DIRTY SHIRT : "Mai bine sa te asculte 5000 de oameni din toata lumea si care sa te aprecieze sincer, decit 5.000.000 de profani" (interviu)

25 August 2013 Ana-Maria Gavrila

DIRTY SHIRT :

„Freak Show”-u celor de la Dirty Shirt nu a speriat - se pare - pe nimeni, ba din contra, noul material discografic a trupei a atras si mai multi fani in randul celor deja obisnuiti cu stilul lor atipic. Recent intorsi dintr-un turneu de promovare a albumului prin tara - si in toiul pregatirilor unui turneu european, ce va debuta in septembrie - membrii Dirty Shirt au raspuns catorva curiozitati ale redactiei Metalhead Romania.

Iata ce-au avut de povestit:

METALHEAD Romania: Dirty Shirt a adus publicului la inceputul anului acesta albumul “Freak Show”. Cine a fost curios sa asculte acest al treilea material discografic al trupei a avut parte de un amestec atipic de genuri muzicale. Cui se adreseaza muzica Dirty Shirt? Cum “arata” fanul acestui “circ mediatic” si ce altceva ar mai asculta el?

Robi : Nu cred ca exista sablonul fanului Dirty Shirt, poti asculta de la indie sau dubstep pana la metal extrem si tot o sa gasesti ceva ce sa-ti placa in muzica noastra. Daca esti o persoana deschisa la nou si neconventionala, clar o sa-ti placa Dirty Shirt.

Mihai : Faptul ca amestecam genuri, deseori considerate incompatibile, este un "risc", dar pentru noi e important sa ne exprimam muzical liber. In acelasi timp, asta deschide muzica noastra la un public destul de larg, si am constatat si la concertele unde publicul a fost mai putin orientat spre metal, ca show-ul nostru are succes.

MH: Cum a inceput de fapt povestea “Freak Show” si care au fost, pana acum, reactiile fanilor in turneul de promovare prin tara?

Mihai : Povestea albumului "Freak Show" a inceput ca si orcare alt album: compunand piese. Treptat o idee centrala s-a detasat in versuri, fiind foarte bine captatata (atat muzical, cat si conceptual) de piesa “Freak Show”: faptul ca traim intr-o societatea unde “circul” si senzatia fac legea.

Rini : In ceea ce priveste piesa "Freak Show", este piesa compozitie proprie cea mai cunoscuta de fani de pe ultimul album si am avut placuta surpriza ca la primul concert sustinut la cateva saptamani dupa lansarea lyric videoului, publicul sa stie deja melodia si sa cinte alaturi cu noi.

Pali : public foarte fain in turneu, am fost primiti excelent. Sunt insa cateva localitati unde mereu lumea e de nota 10: la Seini (Dirty Fest), Sighet, Satu Mare si Carei. La noi "acasa". Insa am avut surprize foarte placute la Petrosani, Oradea, Timisoara…

MH: Ati lansat recent un videoclip pentru piesa “Saraca inima me” – de unde a venit ideea acestei alaturari insolite de modern si traditional, in acel decor usor macabru? Vine doar din dorinta de a soca sau pur si simplu se integreaza tematicii albumului?

Cristi : Pentru videoclipul "Saraca Inima Me" am vrut sa facem ceva simplu si cu impact, insa incercand sa exprimam vizual muzica noastra intr-o maniera diferita. Melodia e cunoscuta in Romania, insa adaptarea noastra ii da o forma moderna. Pentru video am ales un subiect mai macabru, modificand semnificatia versurilor piesei si cadrul general. Astfel, videoclipul reda conceptul melodic, si in acelasi timp are o puternica identitate vizuala : iti da o stare de spirit aparte (goosebumps), care dupa parerea mea lipseste la multe videoclipuri din ziua de azi.

Mihai : Pentru toti membrii din trupa, clipul la "Saraca Inima Me" e cel mai reusit videoclip Dirty Shirt pana in prezent (realizate toate de Cristi). Si asta s-a vazut si in impactul avut (atat numar de vizualizari cat si feedbackul primit)

MH: Ati reusit sa surprindeti destul de multa lume cu acest nou material discografic. Daca Dirty Shirt ar lansa un viitor album conceptual, catre ce directie s-ar indrepta?

