Biografie Def LeppardDef Leppard

Genuri muzicale:
Hard RockHeavy

Trupe similare:
Metallica  AC/DC  Iron Maiden  Truda  Guns N Roses  Linkin Park  Ozzy Osbourne

Def Leppard este definitia pura a muzicii hard rock din anii 80. Au fost multe formatii care cantau rock si cu mult mai obsedate decat cei cinci baieti din Sheffield, dar putine altele au reusit sa surprinda spiritul acelor vremuri asa cum au reusit ei. Desi nascuti cu muzica heavy metal britanica, trupa se apropia mai multe de rock-ul glam al anilor 70 sunetul lor semana cu T. Rex, Mott the Hoople, Queen si Led Zeppelin.
Prin ritmurile originale si versurile sugestive, Def Leppard au urcat pe treapta succesului odata cu lansarea albumului Pyromania", pe care l-au promovat prin intermediul canalului MTV. Imaginea atragatoare a baietilor si videoclipurile bine realizate au constituit un avantaj. Au dorit sa lanseze un nou album dar un eveniment tragic avea sa le zdruncine cariera: tobosarul formatiei si-a pierdut mana intr-un accident.
Def Leppard a reusit sa depaseasca aceasta dezamagire lansand Hysteria". La inceputul anilor 90, trupa a decis sa abordeze stilul metal fiind printre singurele grupuri care au supravietuit acelei decade.
Def Leppard a fost infiintata in Sheffield si era formata initial din Rick Savage (bas) si Pete Willis (chitara). Cateva luni mai tarziu, solistul Joe Elliott, un pasionat fanatic al lui Mott the Hoople si T. Rex, s-a alaturat trupei si a venit cu ideea de nume. Cei trei cantareti au inceput sa frecventeze pub-urile din orasul natal si dupa un an de concerte l-au recrutat pe chitaristul Steve Clark. In 1978, acestia au inregistrat EP-ul Getcha Rocks Off" si l-au lansat prin propria companie, Bludgeon Riffola. Membrii grupului erau inca adolescenti cand isi ascultau piesele la televizor.
Dupa aceasta lansare, Allen s-a alaturat permanent ocupand pozitia de tobosar si trupa a devenit subiect de ziar. La scurt timp au semnat un contract cu producatorul Petter Mensch de la AC/DC. Through the Night" a aparut in 1980 si a devenit hit in Marea Britanie pe cand in SUA nu a urcat decat pe pozitia 51 de top. Def Leppard a calatorit in Anglia si America si a cantat in deschiderea concertelor lui Ozzy Osbourne, Sammy Hagar si Judas Priest. In 1981 a fost lansat High 'n' Dry", album premiat cu discul de platina in SUA datorita piesei senzationale Bringin' on the Heartbrake".
 
Pe masura ce trupa inregistra o continuare impreuna cu Mutt Lange, Pete Willis a fost dat afara din cauza dependentei de alcoolism iar Phil Collen, chitaristul de la Girl, a fost angajat in locul sau. In 1983 a fost lansat Pyromania", o colectie de hituri printre care cele mai difuzate la MTV au fost Photograph" si Rock of Ages".
 Acesta s-a vandut in 10 milioane de copii, trupa ajungand a fi una din cele mai populare formatii. In ciuda acestui succes, Def Leppard avea sa treaca prin momente dificile. Dupa un turneu international, trupa a intrat in studio pentru o noua inregistrare dar avandu-l pe Jim Steiman in locul lui Lange. Nemultumiti de rezultate acestia au revenit la Nigel Green. Dupa o luna de inregistrari, Allen a suferit un accident si doctorii i-au amputat o mana.
Fara tobosar, Def Leppard era in impas, dar la scurt timp dupa accident Allen a invatat sa isi controleze mana artificiala. Trupa a revenit la colaborarea cu Lange dar a fost nevoita sa inregistreze din nou toate piesele. In vara lui 1986, formatia a urcat din nou pe scena in turneul European Monsters of Rock". Au lansat Hysteria" in 1987 uimind intreaga lume prin abordarea pop. Prima melodie de pe album, Women", a avut un succes mediu insa a doua piesa, Animal", a ridicat in clasamente intregul volum. A intrat in Top 40 in Marea Britanie si Top 20 in SUA. Alte cantece de succes au fost Hysteria", Pour Some Sugar on Me", Love Bites", Armageddon It" si Rocket".
 Doi ani dupa acest succes, formatia a dominat muzica generatiilor tinere, a influentat o adevarata moda a blugilor taiati si a rivalizat cu Guns N' Roses.
Hysteria" s-a dovedit a fi cea mai populara aparitie. In timpul inregistrarii unui nou album, Steve Clark a murit din cauza unei supradoze. Desi trupa l-a sfatuit sa mearga la un centru de recuperare, tratamentul nu l-a ajutat. Dupa acest eveniment nefericit, Def Leppard a inregistrat un nou album intitulat Adrenalize" in vara lui 1992. Productia a fost intampinata cu optimism de catre critici datorita pieselor Let's Get Rocked", Have You Ever Needed Someone So Bad" si Make Love Like a Man". Dupa aceasta realizare, trupa a recrutat-o pe chitarista formatiei Whitesnake Vivian Campbell.
In 1993, Def Leppard a lansat Retro Active", o colectie de piese rare din care cea mai celebra este prelucrarea melodiei Miss You in a Heartbeat". Doi ani mai tarziu, formatia a inregistrat Vault". In vara lui 1996 a aparut Slang" dar a fost primit cu indiferenta, sugerand ca epoca de succes a disparut si ca Def Leppard a ramas o simpla trupa rock. In iunie 1999, trupa a lansat urmatorul lor album Euphoria" realizat in stilul muzicii pop-metal. In 2007, trupa a anuntat ca va lansa un nou album, intitulat Sparkle Lounge. Data lansarii este programata pentru sfarsitul lui 2007.

Stil: Glam metal/NWOBHM/hard rock/heavy metal

Componenta:
Joe Elliot - voce
Phil Collen - chitara
Vivian Campbell - chitara
Rick Savage - bass
Rick Allen - tobe

Discografie:
On Through the Night
High 'n' Dry
Pyromania
Hysteria
Adrenalize
Retro Active
Slang
Euphoria
X
Yeah!
DEF LEPPARD
www.defleppard.com