Biografie Deep PurpleDeep Purple

Genuri muzicale:
Hard RockHeavy

Trupe similare:
Metallica  AC/DC  Iron Maiden  Truda  Guns N Roses  Linkin Park  Ozzy Osbourne

O galerie foto cu 101 poze exceptionale de la concertul DEEP PURPLE de la Bucuresti, o puteti vedea pe METALHEAD aici : Galerie Foto Deep Purple la Bucuresti (31.10.07)

FANTASTIC ! Cronica de concert :
Deep Purple: Trick Or Treat la Bucuresti
The image
Deep Purple la Bucuresti

Trupa britanica de hard rock/heavy metal Deep Purple a luat fiinta in Hertfordshire in 1968. Componenta clasica a trupei, in care au inregistrat cel mai mare succes, este acesta: Ian Gillan (voce), Ritchie Blackmore (chitara), Jon Lord (clape), Roger Glover (bass) si Ian Paice (baterie). Ian Paice este singurul membru original care inca mai activeaza in trupa.
In 1968, apare albumul de debut Deep Purple intitulat Shades of Deep Purple. Succesul acestuia le aduce concerte in deschiderea celor ale trupei Cream, din turneul acestora. In acelasi an apare si cel de-al doilea album, The Book of Taliesyn, urmat la scurt timp de albumul self-titled, cu numarul trei pentru Deep Purple.
In 1969, solistul Ian Gillan se alatura trupei, impreuna cu basistul Roger Glover.
Unul dintre cele mai remarcabile succese Deep Purple este albumul Deep Purple in Rock, din 1970, pe care pot fi auzite piesele Speed King, Into The Fire, si Child in Time.
Albumul preferat al lui Gillan, Fireball, apare in 1971, de pe care sunt extrase doua single-uri: piesa self-titled si Strange Kind of Woman.
In decembrie 1971, in Elvetia, trupa inregistreaza materialul Machine Head, care contine alte piese celebre, precum Highway Star, Space Truckin', Lazy si Smoke on the Water.
Odata cu albumul Who Do We Think We Are din 1973, apar tensiuni intre membrii trupei. Acestea devin din ce in ce mai dese, culminand cu plecarea lui Gillan din trupa dupa terminarea turneului din Japonia. Solistul este inlocuit de David Coverdale, iar basistul de Glenn Hughes, ambii muzicieni aproape necunoscuti la acea vreme.
Blackmore paraseste la randul sau trupa, fiind inlocuit de Tommy Bolin.
In martie 1976, Deep Purple se despart, David Coverdale declarand ca trupa, in opinia lui, a incetat sa existe de ceva timp. In acelasi an, Bolin moare in urma unei intoxicatii cu droguri.
Dupa destramarea trupei, majoritatea membrilor Deep Purple au avut cariere muzicale de succes atat solo cat si in componenta unor formatii precum Rainbow, Whitesnake, Black Sabbath.
In aprilie 1984, trupa se reuneste in formula Blackmore, Gillan, Glover, Lord si Paice. In 1986 apare The House of Blue Light, urmat de un turneu mondial si un album live, Nobody's Perfect.
Blackmore paraseste definitiv trupa in 1993. Locul sau este luat pentru o scurta perioada de Joe Satriani, Steve Morse inlocuindu-l in 1994. In aceasta componenta apare albumul Purpendicular, in 1996, urmat doi ani mai tarziu de Abandon.
In 2005 apare albumul Rapture of the Deep, urmat de turneul cu acelasi nume.

Stil: hard rock/heavy metal/rock/blues-rock


Componenta:
Ian Gillan - voce
Steve Morse - chitara
Roger Glover - basist
Don Alrey - clape
Ian Paice - tobe

Discografie:
Shades of Deep Purple
The Book of Taliesyn
Deep Purple
In Rock
Fireball
Machine Head
Who Do We Think We Are
Burn
Stormbringer
Come Taste the Band
Perfect Strangers
The House of Blue Light
Slaves & Masters
The Battle Rages On
Purpendicular
Abandon
Bananas
Rapture of the Deep
DEEP PURPLE
www.deep-purple.com