Mihai : Eu personal nu vad o surpriza in ceea ce priveste evolutia muzicala de pe ultimul album. Cred ca cele mai recente compozitii de pe albumul precedent, dadeau directia muzicala viitoara. Surpriza majora a fost probabil faptul ca Robi are in prezent un registru vocal mult mai variat, in comparatie cu interventiile pur "growling" de pe albumul precedent. Asta da o muzicalitate suplimentara albumului, un lucru care, recunosc ca a fost "cautat" : la mai multe piese am lucrat si 5-6 versiuni pentru liniile melodice. Credem ca rezultatul e reusit. In ceea ce priveste proiectele viitoare, e inca devreme sa ne pronuntam "oficial". Deja am inceput lucrul pentru material nou, ideile par foarte bune, avem proiecte interesante si surprize (e important pentru orice artist sa se "reinventeze"mereu). Sper sa se realizeze.

MH: Stim ca in septembrie urmeaza sa porniti intr-un scurt turneu prin Europa. Cum credeti ca va fi receptat stilul muzical destul de extrem specific trupei si ce inseamna de fapt aceasta “iesire” pentru Dirty Shirt?

Mihai : Sincer nu imi fac griji asupra receptivitatii publicului din strainatate. Am avut deja experiente live in Germania, Franta si Belgia, insa nu cu piesele de pe albumul nou, care este mai reusit, mai original si omogen decat precedentele. Aceste concerte au fost foarte reusite, iar reactiile din presa europeana la albumul nou sunt mai mult decat pozitive.

MH: Mihai, veti concerta si in Franta, unde stiu ca locuiesti in prezent. Cum este scena de underground Metal comparativ cu cea de la noi? Si aici ma refer in special la relatia dintre trupe si oamenii care merg pe la concerte?

Mihai : Scena metal romaneasca avanseaza cu pasi repezi, sper ca si publicul din Romania sa reuseasca sa tina pasul. Insa, Romania ramane inca o tara cu o miscare rock sub ceea ce se intampla in Vest. Chiar daca Franta e o tara mai putin "rock’n’roll" decat Germania sau Anglia, ramane totusi o tara cu trupe excelente si o infrastructura de inalt nivel. Se lucreaza la alte standarde aici, iar publicul francez e foarte deshis. Mai putin orientat pe stiluri, dar care apreciaza diversitatea muzicala.

MH: 2013 a fost si este in continuare un an destul de incarcat din punct de vedere professional, cu multe concerte prin tara, precum si cu viitorul "European Freak Show Tour" – daca ar fi sa alegeti insa o experienta ce merita a fi povestita cititorilor Metalhead.ro, care ar fi aceea?

Toca : Cel mai frumos moment a fost concertul din Gambrinus-Cluj Napoca, unde mi-am intalnit sufletul pereche Julia Kocsis, baterista trupei Bloodprint, trupa care a cantat in deschidere.

Robi : Ar fi mai multe, dar clar cea mai tare e ceea ce s-a intamplat dupa concertul din Zalau, cand Toca a mancat o gherbera. Toata faza se vede si live la sfarsitul videoclipului "Bad Apples" :))

Pali : Faza cu gherbera o fost cea mai haioasa in turneu.

Mihai : Sunt foarte multe experiente unice si intense intr-un turneu, atat momentele traite pe scena, cat si "on the road" cu prietenii. Pe scena, unul din momentele mele preferate e "Saraca Inima Me", aproape de fiecare data mi se face pielea de gaina. In afara scenei, cum se poate vedea si in videoclipul "Bad Apples", realizat doar cu imagini din turneu, ambianta e super, e ca o vacanta pentru noi. Pot aparea si situatii tensionate, e normal. Insa important e ca ne simtim bine si ne dorim sa mergem mai departe.

Cristi : Experientele trebuie traite ca sa le intelegi, sa le simti. Ori eu cred ca fiecare din cei ce vin la concerte ar trebui sa urce macar o data in viata pe scena in fata unui public. Nu exista concert fara emotii si niciodata nu e la fel.

Mihai : Se zice ca muzica e ca sexul : e bine si singur, dar mai fain e cand sunt mai multi… Si cum zice Cristi : trebuie trait ca sa intelegi, explicatiile nu prea au sens…, niciodata nu e la fel :)

MH: Scena underground din Romania a devenit din ce in ce mai activa, cu multe nume noi aparute in ultimii ani. Exista vreo trupa (sau – de ce nu – trupe) care v-au atras in mod deosebit atentia?

Cristi : Sunt multe trupe chiar foarte bune in Romania, nu neaparat noi. Mi-e foarte greu sa le enumar, prefer sa ma rezum doar la trupele cu care am colaborat recent si care atat muzical cat si uman sunt extraordinare. Sunt oamei dragi mie si de treaba :) : Targ3t, Ultimu Nivel, Legion, Guerrillas, Sky Swallows Challenger si mai sunt.

Robi : Sincer din Romania imi plac cel mai mult White Walls, prietenii nostri de la Target, Sky Swallows Challenger si Diamods are Forever.

Toca : BloodPrint.

Pali : Trupe bune sunt in Romania, public sa fie.

Mihai : In timpul turneelor noastre am avut sansa sa cantam cu multe trupe excelente din Romania, majoritatea fiind din Transilvania (majoritatea concertelor noastre sunt in aceasta zona). Insa, sunt trupe foarte bune cu care inca nu am avut ocazia sa cantam, si sper ca in viitor sa avem ocazia sa ne cunoastem mai bine, nu doar pe retelele de socializare.

MH: Sunt multi tineri care va admira si apreciaza stilul muzical. Ce sfat ati avea pentru aceia care-si doresc sa infiinteze o noua trupa – ce s-ar mai putea aduce nou scenei Metal din Romania?

Rini : In muzica, orice poate fi adus ca aport personal. Loc va fi intotdeauna. Conteaza sa iti vezi de drumul tau si sa nu faci compromisuri muzicale. Mai bine sa te asculte 5000 de oameni din toata lumea si care sa te aprecieze sincer, decit 5.000.000 de profani. Important este sa iti placa tie muzica pe care o faci.

Toca : Rabdare.

Cristi : Daca au un vis si au incredere in ei sa nu ezite sa isi urmareasca visul, viata e prea scurta sa nu faci ceea ce iti place.

MH: O ultima curiozitate: formatiile internationale – in ultimul timp – se reinventeaza cu fiecare nou album. Cat de benefice sunt de fapt aceste schimbari? Vedeti acest “trend” acaparand si trupele romanesti si cat de mult conteaza fanii in acest “process”?

Rini : Evolutia este normala in timp, chiar daca fanii vechi apreciaza stilul prin care au fost cistigati initial. Personal, cred ca atunci cind trebuie sa scoti albume pe banda, se pierde din consistenta mesajului muzical si atunci te zbati sa faci ceva nou sau sa fii in trend. Daca nu ai de spus ceva valoros – mai bine fa o pauza.

Toca : Parerile sunt impartite, conservatorii ( cei de la conservator :)) ) nu vor aprecia aceste schimbari.

Cristi : Mda… aici e o mini-problema, observ ca tot mai mult vrem sa copiem ce este in afara sa fim la fel de buni ca ei, sa sunam ca ei, sa facem festivale ca ei s.a.m.d. Sigur roata a fost inventata sa circuli cu ea, dar consider ca fiecare din noi trebuie sa aiba o doza de originalitate sa incerce sa aduca ceva nou, ceva specific … practic trebuie sa gasesti o reteta valabila atat pentru tine cat si pentru fani… e doar o parere.

Mihai : Mie personal, o trupa care nu evolueaza, e o trupa "moarta” artistic. Pot sa inteleg obiectiv faptul ca fanii “traditionali” vad cu un ochi rau treaba asta. Insa, orice om are experiente de viata care il influenteaza si e normal ca si exprimarea sa artistica sa evolueze. Pot fi pasaje in istoria unei trupei mari care sa nu iti placa. Insa daca muzica e sincera, ca si fan trebuie cel putin sa respecti acest lucru. Insa nu sunt deloc de acord cu "intoarcerile la sursa" artificiale, programate si cu scop pur comercial, la care asistam din ce in ce mai des, in cazul marilor trupe rock.


Concerte recomandate: