intreaga piesa e un solo de saxofon.

This Heaven" e o surprinzatoare intoarcere spre rythm&blues-ul anilor '60, cu vocea inalta a lui Gilmour unduindu-se, sensibil, si clapa Hammond punctand, specific, ritmul. Refrenul iese, totusi, din tipar, dand melodiei o savoare aparte.

Then I Close My Eyes" e un instrumental cam plat si tern, o piesa linistita, fara nimic special genul de melodie despre care spui ca e ok".

Trecand la Smile", realizezi cat de mult e folosita chitara acustica pe acest album. Piesa aduce putin a John Lennon, genul happy-sad"; constructia e si aici repetitiva, fara nimic in plus. Se poate observa, la marii artisti, aceasta intoarcere spre simplitate, spre finalul vietii.

A Pocketful Of Stones" mentine atmosfera linistita si simpla, iesind in evidenta doar prin solo-ul de chitara interpretat magistral de Gilmour.

Where We Start" incheie acest album in acelasi ton melancolic, meditativ. Spre deosebire de schizoidul si nervosul sau fost coleg, Roger Waters, Cronica Cronica David Gilmour - On An Island - On An Island prefera ape mai calme", nisipuri mai fine si insule mai pustii.

Efectul, este, insa, acelasi: aceasta muzica are capacitatea de a-ti deschide sufletul, de a vorbi inimii, de a te pune pe ganduri...

Auditie placuta!

DAVID GILMOUR
www.davidgilmour.com
www.myspace.com/davidgilmour

Mihnea Blidariu pentru bestmusic.roDacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: